Specialiștii au dezvăluit ce se întâmplă în organism dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Pierderea kilogramelor în plus și revigorarea ficatului sunt doar câteva dintre beneficiile renunțării la băutură.
O băutură pe zi este considerată consum moderat de alcool pentru femei și două pe zi pentru bărbați. Acest obicei zilnic poate avea avea multiple repercusiuni asupra organismului. Datele colectate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în fiecare an, alcoolul este cauza a 3 milioane de decese sau 5,3% din decesele din întreaga lume.
Dar, iată ce se întâmplă în corpul tău dacă nu bei alcool timp de 30 de zile:
Persoanele care consumă alcool în exces pot dezvolta, în timp, ciroză hepatică, ceea ce înseamnă ficat gras. Însă, având în vedere că ficatul este un organ tolerant, în cazul stopării consumului de alcool, acesta poate suferi modificări pozitive în doar câteva săptămâni. Explicația? Ei bine, în absența alcoolului, ficatul se poate concentra pe celelalte funcții ale sale, precum descompunerea toxinelor sau metabolizarea grăsimilor din organism.
Alcoolul este metabolizat de ficat și de enzima dehidrogenaza. Însă în contextul unui consum excesiv, această enzima devine supra-saturată, alcoolul ajungând să fie metabolizat pe cale diferită. Iar în acest caz, radicalii liberi se produc și colesterolul rău este oxidat (LDL) și depus pe arterele carotide, ajungându-se astfel la blocaj.
Riscul unui pacient de a dezvolta cancer (esofagian, hepatic, mamar, colorectal, etc) este asociat cu consumul de alcool, potrivit specialiștilor. Desigur, aici nu vorbim de consumul moderat de alcool, ci de exces.
Citește și: 3 moduri prin care alcoolul ne îmbolnăvește de cancer
Cum alcoolul are un conținut ridicat de calorii datorită adaosului de zaharuri, eliminarea acestuia poate ajuta o persoană să dea jos câteva kilograme. Astfel, cei ce au consumat alcool în cantități mari pentru lungi perioade de timp pot observa o îmbunătățire a compoziției corporale în cazul eliminării alcoolului.
Citește și: 5 moduri în care te îngrașă alcoolul. Dereglează hormonii și împiedică ficatul să metabolizeze grăsimea
Și aspectul feței are de câștigat de pe urma renunțării la alcool, în special în zona ochilor și pleoapelor. Acestea își pot recăpăta elasticitatea și edemele pot dispărea complet.
Și deși în general deshidratează tenul, alcoolul poate provoca reținerea apei la nivelul feței, făcând-o astfel să pară umflată.
Dacă și tu te confrunți cu probleme din cauza alcoolului, vestea bună e că nu e deloc prea târziu să renunți la acesta, efectele fiind imediate:
2 – 12 ore: Încep simptomele așa numitului sevraj, care pot include tremurături ale mâinilor, senzație de vomă, transpirație excesivă, anxietate
14 – 24 ore: Simptomele de sevraj continuă, de data aceasta curprinzand și poftă de alcool, energie redusă și senzație de decădere
12 – 72 ore: Creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, convulsii
48 – 72 ore: Simptomele de sevraj încep să se retragă sau devin mai ușor de gestionat
3 – 7 zile: Simptomele de sevraj se opresc complet
Săptămâna 1: Tiparele de somn se îmbunătățesc semnificativ
Săptămânile 1 – 2: Organismul începe să se detoxifice (îndeosebi ficatul, cel mai afectat organ) și digestia se îmbunătățește
Săptămânile 3 – 4: Tensiunea arterială ajunge la un nivel sănătos
Luna 1: Pielea începe să aibă un aspect mai plăcut, mai propaspat
Luna 3: Mai multă energie și un sentiment general de bine
1 an: Bucuria unui nou început, un stil de viață sănătos, fără ALCOOL
Încearcă noi alternative de băuturi. Deși apa este întotdeauna cea mai bună opțiune, ea nu este băutura preferată a tuturor. Adăugând puțină aromă cu felii de lămâie sau castraveți, ea poate deveni mai pe placul tău. Încearc-o!
Surse: HealthLine, Delamere