Streptococul betahemolitic de grup B este o bacterie frecvent întâlnită în organismul uman. Deși, în general, nu provoacă probleme la adulți, prezența acestei bacterii în timpul sarcinii poate reprezenta un risc pentru nou-născut.
Aproximativ 10-30% dintre femei sunt purtătoare de streptococ betahemolitic de grup B în secrețiile vaginale și regiunea perinanală, ceea ce poate duce la transmiterea bacteriei către copil în timpul nașterii pe cale naturală și apariția unor infecții grave.
Oferă mai multe detalii pe această temă dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Pentru a preveni transmiterea streptococului de grup B la nou-născut, este esențial ca viitoarele mame să fie testate în diferite etape ale sarcinii. Asta, deoarece bacteria poate să fie absentă în primele luni de sarcină, dar să reapară la sfârșitul acesteia.
Testarea constă în recoltarea unei probe de secreție vaginală cu antibiogramă, procedură nedureroasă, rapidă și sigură – sunt utilizate instrumente sterile pentru a preveni contaminarea probei.
Rezultatele de laborator sunt eliberate la 2-3 zile de la recoltare. Dacă rezultatul este pozitiv, se administrează antibiotice conform antibiogramei odată cu începerea travaliului, reducând semnificativ riscul de infecție la copil.
Dar, atenție, tratamentul cu antibiotice împotriva streptococului de grup B la o sarcină nu garantează absența acestuia la o viitoare sarcină, fiind necesară reluarea testărilor.
În cazul nașterii prin cezariană, dacă membranele sunt intacte înainte de operație, nu este necesară profilaxia cu antibiotice, deoarece bacteria nu ajunge la făt.
Citește și: Analize sarcină pe trimestre. Investigații necesare pe parcursul sarcinii
Fără un tratament adecvat, aproximativ 1% dintre nou-născuții expuși la această bacterie pot dezvolta infecții severe, precum sepsis, meningită sau pneumonie, care pot apărea în primele ore, zile sau până la 3 luni după naștere.
Aceste afecțiuni pot avea consecințe grave pe termen lung sau pot duce chiar la deces. Printre semnalele de alarmă se numără:
Nou-născuții care supraviețuiesc unei infecții severe pot dezvolta dizabilități neurologice precum paralizie cerebrală, pierderea auzului sau întârziere în dezvoltare.
Din acest motiv, este esențială monitorizarea cu atenție împotriva acestui streptococ și testarea între săptămânile 35-37 de sarcină, pentru a putea urma tratamentul corespunzător și a scădea riscul transmiterii bacteriei către nou-născut.
FOTO: Shutterstock