Pentru foarte mulți oameni, ziua nu poate începe până când nu consumă o cafea sau chiar două. Cafeina poate provoca rapid dependență și de cele mai multe ori, oamenii simt că sunt lipsiți de energie dacă nu consumă porția obișnuită de cofeină într-o zi. Această stare de oboseală poate fi accentuată cu stări de anxietate și iritabilitate atunci când consumul de cofeină este ridicat.
Pentru ca rutina de dimineață să nu se schimbe brusc, încearcă să înlocuiești cafeaua cu ceaiul. La început, această schimbare poate părea destul de dificilă, însă cu timpul te vei obișnui. Tot ce ai nevoie este puțină voință și curaj!
Simptomele de sevraj de cofeină s-ar putea să apară rapid, mai ales în cazul în care obișnuiai să consumi mai multe cafele pe zi. Poți experimenta dureri de cap, amețeală, somn de proastă calitate, iritabilitate, energie scăzută și lipsă de motivație. De asemenea pot apărea probleme digestive, iar mersul la toaletă de dimineață poate deveni brusc o problemă pentru tine. Aceste simptome pot dura până la câteva săptămâni, până când întregul tău organism se va obișnui cu noul stil de viață.
Cu puțină motivație, aceste simptome ale sevrajului vor dispărea fără să realizezi și vei ajunge să nu-ți mai dorești să consumi cafea niciodată.
Vei scăpa rapid de perioada dificilă și treptat vei ajunge să conștientizezi și să simți pe pielea ta beneficiile renunțării la cofeină. Corpul tău va intra într-un ritm normal de funcționare, iar stilul tău de viață se va schimba considerabil în bine. Uite câteva dintre principalele beneficii ale renunțării la cofeină:
Îți amintești momentele din adolescență în care putea dormi oriunde, oricând și la orice oră? Ei bine, află că această substanță, cofeina, are o influență mare asupra somnului tău. Majoritatea oamenilor sunt de părere că problemele cu somnul apar și din cauza îmbătrânirii. Cu toate acestea, odată ce vei ajunge să renunți definitiv la cofeină, vei observa îmbunătățiri remarcabile. Vei reuși să dormi fără probleme, nu te vei mai trezi în timpul nopții, iar la trezire, vei fi mult mai energică și împrospătată.
În timp ce cofeina poate crește temporar starea de vigilență în timpul zilei, poate afecta serios calitatea somnului și poate provoca somnolență și iritabilitate a doua zi. Deci, atunci când consumi în mod obișnuit cofeină, aceasta devine un cerc vicios de scurte explozii de vigilență, urmate de scăderi de energie și oboseală persistentă.
Cafeaua poate cauza apariția petelor pe suprafața dinților tăi, iar acest lucru poate fi destul de neplăcut. Odată ce renunți la acest viciu, vei observa cum în timp dinții tăi vor deveni din ce în ce mai curați și strălucitori, iar acest lucru poate fi susținut de către medicul tău stomatolog.
Pe lângă dinți curați și o respirație mai plăcută, eliminarea cofeinei poate avea diferite beneficii în ceea ce privește sănătatea ta orală. Cafeaua este o băutură cu aciditate mare, iar cercetările arată că aceasta poate deteriora smalțul dinților și poate favoriza apariția cariilor.
Odată ce renunți la consumul de cofeină, vei sesiza cum starea ta de spirit se va îmbunătății considerabil. Vei simți mai puțin stres la serviciu sau ca urmare a problemelor care apar în familie. Cofeina stimulează hormonul stresului, lucru ce cauzează, fără dar și poate, anxietate, nervozitate, palpitații sau chiar atacuri de panică.
Un alt beneficiu uriaș, nediscutat, legat de reducerea anxietății este că, odată ce perioada sevrajului dispare și nervozitatea se disipă, vei deveni mult mai puțin iritabilă și, prin urmare, mult mai prezentă în activitățile de zi cu zi. În plus, răbdarea ta în preajma copiilor sau la locul de muncă va spori considerabil.
Dacă nu ești un băutor de cafea, corpul tău s-ar putea să absoarbă nutrienții mult mai bine și mai rapid comparativ cu cei care consumă această băutură. Cafeina ar putea cauza dificultăți în ceea ce privește absorbția anumitor nutrienți precum:
Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru cei care au un aport foarte mare de cofeină, o dietă dezechilibrată sau o vârstă mai înaintată. A nu consuma deloc cofeină te poate ajuta să obții o siguranță în ceea ce privește obținerea tuturor nutrienților esențiale pentru organismul tău.
Surse: eatthis.com, webmd.com, healthline.com