Infecția cu Helicobacter Pylori nu dă simptome sau acestea sunt ușoare și nici nu favorizează apariția complicațiilor în majoritatea cazurilor. Există însă şi cazuri în care infecţia netratată poate duce la complicaţii severe, cum ar fi ulcerul, cancerul de stomac (apariţia cancerului gastric este în proporţie de 90% legată de această infecţie) sau limfomul.
Potrivit statisticilor, bacteria este prezentă la 50-80% din populaţie, fapt ce o plasează pe locul 2 în clasamentul celor mai răspândite infecții bacteriene din lume, după caria dentară.
De o rezistență covârșitoare, Helicobacter Pylori persistă toată viața în mediul atât de dur și de acid al stomacului, fiind responsabilă de majoritatea bolilor stomacale. Charles Darwin, Alfred Nobel, Napoleon Bonaparte, George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea au fost și ei „atinși” de această bacterie.
Helicobacter Pylori este o bacterie localizată în stomac, care se transmite prin respirație, sărut, apă contaminată sau mâini murdare. De cele mai multe ori, tratamentul constă în administrare de antibiotice. Neglijată, infecția cu Helicobacter pylori poate duce la cancer de stomac, care necesită o schimbare totală a abordării terapeutice.
Află din acest articol cum se transmite bacteria, ce simptome sunt specifice infecției cu Helicobacter Pylori, ce analize sunt indicate și în ce constă tratamentul.
De cele mai multe ori, Helicobacter Pylori provoacă o inflamație a stomacului numită gastrită cronică, afecțiune ce evoluează lent și persistă toată viața, dacă nu este tratată. Aceasta se poate transforma treptat, de-a lungul mai multor ani, în ulcer sau chiar cancer.
Studiile au arătat că la nivelul stomacului, Helicobacter Pylori este responsabila de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10.
Mai mult, medicamentele care sunt administrate uneori pentru ameliorarea simptomelor infecției – cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene sau aspirina – nu fac altceva decât să crească riscul de ulcer sau de sângerări.
Existența bacteriei în stomac nu determină simptome decât în momentul în care are loc inflamarea mucoasei gastrice sau duodenale.
Acestea pot consta în:
Dacă o persoană prezintă simptomele de mai sus sau unul dintre ele şi persistă mai mult de 4 săptămâni, atunci ar trebui să consulte un medic.
De asemenea, dacă există dureri foarte puternice de stomac, scaune cu sânge, dificultăți la înghițire sau vărsături cu sânge, nu mai aşteptaţi şi mergeţi de urgenţă la medic!
Există o diferenţă între simptomele date de ulcer şi cele date de cancer?
Simptomele clinice sunt la fel pentru ambele tipuri, chiar şi pentru gastrită, de aceea, pe cât de repede posibil, măcar la două săptămâni de când acuzaţi astfel de dureri descrise mai sus, este important să realizaţi gastroscopia pentru stomac sau colonoscopia pentru colon.
Pentru unii pacienţi poate fi o experienţă traumatizantă efectuarea acestor analize, motiv pentru care poate fi realizată endoscopia „soft” (sub anestezie) prin utilizarea echipamentelor HD gastroscopice de ultimă oră.
Infecția cu Helicobacter Pylori se transmite prin respirație, prin sărut, prin folosirea aceleiași toalete, acelorași haine, cuverturi, prin apa contaminată, prin absența unor măsuri de igienă esențiale, cum ar fi spălatul pe mâini.
Odată fixată în stomac, ea continuă să se răspândească pe toată durata vieții, uneori fără să fie observată și fără să determine consecințe negative asupra sănătății persoanei infectate.
În ceea ce privește cancerul, cifrele sunt îngrijorătoare. Helicobacter Pylori este prima bacterie implicată în dezvoltarea unei forme de cancer. Cercetătorii estimează că este responsabila de cazurile de cancer gastric într-o proporție de 60-90%. Totuși, nu trebuie să vă panicați, pentru că studiile arată în același timp că din totalitatea persoanelor infectate, doar 1-3% vor dezvolta ulterior cancer.
E nevoie de mulți ani ca afecțiunea să ajungă la acest ultim stadiu și de influența mai multor factori: predispoziția genetică, fumatul și alimentația nesănătoasa.
