Ce se întâmplă dacă bei zilnic 2 pahare de bere sau de vin? Răspunde medicul gastroenterolog Radu-Bogdan Mateescu

Conf. dr. Radu-Bogdan Mateescu, şef secţie Gastroenterologie la Spitalul Clinic Colentina, ne spune cum poate fi stopată evoluţia către ciroză şi ce putem face pentru a ne feri de hepatitele virale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă dacă bei zilnic 2 pahare de bere sau de vin? Răspunde medicul gastroenterolog Radu-Bogdan Mateescu

Hepatita continuă să fie o problemă gravă de sănătate la nivel mondial, atât cea de origine virală (în special virusurile hepatice B şi C), cât şi cea cauzată de consumul excesiv de alcool sau de medicamente. Ambele tipuri de hepatită duc în timp la deteriorarea celulelor şi ţesutului ficatului, iar în lipsa unui tratament, riscul de ciroză sau cancer hepatic creşte semnificativ. Cele mai noi date statistice arată că România este pe primul loc în Europa în privinţa numărului de noi cazuri diagnosticate cu hepatita C, iar cifrele sunt în continuă creştere. 

De asemenea, un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice a relevat că ţara noastră se află pe locul patru în ceea ce priveşte mortalitatea prin afecţiuni ale ficatului.

Conf. dr. Radu-Bogdan Mateescu, şef secţie Gastroenterologie la Spitalul Clinic Colentina, ne spune cum poate fi stopată evoluţia către ciroză şi ce putem face pentru a ne feri de hepatitele virale.

Alcoolul şi grăsimile în exces, principalele cauze ale inflamaţiei ficatului

Băuturile alcoolice de orice fel, în exces, încărcarea cu grăsimi a ficatului, anomaliile genetice ale metabolismului fierului sau cuprului sau perturbarea imunităţii pot afecta ficatul, mergând până la ciroză şi insuficientă hepatică mortală.

Din păcate, până în stadiile avansate (ciroză) nu există manifestări clinice sugestive, cele mai utile informaţii venind din analizele de rutină (cele recomandate periodic) şi din consultul medical.

Evoluţia către cronicizare şi către ciroză poate fi stopată dacă eliminăm factorul cauzator:

  • eradicarea virusului cu medicamente specifice,
  • renunţarea definitivă la consumul de băuturi alcoolice,
  • corectarea dietei (cantitativ şi calitativ, indicată de medicul nutriţionist)

Este mai dificil, dar de multe ori posibil, de corectat anomaliile decurgând din probleme înnăscute.

Băuturile alcoolice au efectul de a relaxa, de a binedispune şi de a facilita interacţiunea umană, dar consumul zilnic, timp de câţiva ani, în doze care pot părea foarte mici, chiar şi două beri sau două pahare de vin, poate duce la ciroză.

Nici să bei ocazional, dar „zdravăn”, nu e mai sigur: dacă nu socotim riscul de accidente (casnice sau de circulaţie) şi tot există riscul unei hepatite alcoolice severe, adesea mortală, în ciuda intervenţiilor medicale. Aşa că ponderaţia se dovedeşte a fi salvatoare!

Cum putem preveni hepatita virală

Prevenţia este extrem de importantă: e mai uşor de făcut decât corecţia ulterioară, este mai „naturală”, neimplicând recurgerea la medicamente sau manevre medicale şi este mult mai ieftină!

Spălatul pe mâini, evitarea manevrelor înţepătoare/tăietoare nenecesare/necorespunzătoare, cum ar fi tatuajul, injectarea de droguri, folosirea de foarfece sau briciuri nesterilizate de la un client la altul, şi un comportament sexual responsabil (riscul creşte în caz de parteneri multipli, necunoscuţi, lipsa protecţiei) previn transmiterea virusurilor hepatitice B, C şi D.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult