Ce spune culoarea secrețiilor nazale despre sănătatea ta!

Ce spune culoarea secrețiilor nazale despre sănătatea ta: de la insecte inofensive până la infecții fungice periculoase.
  • Publicat:
Ce spune culoarea secrețiilor nazale despre sănătatea ta!
Ce spune culoarea secrețiilor nazale despre sănătatea ta!

Deși de cele mai multe ori, secrețiile nazale nu trebuie să te îngrijoreze – mucusul din secrețiile nazale te protejează de bacterii, virusuri, praf – sunt câteva momente când ar trebui să faci investigații suplimentare. Și asta se întâmplă atunci când secrețiile nazale își schimbă culoarea. 

Așadar, dacă ai un mucus transparent este perfect normal, mucusul fiind în general un amestesc de apă, săruri dizolvate, proteine și anticorpi.

Mai mult, este perfect normal și ca acest lichid să curgă în gât, apoi în stomac unde este dizolvat în siguranță de sucul gastric.

Însă, dacă secrețiile tale nazale capătă una dintre culorile de mai jos, e posibil să fie un semn al unei infecții sau afecțiuni medicale. Iată care sunt probabilitățile:

Secreții nazale galbene

Dacă ai mucus de culoare galbenă, cu o consistență mai groasă decât de obicei, atunci acesta ar putea fi un semn că organismul tău luptă cu o infecție.

Culoarea galbenă este rezultatul celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecțiile prin intermediul mucusului.

Secreții nazale negre

În cele mai multe cazuri o mucozitate nazală de culoare neagră este cauza directă a faptului că trăiești într-o zonă extrem de poluată, sau ar putea fi și o reacție la fumat.

În rare cazuri, culoarea neagră a secreției nazale poate să indice mucormizocă – infecție cauzată de fungi care apare în general în cazul pacienților imunocompromiși, după inhalarea sporilor.

Potrivit Organizației Mondială a Sănătății, această afecțiune este extrem de rară, însă este și foarte periculoasă, cu o rată a mortalității de aproximativ 50%.

Secreții nazale albe

Mucusul de culoare albă este adesea un semn care indică o infecție nazală sau pur și simplu o răceală. De obicei apare concomitent cu nas inflamat și congestie nazală.

Inflamația țesuturilor încetinește fluxul de mucus care devine mai gros și mai tulbure.

Această culoare nu trebuie să vă îngrijoreze în niciun fel.

Secreții nazale verzi

Când secrețiile nazale sunt de culoare verde, atunci sigur infecția a pus stăpânire pe organismul tău și sistemul imunitar este expus în exces.

Poți resimți corelat simptome precum temperatură crescută, stări febrile, tocmai de aceea este recomandat să consulți un medic de fiecare dată când te confrunți cu mucus verde.

Secreții nazale roz sau roșii

Când secrețiile nazale devin de culoare rozalie sau chiar roșie, înseamnă că țesutul nazal a suferit fisuri.

Culoarea roz nu este un semnal de alarmă, ar putea fi doar emanația iritației mucoasei, însă atunci când culoarea devine roșu intens, atunci undeva în organism s-a produs o traumă sau, eventual, există o infecție.

Secreții nazale maro

Secrețiile de culoare maro îți pot arăta că, în mucoasa nazală există sânge de foarte mult timp.

Această culoare, însă, este și un semn al pneumoniei bacteriană sau poate indica și afecțiuni ceva mai grave, de aceea cel mai bine ar fi să consulți cât de repede medicul de familie.

Chiar dacă, în cele mai multe cazuri, secrețiile nazale confirmă prezența unei răceli inofensive, nu ezita să ceri părerea unei specialist atunci când ele capătă una dintre culorile de mai sus sau o consistență atipică.

Citește și: Secrețiile nazale la copii – ce afecțiuni pot indica, în funcție de culoarea și consistența lor

Citește și: De ce te trezești cu nasul înfundat dimineața? 6 cauze și soluții

Citește și: Ce simptome au alergicii la ambrozie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”