Cele 3 produse de uz casnic care pot crește riscul Alzheimer. Se regăsesc în toate gospodăriile

  • Publicat:
Cele 3 produse de uz casnic care pot crește riscul Alzheimer. Se regăsesc în toate gospodăriile

Un nou val de îngrijorare a cuprins comunitatea științifică și pe cea a consumatorilor, odată cu descoperirea unei legături posibile între anumite produse de uz casnic, pe care le folosim zilnic, și riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Studii recente sugerează că expunerea pe termen lung la anumite substanțe chimice prezente în aceste produse ar putea afecta sănătatea creierului.

Care sunt aceste produse?

Deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare, unele substanțe chimice prezente în următoarele produse de uz casnic au fost asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer:

  • Produse de curățenie: Detergenții, dezinfectanții și odorizantele de cameră pot conține substanțe chimice volatile organice (VOCs), care pot irita căile respiratorii și pot afecta funcțiile cognitive.
  • Produse de curățat suprafețe: Detergenții pentru geamuri, produsele pentru curățat cuptorul și alte produse de curățat puternice pot conține amoniac și alte substanțe chimice corozive, care pot irita ochii și plămânii și pot afecta funcțiile cognitive pe termen lung.
  • Produse cosmetice: Parfumurile, loțiunile și produsele de styling pentru păr pot conține ftalati și parabeni, substanțe chimice care au fost asociate cu probleme endocrine și neurologice.

Pe scurt, studiul a constatat că utilizarea în mod regulat a unor produse specificice, mai exact a produselor de curățare dezinfectante, a odorizantelor de cameră și a produselor pentru prevenirea cariilor dentare, toate acestea păreau să contribuie la declinul cognitiv la adulții vârstnici.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că expunerea combinată la mai multe dintre aceste trei substanțe chimice a crescut și mai mult riscul de demență, iar utilizatorii mai frecventi au văzut cel mai mare risc.

Demență și Alzheimer în rândul celor consumatorilor de astfel de produse

Deși se crede că multe substanțe chimice de uz casnic prezintă cel mai mare risc pentru sănătate pentru copii și animale de companie, acest studiu evidențiază faptul că chiar și expunerea târzie la anumite substanțe poate avea un efect notabil asupra riscului de demență.

Și, după cum subliniază cercetătorii, oamenii își petrec mai mult de 90% din timpul lor în interior. În medie, mulți seniori, eventual, petrec și mai mult timp în interior decât tineri.

„Impactul calității aerului interior asupra stării de sănătate nu poate fi ignorat”, au concluzionat cercetătorii.

Cum acționează aceste substanțe asupra creierului?

Mecanismele exacte prin care aceste substanțe chimice afectează creierul nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că ele pot:

Deteriorează bariera hemato-encefalică

Aceasta este o barieră protectoare care împiedică substanțele toxice să pătrundă în creier. Expunerea la anumite substanțe chimice poate afecta această barieră, permițând substanțelor toxice să ajungă la creier.

Produce inflamație

Inflamația cronică în creier este asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Unele substanțe chimice pot induce inflamație în creier, accelerând astfel procesul de degenerare neuronală.

Influențează stresul oxidativ

Stresul oxidativ este un dezechilibru între producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a-i neutraliza. Acest dezechilibru poate deteriora celulele creierului și contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.

CONCLUZIE

Deși studiile în acest domeniu sunt încă în curs de desfășurare, este important să fim conștienți de potențialele riscuri asociate cu utilizarea anumitor produse de uz casnic. Prin adoptarea unor măsuri simple, putem reduce expunerea la substanțe chimice dăunătoare și putem contribui la protejarea sănătății noastre și a celor dragi.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult