Experții promovează consumul de cereale integrale, legume, fructe și fasole pentru a reduce riscul de a dezvolta orice formă de cancer.
„Oamenii ar trebui să își propună să consume mai multe alimente bogate în nutrienți, consumând cel puțin cinci porții diferite de fructe și legume în fiecare zi, alegând variante integrale ale alimentelor, leguminoase precum fasolea și lintea, și nuci și semințe nesărate”, a declarat nutriționistul Matthew Lambert, managerul informațiilor și promovării sănătății la World Cancer Research Fund (WCRF), pentru Daily Mail săptămâna aceasta.
„Aceste tipuri de alimente sunt mai bogate în nutrienți precum vitaminele, mineralele și fibrele – care, printre altele, sunt importante în reducerea riscului de cancer de colon„, a adăugat Lambert. Acesta a împărtășit și lista lui de alimente de evitat, care include carne procesată, alcool, carne roșie și alimente zaharoase și prăjite.
În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată ca „cancerigenă pentru oameni”, subliniind că există „dovezi suficiente din studiile epidemiologice în ceea ce privește consumul de carne procesată care cauzează cancer colorectal”.
Carnea procesată a fost sărată, conservată, fermentată, afumată sau pregătită în alt mod pentru a îmbunătăți gustul sau pentru a asigura conservarea, conform OMS. Experții raportează că unele dintre aceste metode de gătit pot genera substanțe chimice potențial cancerigene.
Exemple de carne procesată includ cârnați, șuncă, salam, crenvurști etc. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de carne procesată la 100 de grame pe săptămână, ceea ce înseamnă aproximativ două porții.
Consumul de alcool crește riscul de cancer la nivelul gurii și gâtului, laringelui, esofagului, colonului și rectului, ficatului și sânului, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
„Când vine vorba de alcool, nu există beneficii pentru sănătate”, a spus Lambert.
„Deoarece chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul de cancer, recomandăm să nu se consume deloc alcool. Pentru unele tipuri de cancer, alcoolul este și mai dăunător dacă și fumezi.”
Centrul Național pentru Promovarea Sănătății și Prevenirea Bolilor le sfătuiește pe femei să limiteze consumul de alcool la un pahar pe zi. Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două pahare pe zi. Adulții cu vârsta peste 65 de ani nu ar trebui să consume mai mult de un pahar pe zi.
Tot în 2015, IARC a declarat că tot ce conține carnea roșie – cum ar fi vită, vițel, porc, miel, oaie, carne de cal și capră – este „probabil cancerigenă pentru oameni”.
„Cele mai solide, dar totuși limitate, dovezi pentru o asociere legată de consumul de carne roșie sunt pentru cancerul colorectal. Există și dovezi de legătură cu cancerul pancreatic și cel de prostată”, au scris cercetătorii IARC despre decizia lor de la acea vreme.
WCRF recomandă limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână, echivalentul a aproximativ 350 de grame până la 500 de grame.
Sursă foto – Arhivă CSID