Ce spune limba despre starea ta de sănătate

Papilele gustative de la nivelul limbii sunt receptori ai gustului, dar limba îţi poate informaţii importante despre starea întregului organism.
  • Publicat:
Ce spune limba despre starea ta de sănătate

Papilele gustative de la nivelul limbii sunt receptori ai gustului, dar limba îţi poate informaţii importante despre starea întregului organism.

Gura şi în special limba sunt o adevărată fereastră către sănătatea corpului tău, explică dr. David Opperman, medic specialist ORL la Centrul Medical St.Luke din Denver, Colorado. Limba este una dintre cele mai vechi şi simple modalităţi de a lua pulsul sănătăţii tale.

Scoate limba în oglindă şi aruncă o privire. Iată 6 lucruri pe care limba le-ar putea dezvălui despre starea ta de sănătate!

Eşti adolescentă şi hormonii tăi au luat-o razna

Este posibil să te confrunţi cu afte, inflamaţii la nivelul gurii sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale  la orice vârstă, dar adolescenţii trec prin astfel de afecţiuni cel mai des. Aftele apar în general de câteva ori pe ani între vârstele 10-20 de ani, mai ales la persoanele predispuse la acestea.  Nu există o explicaţie clară în privinţa cauzelor acestor ulceraţii mici, de culoare albă.  Printre cele mai des întâlnite cauze se numără stresul, alimentele acide sau schimbările hormonale. Aftele se vindecă de la sine în 6-10 zile. Iată cum poţi grăbi procesul de vindecare:

  • Evită alimentele picante, iritante
  • Spală-te pe dinţi pentru a evita ca bacteriile să pătrundă în rană
  • Foloseşte o apă de gură cu fluor pentru a ameliora sau calma durerea

Eşti la menopauză

Menopauza îţi poate transforma corpul în moduri neaşteptate. Pe lângă  bufeurile de căldură şi transpiraţiile nocturne, unele femei pot dezvolta o afecţiune a limbii cunoscută sub numele de glosită. Nivelul redus de estrogen din perioada menopauzei poate altera terminaţiile nervoase din papile gustative şi îngreuna producţia de salivă a organismului. Aceste modificări pot duce la o senzaţie  de arsură pe limbă, iar alimentele încep să aibă gust amar sau metalic.
Această problemă este de obicei ţinută sub control de un tratament cu hormoni. Poate fi temporară în unele cazuri şi poate dispărea după ce îţi ajustezi tratamentul hormonal.

Poate indica o alergie de sezon

Unul din cele mai folosite tratamente în cazul unei alergii de sezon sunt spray-urile nazare pe bază de steroizi. Dacă dă acesta nu este folosit corect există riscului unei infecţii la nivelul limbii provocată de ciuperca Candida. Infecţia, denumită candidoza orală, apare sub forma unor pete albe aderente de mucoasa gurii şi a limbii. Ţesutul din jurul acestor depozite albicioase este roşu şi dureros. Dacă este frecat (în timpul periajului dinţilor, de exemplu) poate sângera.  În mod normal,toată lumea are această ciupercă se află la nivelul limbii, dar o serie de factori cresc riscul de apariţie a candidozei bucale:

  • Un sistem imunitar slab
  • Pacienţii cu diabet zaharat
  • Persoanele care  poartă proteze dentare
  • Abuzul de antibiotice sau de medicamente cu steroizi

Este foarte important ca după ce ai folosit un inhalator cu steroizi să foloseşti o apă de gură.

Trebuie să-ţi cumperi o periuţă de dinţi pentru limbă

Fie că îţi vine să crezi sau nu,  limba poate avea o discolorare de culoare neagră. Limba de culoare neagră apare astfel atunci când papilele gustative se alungesc şi capătă o tentă întunecată. Nu este un fenomen dureros, însă de obicei limba de această culoare este vâscoasă, încărcată. Limba neagră este semnul acumulării în exces a bacteriilor în cavitatea orală. Acesta este rezultatul fumatului excesiv, dar şi al unei igiene orale necorespunzătoare. De asemenea, suprafaţa neagră a limbii arată un consum insuficient de fibre, fructe sau legume. Este foarte important să mergi la un doctor, deoarece această afecţiune poate avea mai multe cauze – igienă orală deficitară, fumat sau abuzul de antibiotice.

Ai un deficit de vitamina B12

O dietă săraca în vitamina B12 poate contribui la o culoare roşu aprins. Roşul indică şi o deficienţă nutriţională, anemie sau o carenţă de acid folic, vitaminele B12 sau B13. În acest caz se recomandă analize de sânge pentru a fi identifica clar carenţa. Semne ale anemiei:

  • Oboseală, piele palidă
  • Dureri sau disconfort toracic
  • Stare de leşin

Vitamina B12 se găseşte în special în produse de origine animală precum: carnea de vită, laptele şi brânzeturile. Pentru că fructele şi legumele nu conţin această vitamină, vegetarienii sunt predispuşi la deficit de B12. În acest caz se recomandă consumul unor alimente îmbogăţite cu vitamina B12 precum cerealele integrale, tofu sau laptele de soia.

Eşti fumătoare

Forma limbii este şi ea importantă. O limbă normală nu este foarte groasă, nici prea subţire, este netedă şi nu prezintă crăpături.  Un fapt bine cunoscut – fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer oral, alături de alte boli precum cancerul de plămâni şi bolile de inimă. Deşi cercetările sunt abia la început, există experţi care asociază ţigările electronice cu un risc ridicat de cancer oral. Dacă fumezi  şi ai o rană pe limbă care nu se vindecă în două săptămâni trebuie neapărat să mergi la un consult medical.

Cel mai important aspect în depistarea cancerului oral este recunoaşterea simptomelor în stadii incipiente. De aceea este important ca orice modificare de la nivel oro-facial să fie comunicată medicului în cel mai scurt timpp. Primul semn care ar trebui să ridice suspiciune de boală, este mărirea exagerată în volum a ganglionilor. Frecvent, acest simptom de boală este însoţit de dificultate la înghiţire.

Simptomele cel mai des întâlnite în cancerele orale sunt: pete de culoare roşie intense, netede, pete albe sau pete mixte de culoare albă şi roşie, sângerare la nivelul cavităţii bucale, dificultate sau dureri la înghiţire, prezenţa unei leziuni sau inflamaţii localizate pe buză sau în gură care nu se vindecă, dureri ale dinţilor etc.
Diagnosticul precis se pune printr-un consult de specialitate.

Cum să ai o limbă sănătoasă?

  • spală-te pe dinţi de două ori pe zi
  • rezolvă problemele dentare (carii, infecţii, stomatite)
  • bea zilnic doi litri de lichide
  • evită alcoolul şi ţigările
  • curăţă limba cu periuţa de dinţi
Urmărește CSID.ro pe Google News