La categoria alimente și băuturi de evitat pentru a preveni inflamația mucoasei stomacului se încadrează: sare, alcool, saramuri consumate în cantități exagerate, alimente picante, carne roșie, pește afumat, cofeină, ciocolata, băuturi carbogazoase, alimente procesate care conțin nitrați și nitriți.
La categoria alimente cu efect benefic în caz de infecție cu Helicobacter Pylori se înscriu următoarele: pește gras, iaurt, legume fierte, conopidă, broccoli, ardei gras, fructe de pădure.
Prezența bacteriei Helicobacter Pylori în organism poate fi determinată noninvaziv, fără disconfort și fără anestezie.
Aceste analize pot consta în: test respirator (pacientul înghite un lichid pe bază de uree și apoi suflă într-un dispozitiv care va detecta prezența sau absența agentului patogen), analiză de sânge (doar pentru cei care nu au urmat niciodată tratament pentru Helicobacter Pylori) sau test molecular (acesta analizează saliva și materiile fecale pentru a determina ADN-ul bacteriei).
Cea mai importantă analiză, „de aur” să-i spunem, pentru durerile puternice în zona stomacului şi a duodenului este gastroscopia cu biopsie, fiindcă doar cu ajutorul rezultatelor macroscopice ale acesteia şi cu rezultatele histologice ale biopsiei se poate diagnostica în mod corect infecţia cu Helicobacter pylori în stomac şi duoden.
De ce e important să fie diagnosticată şi tratată rapid infecţia cu H. pylori?
Helicobacter pylori este în sine o bacterie des întâlnită, dar este responsabilă 100% de inflamarea mucoasei stomacului, rezultatul acestei inflamaţii însemnând, de la cele mai puţin grav la cel mai grav, gastrită, gastrită erozivă, ulcer, limfom MALT, gastrită cu celule atipice şi, în final, cancer la stomac.
Dacă există confirmarea infecţiei cu Helicobacter pylori şi a diagnosticului de gastrită, se începe tratamentul cu antibiotice. De multe ori medicii se confruntă cu situația în care infecția este rezistentă la acțiunea antibioticelor. Prin urmare, se utilizează şi o metodă specială de monitorizare, pentru a observa dacă terapia cu antibiotice funcţionează.
De obicei, tratamentul cu antibiotice ajută în cazurile diagnosticate cu gastrită, gastrită erozivă, ulcer şi limfom MALT.
De asemenea, tratamentul poate consta și în administrarea de medicamente pentru refacerea mucoasei, prin reducerea acidității de la nivelul stomacului.
Alte remedii care pot ameliora simptomele infecției sunt: probioticele (varză murată, chefir, castraveți murați etc.), propolisul (ajută la evitarea multiplicării bacteriei) sau ceaiul de lemn dulce (eficient în cazul ulcerului stomacal).
Dacă există confirmarea unui cancer, în niciun caz nu se aplică terapia cu antibiotice.
În astfel de cazuri vorbim clar despre un tratament personalizat, specific pacientului. Terapia individualizată depinde de rezultatul histologic şi de rezultatele macroscopice, care se pot determina pe baza următoarelor analize: gastroscopie/ CT abdominal/ RMN/ PET CT. Foarte importante în diagnosticarea corectă sunt rezultatele histologice cu markerii tumorali.
În ceea ce priveşte noi descoperiri în tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori, se pare că există o rată de succes destul de mare în ceea ce priveşte terapia cu anticorpi mononucleari de tip AK.
Imunoterapia cancerului poate avea un rol substanţial, dar numai în asociere cu tratamentul personalizat al cancerului de stomac.
Ce tratament poate fi oferit dacă o persoană are alergie la antibiotice
Pentru infecţia cu Helicobacter pylori este necesară realizarea antibiogramei sau a testului de sensibilitate la antibiotice. Se poate apela şi la tratament cu bismut în combinaţie cu antibiotice.
Foarte important de reţinut este că analiza de sânge este insuficientă şi în niciun caz de ultimă oră pentru a putea diagnostica inflamarea mucoasei duodenale şi a celei stomacale. Doar gastroscopia cu biopsie este considerată standardul de aur în diagnosticarea corectă a infecţiei cu Helicobacter pylori a celor două mucoase mai sus menţionate.
De asemenea, după tratamentul împotriva infecţiei, se recomandă o endoscopie histologică, pentru ca medicul să se asigure că a fost realizat cu succes, iar pacientul se poate întoarce liniştit acasă.