Suprapunerea bolii COVID peste posibilele reacții adverse ale vaccinului împotriva noului coronavirus nu presupune un pericol suplimentar pentru sănătate, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.
Din cauza ratei crescute de transmitere intracomunitară a virusului SARS-CoV-2 în România, există cazuri când persoanele care se vaccinează constată la câteva zile distanță că au simptome specifice COVID, dar care pot fi confundate, inițial, cu anumite reacții adverse post-vaccinare. Printre aceste manifestări se numără febra ușoară, oboseala și durerile de cap.
Simptomele pot varia însă, în funcție de statusul imunologic al persoanei respective. Mai precis, de faptul că are sau nu doze anterioare de vaccin efectuate. Altfel spus, în cazul unei persoane cu schemă completă de vaccinare, infectarea cu câteva zile înainte sau după doza booster a vaccinului anti-COVID-19 reduce foarte mult riscul ca evoluția bolii să fie una severă.
În schimb, dacă persoana infectată nu a primit anterior nicio doză de vaccin anti-COVID, boala este destul de imprevizibilă, evoluția depinzând de capacitatea organismului de a lupta cu infecția, având în vedere că nu există anticorpi neutralizanți care să prevină replicarea virală și, implicit, agravarea simptomatologiei.
Medicul infecționist Adrian Marinescu a răspuns la câteva întrebări care vizează suprapunerea bolii peste reacțiile adverse temporare post-vaccinare.
CSID: Cum putem deosebi simptomele infecției cu noul coronavirus de posibilele reacții adverse temporare ale vaccinului anti-COVID?
Dr. Adrian Marinescu: În unele cazuri nu este ușor, de exemplu febra. Rezolvarea se face la fel ca tratament. În general, reacția de vaccin este de durată și intensitate mai mici.
Nota redactorului
Simptome COVID
FAZA 1: febră sau subfebrilități, frisoane, furnicături, durere în gât, durere de cap, de mușchi, uneori dureri toracice, pierderea gustului și mirosului, oboseala, lipsa de poftă de mâncare.
FAZA 2: febra mare prelungită, care durează peste 7 zile sau reapariția febrei după ce o perioadă dispăruse, tuse seacă obositoare, dureri toracice, oboseală foarte mare, dureri musculare intense ca la gripă, senzația de lipsă de aer, care poate fi monitorizată prin determinarea saturației de oxigen, cu un pulsoximetru (în această etapă saturația de oxigen poate scădea până la 90%), analize specifice de laborator, care arată intensitatea sindromului inflamator și a modificărilor de coagulare, radiologie, care arată gradul de afectare pulmonară (în formele medii, până la 50% din plămâni sunt afectați).
FAZA 3: starea generală se înrăutățește brusc, saturația de oxigen a sângelui arterial scade sub 90%, astenia este marcantă, tusea poate fi intensă, pacienții nu mai pot desfășura nicio activitate, uneori prezintă și tulburări neurologice, somnolență, stare confuzională etc., biologic, apare o inflamație masivă, tulburări de coagulare, creșterea citokinelor și a lactatului care indică oxigenare insuficientă la nivelul celulelor din organism, pulmonar, afectarea cuprinde peste 50% din suprafața plămânilor.
Reacții adverse post-vaccinare frecvente, temporare, care se remit în 24-72 de ore:
Se recomandă adresarea de urgență la medic în cazul în care sunt constatate următoarele simptome în primele 2-3 săptămâni de la vaccinare:
Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/reactii-adverse-post-vaccinale-indezirabile/
CSID: Este indicat să facem, preventiv, un test rapid antigen sau PCR înaintea vaccinării, chiar dacă nu avem simptome sugestive de COVID, dată fiind rata crescută de transmitere intracomunitară și riscul ca virusul să fie în perioada de incubație pre-vaccinare?
Dr. Adrian Marinescu: Nu este nevoie; dacă avem simptomatologie acută, vom amâna puțin vaccinarea. Este un principiu general. Dacă avem virusul, dar cu o formă asimptomatică, putem să ne vaccinăm fără griji.
CSID: Poate vaccinul să exacerbeze simptomele COVID, atunci când aceste două evenimente – infecția și vaccinarea – se suprapun?
Dr. Adrian Marinescu: Nu există niciun risc.
Nota redactorului
Chiar dacă te vaccinezi fiind infectat fără să știi, deci având o formă asimptomatică sau fiind în perioada de incubație a virusului, nu pățești nimic rău. Dimpotrivă, din a șaptea zi de la vaccinare apar primii anticorpi, care împiedică multiplicarea virusului și astfel te ajută să faci o formă mai ușoară de boală.
CSID: Există riscul ca vaccinul să nu își mai facă efectul, respectiv să determine producția de anticorpi neutralizanți, dacă este administrat concomitent cu o infecție SARS-CoV-2?
Dr. Adrian Marinescu: Nu este influențat efectul la vaccin în sensul scăderii. Chiar s-a văzut că este un mecanism dublu, care duce la o protecție mai bună.
Există mai multe explicații pentru faptul că te-ai vaccinat și totuși, la câteva zile distanță, ai fost depistat pozitiv la testul COVID antigen sau RT-PCR.
Una dintre acestea poate fi că te-ai infectat cu câteva zile înainte sau după primirea primei doze de vaccin sau a dozei booster (a treia doză), dar simptomele au apărut abia după vaccinare, deoarece virusul era în perioada de incubație, adică în primele 5-7 zile de la contact și, în consecință, nu aveai simptome.
Anticorpii au nevoie de 7-14 zile pentru a se dezvolta la capacitatea maximă. În cazul unor persoane, această perioadă poate fi chiar mai mare, de câteva săptămâni.
A doua explicație poate consta în faptul că te-ai infectat între prima doză de vaccin și rapel. Prima doză de vaccin îți dezvoltă în proporție de 50% anticorpii protectori (în cazul vaccinurilor ARN mesager), deci nu ești 100% ferit de infecție.
Dacă ai făcut prima doză de vaccin și apoi faci infecția COVID-19, te poți vaccina cu a doua doză după o perioadă de 15-42 de zile de la depistarea infecției. Cu alte cuvinte, după ce ieși din izolare și nu mai prezinți simptome, te poți vaccina cu a doua doză.
Dacă, din motive obiective, nu se poate face a doua doză la 21 de zile după prima, se poate face și după, dar cât mai repede posibil.