Motivul alarmant pentru care CEARA din urechi miroase urât. Nu amâna vizita la medic!

Ceara din urechi poate dezvălui anumite aspecte despre sănătatea ta. Ce probleme pot indica mirosul, culoarea și textura cerumenului.
  • Publicat:
Motivul alarmant pentru care CEARA din urechi miroase urât. Nu amâna vizita la medic!
Sursa foto: Shutterstock

Ceara din urechi poate prezenta anumite modificări de culoare sau de textură dacă suferi de anumite probleme de sănătate. Cerumenul – aşa cum este denumită în mod ştiinţific ceara din urechi – are rolul de a proteja canalul auditiv şi contribuie la lubrifierea şi la curăţarea lui.

Cleiul inestetic acţionează ca o barieră împotriva pătrunderii şi dezvoltării bacteriilor şi a fungilor, care pot duce la apariţia infecţiilor. Chiar dacă evităm deseori să discutăm despre acest subiect, oamenii par să fie foarte curioşi în privinţa cantităţii de cerumen eliminate, precum şi a culorii sau texturii acestuia.

În cele ce urmează vei descoperi câteva lucruri pe care le poate spune ceara din urechi despre starea ta de sănătate.

Ceara din urechi este verzuie, apoasă

Dacă transpiri abundent, secreţia apoasă din ureche este, cel mai probabil, normală. Culoarea uşor neobişnuită este dată de amestecarea transpiraţiei cu ceara din urechi, spune dr. Brett Comer, specialist ORL la Universitatea Kentucky.

Însă, în cazul în care nu ai transpirat excesiv (de exemplu, în urma unei şedinţe de sport), iar culoarea cerumenului este verde sau galben închis, este bine să mergi la medic, pentru că este posibilă o infecţie la nivelul urechii, adaugă medicul.

Ceara este lipicioasă sau foarte uscată

Potrivit specialiştilor, textura cerumenului poate fi influenţată inclusiv de rasă. Astfel, asiaticii au adesea cerumen uscat, în timp de africanii şi europenii au ceara lipicioasă.

Se pare că acest lucru este determinat de evoluţia umană, fiind o adaptare genetică la condiţiile climatice. Aşadar, nu sunt motive de îngrijorare!

Ceara are un miros urât, puternic

Infecţiile sau leziunile la nivelul canalului auditiv sunt cele mai plauzibile explicaţii pentru mirosul urât care vine din urechi. De asemenea, cerumentul urât mirositor poate fi însoţit de alte simptome, precum pierderea echilibrului, sunete ciudate, senzaţia de blocaj la nivelul urechii.

Toate aceste simptome pot determina medicul să suspecteze otita medie cronică, o inflamaţie sau o infecţie a urechii mijlocii, care se declanşează atunci când fluidul din spatele timpanului nu este eliminat. Este esenţial să mergi la medic dacă prezinți simptomele descrise mai sus.

O altă cauză a cerumenului urât mirositor poate fi şi… stresul. Atunci când suntem supuşi unui stres emoţional, producţia de ceară este crescută. În combinaţie cu transpiraţia specifică acestor episoade stresante, poate apărea un miros respingător al cerumenului.

Secreţii purulente din ureche

Un astfel de simptom nu trebuie ignorat, deoarece poate ascunde o leziune gravă la baza creierului, numită colesteatom, ce poate distruge osul temporal.

Dacă nu este depistată la timp şi tratată corespunzător, leziunea poate fi fatală. Alte simptome care pot da de gol această afecţiune sunt senzaţia de presiune sau durere în ureche şi ameţeala.

Lipsa cerumenului, semnul unei boli rare

Dacă urechile tale nu secretă deloc cerumen, există posibilitatea să suferi de o afecţiune extrem de rară, numită keratosis obturans.

În loc să iasă la suprafaţă, cerumenul se formează adânc în canalul auditiv şi duce la formarea unui dop, explică dr. Comer.

Atunci când acumularea de ceară ocupă întreg lumenul, apar simptome precum scăderea de auz, înfundarea urechii, autofonia (perceperea accentuată a propriei voci), zgomote diferite în ureche (țiuit, vâjâit, pocnituri), senzația de corp străin auricular și, în anumite cazuri, chiar vertij și durere auriculară.

Desigur, trebuie să mergi la medic dacă te confrunţi cu aşa ceva!

Ceara este uscată şi are aspect de cojiţe

În cazul în care observi că ceara din urechi este uscată, nu trebuie să te îngrijorezi. Este un semn că… îmbătrâneşti.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, ceara din urechi devine mai uscată şi nu mai este lipicioasă, ca în tinereţe, din cauza activităţii reduse a glandelor sudoripare, afirmă dr. Comer.

Cum trebuie curățate corect urechile

Specialiștii ORL recomandă ștergerea pavilionului extern al urechii cu ajutorul prosopului după fiecare duș sau baie. Atât!

Este suficient pentru ca urechea să fie menținută într-o stare de curățenie adecvată. Ceara din urechi nu este, așa cum o consideră multe persoane, o murdărie. Dimpotrivă, ea are un rol de curățare a canalului auditiv și de protejare împotriva bacteriilor.

Îndepărtarea ei obsesivă cu ajutorul bețișoarelor poate duce la apariția iritațiilor, dermatitelor și a infecțiilor. În plus, prin această metodă, ceara este împinsă înăuntru, formându-se dopurile. La unele persoane dopurile se formează și din pricina producției de cerumem în exces.

Există diverse soluții ceruminolitice (care dizolvă cerumenul), cum ar fi apa oxigenată, soluția de bicarbonat de sodiu, glicerina, uleiul, ce se pot folosi în special pentru ușurarea extragerii dopului de ceară. Acestea sunt eficiente mai ales dacă dopul nu ocupă complet lumenul conductului.

Însă cel mai sigur și eficient tratament se face în cabinetul medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult