Marea întrebare este: pastilele pot expira? Cu o durere de cap, te întinzi după aspirină sau ibuprofen în dulapul cu medicamente și descoperi că data de expirare marcată pe flaconul de medicamente este cu mai mult de un an în urmă. Așadar, medicamentele pot expira? Le iei sau nu? Dacă decizi să iei medicamentul, va fi o greșeală fatală sau vei continua doar să suferi de durerea de cap? Și cât timp este valabilă o rețetă medicală?
Aceasta este o dilemă cu care se confruntă mulți oameni într-un fel sau altul. Un articol publicat în Psychopharmacology Today oferă câteva sfaturi.
Se pare că data de expirare a unui medicament înseamnă ceva, dar probabil nu ceea ce crezi. De când a fost adoptată o lege în 1979, producătorii de medicamente sunt obligați să marcheze o dată de expirare pe produsele lor. Aceasta este data la care producătorul poate garanta încă eficacitatea și siguranța completă a medicamentului.
Cele mai multe informații despre datele de expirare ale medicamentelor provin dintr-un studiu efectuat de Administrația pentru Alimente și Medicamente la solicitarea armatei. Având un stoc mare și costisitor de medicamente, armata s-a confruntat cu problema de a arunca și înlocui medicamentele la fiecare câțiva ani. Ceea ce au descoperit din studiu este că 90% dintre cele peste 100 de medicamente, atât pe bază de prescripție, cât și fără prescripție, erau perfect bune de utilizat chiar și la 15 ani după data de expirare.
Prin urmare, data de expirare nu indică într-adevăr un punct în care medicamentul nu mai este eficient sau a devenit nesigur de utilizat. Autoritățile medicale afirmă că medicamentele expirate sunt sigure de utilizat, chiar și cele care au expirat acum mulți ani.
O excepție rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul despre acest aspect este controversat printre cercetători. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar mult din puterea lui originală rămâne chiar și zece ani după data de expirare.
Cu excepția nitroglicerinei, insulinei și antibioticelor lichide, majoritatea medicamentelor au o durată de viață la fel de lungă ca cele testate de armată. Așezarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi frigiderul, va ajuta la menținerea eficienței acestuia pentru mulți ani.
Este data de expirare o manevră de marketing a producătorilor de medicamente, pentru a te determina să îți reînnoiești constant dulapul de medicamente și, implicit, să le umpli lor buzunarele? Poți privi lucrurile astfel. Sau poți privi și altfel: Datele de expirare sunt foarte conservatoare pentru a te asigura că primești integral pentru ceea ce ai plătit. Și, într-adevăr, dacă un producător de medicamente ar trebui să facă teste pentru perioade mai lungi, acest lucru ar încetini capacitatea lui de a aduce pe piață formule noi și îmbunătățite.
Data viitoare când te confrunți cu dilema datei de expirare a medicamentelor, ia în considerare ce ai aflat aici. Dacă data de expirare a trecut acum câțiva ani și este important ca medicamentul tău să fie absolut 100% eficient, ar putea fi o idee bună să iei în considerare achiziționarea unui flacon nou.
Și dacă ai orice întrebări despre siguranța sau eficacitatea oricărui medicament, întreabă-ți farmacistul. Acesta reprezintă o resursă excelentă când vine vorba de obținerea mai multor informații despre medicamentele tale.
Foto: Shutterstock