Ce se întâmplă în creier și corp în depresie? Explică dr. Cristian Marinescu

Depresia lasă urme vizibile atât în starea pacientului, în viziunea sa despre viață și viitor dar și la nivel fizic poate somatiza.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în creier și corp în depresie? Explică dr. Cristian Marinescu
Dr Cristian Marinescu, foto arhivă

Oamenii aflați în depresie nu mai au putere. Nu au nici măcar putere să ceară ajutor. Sunt blocați. Nu găsesc plăcerea în activitățile de zi cu zi și au perioade în care nici măcar nu se mai îngrijesc. Despre ce procesele chimice din creier și la nivel de corp am stat de vorbă cu dr. Cristian Marinescu, medic primar psihiatru cu peste 20 de ani experiență în urgență psihiatrică și medicină legală. 

 

CSÎD: Ce se întâmplă la nivel chimic în creierul unui persoane în depresie?

Dr. Cristian Marinescu: În mare apare scăderea unor neurotransmițători în anumite arii corticale. Aceștia pot fi : serotonina, noradrenalina, dopamina, glutamatul, uneori histamina și acetilcolina. Aceste scăderi pot fi datorate unor factori externi (stres repetat și prelungit) sau interni (genetici și epigenetici).

 

CSÎD: Ce se întâmplă la nivel de corp la persoanele cu depresie?

Dr. Cristian Marinescu: În afară de modificările neuromediatorilor de la nivel cerebral pot să apară și modificări somatice datorate lipsei de alimentație corespunzătoare din cauza că depresia poate aduce o inapetență marcată cu scădere ponderală și slăbirea organismului în general.

Depresia – semne și simptome frecvente

CSÎD: Care sunt semnele și simptomele depresiei?

Dr. Cristian Marinescu: Semnele și siptomele depresiei pot fi: dispoziție depresivă, lipsa plăcerii în activitățile în mod obișnuit plăcute, pierderea (uneori creșterea) apetitului cu modificări ponderale, insomnie (uneori hipersomnie), tulburări de concentrare, oboseală, fatigabilitate, lipsă de energie, inhibiție (uneori neliniște) psihomotorie, ideație cu conținut negativ, ideație suicidară. De menționat că cel puțin unul dintre primele două semne trebuie să fie prezent. Depresia are impact asupra funcționalității sociale, familiale și profesionale. Toate aceste semne nu trebuie să fie datorate unei boli somatice a organismului .

Dacă observați lipsă de energie multe săptămâni la rând, lipsa de speranță, apatie – pot fi semne ale depresiei

CSÎD: Depresia mănâncă din calitatea vieții pacientului și a familiei. Cum descriu pacienții cu depresie perioada?

Dr. Cristian Marinescu: Pacienții cu depresie sunt triști, fără scop, fără speranță, nu pot să se concentreze, obosesc, nu își pot desfășura activitățile. Calitatea vieții este profund afectată și pot pierde zile de viață normală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult