În ultima vreme, românii s-au confruntat cu o situaţie alarmantă: anumite alimente produse pentru export, dar şi pentru import au fost declarate contaminate şi ulterior retrase de pe piaţă: lapte contaminat cu aflatoxina (microtoxină cancerigenă), carne de pui infestată cu salmonella, carne de curcan cu reziduri de antibiotic.
Tone de astfel de alimente au fost destinate consumului, laptele a ajuns în şcoli, iar cetăţenii au intrat în stare de alertă.
Deşi autorităţile au luat măsurile necesare pentru a elimina efectele negative, distrugând tone de carne, rămâne întrebarea: care sunt cei mai primejdioşi microbi care pot afecta principalele grupe alimentare, pentru a şti cum să ne ferim de ei?
Alimentele de bază şi pesticidele
Mai întâi trebuie să ştim că majoritatea alimentelor de bază (lactate, unele fructe, carne) pot conţine pesticide, hormoni de creştere, antibiotice…
Merele, de exemplu, sunt tratate cu peste 30 de tipuri de pesticide, jumătate dintre ele fiind neurotoxine care pot ataca celulele creierului.
Coaja mărului nu poate împiedica pătrunderea toxinelor în interiorul fructului, iar în aceeaşi situaţie se află şi roşiile, piersicile sau căpşunile.
Cele mai consumate legume din România, dar şi din lume, cartofii sunt crescuţi în cele mai multe cazuri cu ajutorul unei cantităţi mari de pesticide şi de fungicide.
Spanacul conţine hormoni de creştere, în timp ce cafeaua este cultivată în ţări unde prevederile folosirii pesticidelor nu sunt foarte clare, ceea ce le permite producătorilor o libertate foarte mare, folosită de obicei în dezavantajul consumatorului.
Bacterii ascunse în mâncare
Cele mai frecvente şi mai periculoase bacterii din alimente sunt:
E.coli
Bacteria Escherichia coli se găseşte, cel mai des, în sucuri, apă, lapte dulce, carne de vită nepreparată termic suficient.
Simptomele infestării cu E.coli sunt: durerile de stomac, vărsăturile şi diareea severa sau (în cazuri grave) insuficienţă renală.
Campylobacter
Bacteria Campylobacter poate fi prezentă în carnea de vită sau la puii de găină, fiind foarte primejdioasă în cazul copiilor sau a bătrânilor.
Listerioza
Acest fel de bacterie se găseşte în sol, în apă, în alimentele crude, laptele nepasteurizat sau mâncarea procesată.
Semnele manifestării acestei bacterii sunt: febră, frisoane, dureri de cap, vărsături şi se manifestă violent în cazul copiilor, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu imunitate foarte scăzută.
Vibrio…
… este bacteria care se ascunde în fructele de mare crude.
Norovirus
Responsabil pentru gastroenterită, Norovirusul se poate găsi în diverse alimente sau băuturi, de aceea boala este contagioasă. Aceasta se manifestă prin inflamaţia intestinului şi a stomacului.
Salmonella
Bacteria Salmonella poate fi prezent în carnea păsărilor de curte, în ouă, carnea de vită, pe fructele sau legumele nespălate. Ea poate fi distrusă prin gătire la peste 60 de grade.
Aflatoxina
Aflatoxina este o substanţă extrem de periculoasă descoperită, cel mai des, în lapte şi care poate provoca cancer. Femeile însărcinat sunt cele mai expuse acestui risc.
Găsită şi în alte produse, cu proprietăţi detoxifiante, aflatoxina aduce prejudicii doar în cantităţi foarte mari.