Cătina este o plantă ale cărei frunze, flori și fruct sunt folosite în producția de medicamente. Pe lângă faptul că este delicios, ceaiul de cătină care stimulează sistemul imunitar și metabolismul vă va susține sănătatea și vă va face pielea să strălucească. Fiind o sursă uimitoare de nutrienți și vitamine, acest ceai vindecător merită consumat pentru a rămâne sănătos pe toată durata iernii.
Pe timp de iarnă este foarte important să vă mențineți sănătoși. Având în vedere că gripa atinge apogeul în sezonul rece, este foarte important să includeți cât mai multe alimente care stimulează imunitatea în dietă.
Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și fibre, cătina este una dintre cele mai mari surse de nutrienți și vitamine din lume. Este foarte populară în anumite țări ale lumii ca remediu natural împotriva răcelii și gripei.
Printre alte beneficii ale consumului de ceai de cătină se numără și scăderea în greutate, proprietățile anti-îmbătrânire, menținerea sănătoasă a creierului și sistemului digestiv și calmearea inflamațiile și infecțiile.
Cătina previne depozitarea excesului de grăsime în organism, scăzând riscul de diabet și boli cardiovasculare și ajutându-vă să vă mențineți o greutate sănătoasă.
Datorită aportului de vitamina C, cătina ajută la stimularea de colagen în celule, păstrând în același timp pielea sănătoasă și elastică și oferind tenului o stălucire aparte. De asemenea, reduce cu succes iritațiile, roșeața și senzațiile de mâncărime și nu în ultimul rând, facilitează procesul de vindecare.
Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că excesul de greutate corporală cauzează tot felul de probleme de sănătate. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu știu că excesul de grăsime corporală din jurul zonei abdominale, cunoscut și sub numele de grăsime viscerală sau obezitate centrală, poate fi periculos, deoarece crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a diabetului. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt cele mai eficiente practici de slăbire.
În plus, multe infuzii de plante și suplimente alimentare sunt disponibile în prezent pentru a stimula procesul pierderii în greutate. Într-un studiu, administrarea de cătina a redus semnificativ grăsimea viscerală la șoarecii obezi de laborator.
Pierderea în greutate nu este singurul beneficiu adus de consumul de ceai de cătină. Extractele de frunze de cătină reduc simptomele antiinflamatorii, demonstrând potențialul de a combate artrita. Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor caracterizată prin rigiditate și durere în zonele afectate.
Proprietățile antioxidante puternice ale cătinei sunt binecunoscute. În general, plantele medicinale și suplimentele alimentare cu conținut ridicat de antioxidanți protejează împotriva bolilor care afectează vârsta a treia, cum ar fi bolile cardiovasculare, degenerarea maculară a ochiului, boala Alzheimer și cancerul. În plus, antioxidanții pot atenua procesul de degradare cutanată, asociat și cu apariția ridurilor.
Consumul de ceai de cătină nu prezintă reacții adverse, dar anumite categorii de persoane trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a-l consuma, pentru a preveni orice fel de neplăcere. Au fost raportate, însă, puține efecte secundare ale utilizării topice sau orale de cătină.
Conform verywellhealth, un studiu a raportat că aproximativ 10% dintre participanți au prezentat simptome gastrointestinale după ce au luat 3 grame de ulei de cătină timp de trei luni. Alte studii au arătat semne ale capacității cătinii de a acționa ca un diluant al sângelui. Din acest motiv, este posibil ca persoanele care iau medicamente ce diluează sângele să fie nevoiți să evite cătina din cauza riscului crescut de sângerare.
Surse: verywellhealth, rxlist.com, responsibleadventures.com, seabuckthorninsider.com