Cea mai grea alegere medicală

Trebuia să vorbim şi despre ea cândva, căci ne lovim de subiect zi de zi, fie că citim despre el, de peste mări şi ţări, fie că este mai aproape şi, automat, mai dureros, căci vizează prieteni/cunoscuţi. Sunt şi eu extrem de... în preajma alegerii de care vorbesc, de aceea veţi citi un text scris în cunoştinţă de cauză. Aşadar, să presupunem că aflaţi un diagnostic greu şi aveţi de optat pentru tratament – mergeţi pe mâna medicilor şi a pastilelor sau învăţaţi ce înseamnă homeopatie şi crezurile chinezilor.
  • Publicat:
Cea mai grea alegere medicală

Trebuia să vorbim şi despre ea cândva, căci ne lovim de subiect zi de zi, fie că citim despre el, de peste mări şi ţări, fie că este mai aproape şi, automat, mai dureros, căci vizează prieteni/cunoscuţi.

Sunt şi eu extrem de… în preajma alegerii de care vorbesc, de aceea veţi citi un text scris în cunoştinţă de cauză.

Aşadar, să presupunem că aflaţi un diagnostic greu şi aveţi de optat pentru tratament – mergeţi pe mâna medicilor şi a pastilelor sau învăţaţi ce înseamnă homeopatie şi crezurile chinezilor.

M-am nimerit în America la scurt timp după moartea grozavului Steve Jobs, geniul Apple, răpus de un cancer pancreatic. Mai mult de atât, m-am nimerit chiar în casa unui doctor american, reunit cu câţiva colegi la o discuţie pe exact această temă.

„Ce prostie”, spuneau, „ce dovadă de înapoiere mintală din partea unui asemenea vizionar! Să se lase pe mâna medicinei alternative şi a dietelor cu plante şi să amâne atâta şi atâta vreme tratamentul sigur, care îl scăpa 100%”, se indignau cu toţii.

Jobs, a scris şi presa la acea vreme, ar fi amânat o vizită la doctor cam 9 luni după ce a primit diagnosticul. Şi-a pus încrederea în diete cu legume şi fructe (sucurile erau piesa de rezistenţă), a făcut acupunctură, a vorbit cu diverşi specialişti în spirit şi a urmat sfaturi găsite online.

A ales aşadar calea naturistă. Şi a pierdut, strigau într-un glas toţi acei doctori americani care îmi explicau că era extrem de simplu de vindecat, dacă se încredinţa unui spital imediat după primirea diagnosticului. Jobs a ales însă altfel. Iar la 56 de ani a părăsit lumea pe care a schimbat-o.

La scurt timp, un apropiat declara în faţa jurnaliştilor că Steve a regretat, spre final, decizia de a se încrede în medicina alternativă. Dincolo de acest caz faimos, sunt mii, sute de mii, de astfel de hotărâri dramatice în faţa cărora sunt puşi oamenii. Ai un diagnostic sigur şi două promisiuni diferite că te vei întoarce pe drumul cel bun, pe care o alegi?

Tendinte naturiste

În această perioadă, asaltaţi de chimicale ambalate frumos şi botezate „alimente” şi îngrijoraţi de tot ce e toxic în jur, oamenii tind să se întoarcă la lucrurile simple. Căutăm laptele din bătătura unei bătrânici, ne înscriem în grupuri cu reţete raw-vegane, citim mult pro şi contra vaccinuri, vrem o schimbare, simţim că aşa nu se mai poate.

Fermele eco sunt pe val, homeopaţii au programările pline, când ne loveşte o răceală parcă nu mai fugim atât de repede spre antibiotice. Suntem mai atenţi, mai vigilenţi în tot ceea ce consumăm, chiar şi fără un diagnostic îngrijorător. Când el apare însă, avem de luat, cum spuneam şi în titlu cea mai grea dintre alegerile legate de sănătatea noastră.

Jucăm totul pe cartea pastilelor şi a procedurilor medicale consacrate sau mizăm pe hrană naturală, neprocesată, şedinţe de şamanism şi pilule făcute din plante chiar de chinezi sau după modelul lor? Pare că e o întrebare cu două variante de răspuns, dar, de fapt, are o mie.

Informaţia este esenţială

După neintratul în panică, pe care îl recomand călduros în situaţii de acest tip, următorul pas de făcut este să vă informaţi. Nu luaţi o astfel de decizie uriaşă doar instinctiv sau bazându-vă pe nişte crezuri mai vechi ori poate pe basme auzite nici nu mai ştiţi de la cine şi când.

Veţi vedea că veţi găsi cazuri de succes din ambele tabere – pacienţi care s-au vindecat miraculos refuzând tratamentul doctorilor şi îmbrăţişând un alt stil de viaţă, cu o altă alimentaţie şi alte leacuri, pacienţi care n-au ieşit învingători din luptă, deşi şi-au luat ca aliaţi aceeaşi dietă naturistă şi aceeaşi strategie diferită faţă de cea cu spitale şi doctori tradiţionali.

Mai sunt şi pacienţi care au pierdut cu chimioterapia şi tratamentele clasice, dar şi unii care doar aşa au supravieţuit. Numai timp să aveţi să citiţi toate cazurile şi să puteţi alege cunoscând bine toate datele implicate.

Calea de mijloc: tratamentul clasic şi tratamentul alternativ

Un al treilea pas pe care îl văd eu, după nepanicare şi informare, ar fi mersul pe calea de mijloc, atât cât se poate, până optaţi pentru o variantă sau alta – nu vă opreşte nimeni să vă operaţi, dar să vă şi schimbaţi modul de alimentaţie, de exemplu. Sau să mergeţi la acupunctură, dar să vă ţineţi şi de schema de tratament.

Staţi cu ochii larg deschişi la tot felul de vraci care vor vrea să vă vândă aşa-zisă sănătate cu preţul unor salarii considerabile. Dar, dacă ar fi să mă rezum la unul şi cel mai important sfat acela ar fi ascultaţi şi citiţi cât de multe poveşti asemănătoare puteţi. Nu înseamnă că trebuie să cădeţi în altă boală, „googleită” pe numele ei, înseamnă doar că trebuie să vă asiguraţi că nu mai lăsaţi loc de regrete în clipa în care aţi decis. Sper, însă, din suflet, să nu fiţi nevoiţi niciodată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Consumul de alcool: 5 mituri greşite!
Consumul de alcool: 5 mituri greşite!