Ce să nu mănânci dacă iei ACESTE pastile. Îți blochează vasele de sânge și rinichii

Anumite combinații de medicamente și alimente pot duce chiar la formarea de cheaguri de sânge sau la leziuni hepatice. Este important să citești prospectul!
  • Publicat:
Ce să nu mănânci dacă iei ACESTE pastile. Îți blochează vasele de sânge și rinichii
Foto: shutterstock

În general, nu este recomandat să iei medicamente pe stomacul gol. Probabil ai auzit de multe ori că ți se spune să mănânci ceva înainte. Dar ceea ce mâncăm are un efect major asupra modului în care corpul nostru procesează medicamentele, iar unele alimente pot îmbunătăți eficacitatea unui medicament, în timp ce altele pot duce la înrăutățirea stării pacientului prin declanșarea efectelor adverse. Anumite combinații de medicamente și alimente pot duce chiar la formarea de cheaguri de sânge sau la leziuni hepatice. Este important să citești prospectul medicamentului înainte de a începe un tratament nou pentru a verifica dacă există recomandări privind alimentele pe care nu ar trebui să le consumi.

Iată cinci alimente pe care nu ar trebui să le combinați niciodată cu anumite medicamente pentru a evita complicații neplăcute.

Grapefruit și statine

Statinele sunt medicamente care reduc nivelul colesterolulaui LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”. Ar trebui evitat cu orice preț consumul de grapefruit și suc de grapefruit dacă iei astfel de medicamente, deoarece poate crește riscul de efecte secundare.

Efectele secundare ale statinelor pot include dureri musculare, ba chiar opresc anumite enzime din a funcționa, ceea ce poate duce la absorbția în organism a unei cantități mai mari de medicament activ decât doza intenționată.

Grapefruitul poate amplifica, de asemenea, efectele secundare ale unor medicamente pentru tensiunea arterială și ale unor medicamente psihiatrice, notează Study Finds.

Produse lactate și antibiotice

Produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul pot interfera cu absorbția antibioticelor tetracicline și chinolone, potrivit Study Finds. Calciul se leagă de antibiotic în tractul digestiv, reducând absorbția și eficacitatea acestuia.

Pentru a evita acest lucru, este mai bine să iei antibiotice cu câteva ore înainte sau după ce consumi produse lactate.

Verdețuri și anticoagulante

Dacă iei anticoagulante ai grijă ce cantitate de frunze verzi consumi.
Alimentele precum spanacul, varza și broccoli sunt, de asemenea, bogate în vitamina K, care joacă un rol în modul în care sângele se coagulează.

Varza de Bruxelles, împreună cu alte legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și salata romanească, pot inversa efectele medicamentelor de subțiere a sângelui crescând coagularea sângelui.

Băuturi alcoolice și analgezice

Există anumite medicamente pe care nu le luăm niciodată cu alcool, precum antibioticele. Dar unele analgezice, antidepresive și medicamente pentru diabet ar putea, de asemenea, să cauzeze o serie de complicații atunci când interacționează cu alcoolul.

Aceste interacțiuni pot duce la amețeli, somnolență, leziuni hepatice și alte complicații grave, potrivit Study Finds.

Cafea și antipsihotice

Medicamentele antipsihotice pot ajuta la tratarea persoanelor cu schizofrenie, tulburare bipolară și tulburare depresivă majoră. Dar administrarea pastilelor cu cofeină – sub formă de ceai sau cafea – poate determina corpul să absoarbă mai puțin din aceste medicamente decât dacă le-ai lua cu apă, scrie Health.

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian