Cele mai bune 7 lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta, începând cu Noul An

Începe Anul Nou prin setarea unor obiective care să te ajute să fii mai sănătos, mai în formă și mai fericit. Iată 7 sfaturi pentru a începe Noul An cu dreptul!
  • Publicat:
Cele mai bune 7 lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta, începând cu Noul An
Cele mai bune 7 lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta, începând cu Noul An Sursa foto: Shutterstock

Odată cu venirea unui an nou, începi să te gândești la reînnoirea obiectivelor legate de sănătate și bunăstare. Schimbările care vizează ameliorarea sănătății tale sunt binevenite în orice zi din an și nu este necesar să aștepți venirea lunii ianuarie pentru a recurge la acestea.

Cum să ai grijă de sănătatea ta pentru a obține cele mai bune rezultate? Există șapte moduri cheie de a îți schimba sănătatea în bine în Noul An. Iată câteva sfaturi simple:

  1. Stabilește-ți un plan alimentar sănătos

Începerea unei noi diete este, fără îndoială, cea mai cunoscută rezoluție de Anul Nou dintre toate. Alege o dietă completă, bazată pe alimente integrale, care pune accent pe nutriția pe bază de plante. Mulți medici recomandă o versiune a dietei mediteraneene, despre care se știe că reduce riscul de boli de inimă, demență și multe altele.

  1. Oferă prioritate somnului

Odihna pe timp de noapte poate face minuni pentru sănătatea ta fizică și psihică. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn neîntrerupt pe noapte pentru o refacere optimă. Mai puțin de șapte ore de somn pe noapte poate duce la o sănătate precară, inclusiv la îngrășare, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și depresie. O rutină bună de somn te poate ajuta să profiți la maximum de odihnă.

  1. Fă sport regulat

Exercițiile fizice regulate sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Chiar și antrenamentele de scurtă durată pot îmbunătăți sănătatea creierului, pot ajuta la gestionarea greutății, pot reduce riscul de îmbolnăvire și pot întări oasele și mușchii. Fă minimum 150 de minute de exerciții aerobice pe săptămână plus antrenament de rezistență și exerciții de flexibilitate pentru a te bucura de cele mai mari beneficii.

  1. Renunță la vicii

Dacă în prezent fumezi, încearcă ca unul dintre principalele tale obiective odată cu venirea Anului Nou să fie renunțarea la acest viciu. Fumatul dăunează aproape fiecărui organ al corpului. Fumatul poate provoaca cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și boala pulmonară obstructivă croniă (BPOC), care include emfizem pulmonar și bronșită cronică. Fumatul poate crește, de asemenea, riscul de tuberculoză, anumite boli oculare și probleme ale sistemului imunitar, inclusiv artrita reumatoidă.

Cu toate acestea, fumatul nu este singurul viciu la care ai putea să renunți. Consumul de alcool în exces este legat de boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli hepatice, anumite tipuri de cancer, sistem imunitar slăbit, demență și multe altele. Bărbații ar trebui să-și limiteze consumul la două băuturi pe zi, în timp ce femeilor li se recomandă să-și limiteze consumul la o băutură pe zi.

  1. Fă vizite regulate la medic

Vizitele regulate la medic te pot ajuta atât pe tine, cât și pe medicul tău să stabiliți o linie de referință pentru viitor, care să-ți poată indica starea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge, a nivelului de colesterol și multe altele. Gestionând orice afecțiuni, vei fi mai capabil să eviți alte probleme de sănătate sau să le rezolvi pe măsură ce apar.

  1. Înlocuiește sucurile bogate în zahăr cu apa

A rămâne hidratat este esențial pentru sănătatea ta, dar dacă îți potolești adesea setea cu băuturi îndulcite cu zahăr, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine. De aceea, acum este momentul perfect pentru a renunța la acele calorii dăunătoare în favoarea apei plate și a altor băuturi neîndulcite. O persoană obișnuită își ia aproximativ 20% din necesarul de apă din alimente, iar restul din băuturi.

  1. Elimină pe cât posibil din stres

Dacă ai de-a face cu un stres necontrolat, prioritizarea relaxării poate avea un impact imens asupra sănătății tale fizice și mentale. Pe lângă efectele emoționale ale stresului – anxietate, neliniște, iritabilitate și depresie, mulți oameni observă și simptome corporale ale stresului. Acestea pot include dureri de cap, tensiune musculară, dureri în piept, oboseală, probleme de somn și multe altele.

Exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă și echilibrată, somnul de calitate, timpul petrecut alături de cei dragi și activități sau hobby-uri care aduc bucurie și un zâmbet pe buze sunt printre principalele metode la care ai putea recurge pentru a diminua, pe cât de mult posibil, din stres.

Surse: bestlifeonline.com, signupgenius.com, readunwritten.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Anxietatea și erupțiile cutanate
Anxietatea și erupțiile cutanate