Sezonul cald vine la pachet nu doar cu relaxare și concedii, ci și cu câteva părți mai puțin plăcute, mai ales atunci când petrecem destul de mult timp în soare. Iată ce se întâmplă dacă stai în soare chiar și mai puțin de 10 minute.
Atunci când stai în soare o zi întreagă sigur te poți confrunta cu arsuri, dar află că arsurile mai pot apărea și în mai puțin de 10 minute petrecute sub razele UV, mai ales dacă nu-ți protejezi pielea. Pielea reacționează în funcție de diverse aspecte: dacă aplici protecție solară, tipul de haine pe care le porți, tipul de piele pe care o ai și cât de puternice sunt razele UV în ziua respectivă. Cu fiecare episod de arsuri solare crește riscul de cancer de piele și îmbătrânire prematură a pielii.
Epuizarea produsă de căldură poate duce la insolație. Printre simptome se numără amețeala, slăbirea musculară, stările de greață, transpirația în exces, iritabilitatea și confuzia. Aceasta reprezintă un pericol în special pentru copii și bebeluși. În funcție de cât de cald este afară sau cât de mult timp petreci în soare, epuizarea poate apărea în câteva minute și se poate menține câteva ore sau chiar zile.
Dacă simți că ești epuizat din cauza căldurii nu este motiv de îngrijorare dacă reușești ca în 30 de minute să-ți reglezi temperatura corpului. Poți face acest lucru mergând într-un loc ferit de soare, răcoros sau dacă bei apă. Dacă te simți din ce în ce mai rău, ideal ar fi să suni la 112. Acesta este un semn că te confrunți cu insolația, iar corpul nu mai este capabil să-și controleze temperatura. Simptomele pot include dificultatea de a merge, dezechilibrul, confuzia, dezorientarea și pielea uscată.
În sezonul cald este imperios necesar să bei cât mai multe fluide pe timpul zilei, pentru că deshidratarea poate pune viața în pericol, mai ales a vârstnicilor, copiilor și bebelușilor. Când stai în soare, corpului îi ia doar 30 de minute să se deshidrateze și astfel te poți confrunta cu simptome precum oboseală, senzație de sete și amețeală. Bea apă regulat astfel încât corpul să se mențină hidratat și evită băuturile care conțin alcool sau cofeină pentru că ele deshidratează.
Dacă petreci două zile în soare, riscul de deces nu întârzie să apară. Multe persoane ajung în acest prag după câteva ore, mai ales dacă se confruntă cu anumite afecțiuni. Din acest motiv este recomandat vârstnicilor trecuți de 65 de ani să nu iasă în soare în zilele caniculare, pentru că își pun sănătatea cardiovasculară în pericol. Atunci când corpul ajunge la o temperatură prea mare, sistemul cardiovascular este compromis, la fel și inima și vasele de sânge.