Somnul te ajută să rămâi sănătos și să trăiești mai mult, asta nu este discutabil. Întrebarea este dacă această sintagmă se aplică oricărui tip de somn sau somnului în orice condiții? Poate deveni și somnul „prea mult”?
Mulți specialiști au reflectat de-a lungul timpului la această întrebare și, din fericire, știința modernă are câteva răspunsuri care te vor ajuta să navighezi prin misterele somnului.
Potrivit unui nou studiu prezentat în cadrul sesiunii științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, calitatea somnului poate avea un impact semnificativ asupra speranței de viață.
Speranța de viață a oamenilor care reușesc să aibă parte de un somn de bună calitate – în funcție de cinci factori – a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu persoanele al căror somn este de o calitate mai slabă.
În sine, faptul că modul cum dormim chiar face o diferență în ceea ce privește durata de viață este tulburător, dar nu total neașteptat. Studiul la care fac referire acum doar confirmă cercetările efectuate în ultimele decenii.
Cum rămâne, astfel, cu oamenii care se luptă să-și atingă obiectivele de somn? Ce repercursiuni are asupra sănătății?
Somnul, chiar și cel de o jumătate de oră de la prânz te poate ajuta să rămâi sănătos, dar există câteva avertismente de care trebuie să ții cont când vine vorba despre cât de lung ar trebui să fie un somn de calitate?
„Pauzele de somn sunt bune, dar nu vrei să dormi mai mult de 40 de minute”, a declarat doctor Carol Ash, somnolog.
Cânt te raportezi la somn, nu trebuie să o faci precum la o ecuație matematică. Sunt oameni care dorm șase ore și, apoi, consideră că și-au făcut norma necesară pentru o zi. Este foarte probabil ca ei să se amăgească și să trăiască într-o eroare.
Dacă dormi numărul de ore recomandate sau chiar mai mult, dar nu reușești să dormi profund, să ajungi la acel „somn dulce” cum se mai spune popular, se poate să nu îți faci niciun bine sau, din contră, să îți faci și mai mult rău.
În primul rând natura bună a somnului constă în a dormi ore consecutive, fără întreruperi. Pentru a ajunge la această performanță (și zic performanță pentru că în zilele noastre a dormi „corect” nu mai este firesc, ci mai degrabă o provocare) exercițiile fizice pe care le-ai putea practica de-a lungul zilei îți vor fi de mare ajutor când te bagi în pat.
Toți oamenii care au un somn de calitate au aceste cinci elemente în comun, conchid somnologii:
Nu trebuie să simți o presiune și mai mare dacă nu poți bifa toate căsuțele de performanță de mai sus – cu cât reușești să îndeplinești mai multe dintre cele 5 cerințe ale unui somn de calitate, cu atât ești pe drumul cel bun.
Dacă reușești să dormi, în cea mai mare parte, bine, de calitate, vei avea parte de următoarele
De beneficiile acestea poți avea parte nu numai dacă îndeplinești toate condițiile unui somn de calitate, ci dacă te străduiești să le aduci pe toate într-un echilibru și nu înlocuiești niciodată somnul de noapte, nici măcar cu cel din timpul zilei, de scurtă durată.
Și nu uita, niciodată mai multe de 40 de minute de somn pe timpul zilei, ca un fel de supliment de sănătate, când și dacă poți să îl ai.
Citește și: Igiena somnului și sfaturi pentru un somn odihnitor
Sursă: today.com