Cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii. Cum ar trebui să dormi dacă ai insuficiență cardiacă

Cum e mai sănătos să dormi? Pe partea stângă sau pe partea dreaptă? Află în continuare care este cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii.
  • Publicat:
Cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii. Cum ar trebui să dormi dacă ai insuficiență cardiacă
Cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii. Cum ar trebui să dormi dacă ai insuficiență cardiacă

Dormitul pe partea stângă poate fi benefic pentru persoanele cu boală de reflux gastroesofagian, dar poate avea efecte negative asupra inimii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste teorii. Ce trebuie să știi este că pozițiile în care dormi noaptea pot influența starea e sănătate. Află în continuare care este cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii.

Cea mai sănătoasă poziție de somn pentru sănătatea inimii

De exemplu, dormitul pe spate cu o pernă sub spate poate ajuta la durerile de spate, dar poate agrava simptomele apneei de somn. Dormitul pe o parte poate fi mai bun pentru apneea de somn, dar s-ar putea să îți afecteze coloana vertebrală.

Dacă ai o afecțiune cardiacă, poate ar trebui să eviți să dormi pe partea stângă, deoarece poate crește presiunea asupra inimii.

Cercetările au arătat că lipsa somnului sau somnul de calitate scăzută crește riscul de a dezvolta boli de inimă și alte afecțiuni. Așadar, majoritatea doctorilor sunt de acord că cea mai bună poziție de somn este cea care este cea mai confortabilă pentru tine.

Care sunt beneficiile dormitului pe partea stângă?

Dormitul pe partea stângă poate ajuta persoanele care se confruntă cu reflux acid și boala de reflux gastroesofagian. Un studiu din 2022 arată că dormitul pe partea stângă a fost asociat cu o expunere semnificativ mai scurtă la acid și cu o eliminare mai rapidă a acidului din esofag decât dormitul pe partea dreaptă.

Există și unele dovezi care arată că dormitul pe partea stângă ar putea avea efecte negative asupra inimii.

În 1997, cercetătorii au observat pentru prima dată că dormitul pe o parte produce modificări vizibile ale activității electrice a inimii măsurate prin electrocardiogramă. Cercetătorii au descoperit un efect mai pronunțat când participanții dormeau pe partea stângă.

Într-un studiu mai recent din 2018, cercetătorii au constatat că dormitul pe partea stângă a fost asociat cu modificări în citirile EKG la participanții sănătoși. Folosind o tehnică de imagistică numită vectorcardiografie, au descoperit că dormitul pe partea stângă a determinat deplasarea și rotirea inimii.

Când participanții dormeau pe partea dreaptă, nu s-au observat aproape deloc modificări în activitatea EKG. Cercetătorii au constatat că în această poziție, inima era menținută în loc de stratul subțire de țesut dintre plămâni, numit mediastin.

Cercetătorii au atribuit schimbările activității electrice repoziționării inimii. Cu toate acestea, merită menționat că dormitul pe partea stângă nu a afectat funcția electrică a inimii, ci mai degrabă modul în care datele au fost colectate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă dormitul pe partea stângă este periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace și cât de periculos ar putea fi.

Care sunt beneficiile dormitului pe partea dreaptă?

Există controverse dacă dormitul pe partea stângă sau dreaptă este mai bun pentru inimă. Unii experți în somn cred că dormitul pe partea dreaptă ar putea comprima vena cavă, care alimentează partea dreaptă a inimii. Cu toate acestea, în acest moment, nu există dovezi că dormitul pe partea dreaptă crește riscul de insuficiență cardiacă, și se pare că este sigur.

Un studiu din 2018 arată că majoritatea participanților cu o boală musculară a inimii, numită cardiomiopatie dilatativă consecutivă, preferau să doarmă pe partea dreaptă decât pe partea stângă.

Cum ar trebui să dormi dacă ai insuficiență cardiacă?

Dacă ai insuficiență cardiacă, ar trebui să vorbești cu medicul despre pozițiile de somn de evitat.

Dormitul pe partea dreaptă poate fi cea mai bună opțiune pentru persoanele cu insuficiență cardiacă. Deși unii oameni cred că dormitul pe partea dreaptă ar putea restricționa fluxul sangvin înapoi către inimă, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că este dăunător.

Dacă nu suferi de apnee în somn sau alte probleme respiratorii, dormitul pe spate poate fi, de asemenea, o opțiune.

Un studiu din 2015 a examinat efectele dormitului pe spate la participanți cu insuficiență cardiacă cronică stabilă. Cercetătorii au constatat că dormitul pe spate a fost asociat cu o oxigenare mai slabă a sângelui, mecanici respiratorii mai puțin eficiente și o circulație sanguină mai slabă în comparație cu poziția așezată.

Dormitul pe burtă poate ameliora apneea de somn și sforăitul, dar poate cauza dureri de gât sau spate. Apneea de somn netratată este asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă, iar mulți oameni se confruntă cu ambele probleme.

Dacă ai un defibrilator cardioverter implantabil este posibil să găsești mai confortabil să dormi pe partea opusă celei în care este implantat dispozitivul. Majoritatea sunt plasate pe partea stângă.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”