Cele mai bune suplimente pentru femei

O parte din suplimentele necesare unei femei sanatoase sunt: calciu, vitamina D3, fier, vitex angus-castus si acidul folic.
  • Publicat:
Cele mai bune suplimente pentru femei
Cele mai bune suplimente pentru femei

Vitamine pentru pofta de mancare, calciu pentru sindromul premenstrual, magneziu pentru stres, fier pentru menstruatii abundente… Ai uitat ceva? Da. Sfatul medicului! Suplimentele pe care si le administreaza femeile, in cele mai multe cazuri dupa ureche, le pot face mai mult rau decat bine. Iata cateva sfaturi orientative despre cele mai bune suplimente pentru femei, insa nu uita treci si pe la medic inainte sa incepi tratamentul!

1. Calciu – inainte de 35 de ani, femeile au nevoie de suficiente rezerve de calciu pentru fortifierea oaselor. Dupa 35 de ani, este esential pentru prevenirea osteoporozei. Inainte de menopauza, o femeie nu ar trebui sa ia mai mult de 1.000 ml pe zi. Dupa menopauza, doza poate sa creasca la 1.200 sau chiar 1.500 ml. De retinut: calciul nu se ia in doza unica, ci fractionat, de doua ori pe zi (jumatate dimineata, jumatate seara).

2. Vitamina D3 –
ajuta la fixarea calciului in oase. In lipsa ei, degeaba iei suplimente de calciu. Cum se administreaza? Maximum 500 UI pe zi la femeile aflate inainte de menopauza, 800 UI femeile aflate la menopauza si in postmenopauza.

3. Fier –
fara de care apare anemia. Din pricina pierderii masive de sange la nastere, femeile insarcinate au cea mai mare nevoie de fier – doza zilnica dubla comparativ cu celelalte femei. Cele aflate la premenopauza ar trebui sa ia intre 18 si 20 mg de fier pe zi.

4. Vitex agnus-castus cunoscut si ca fructul castitatii, piperul calugarului sau mielarea – amelioreaza sindromul premenstrual, regleaza ciclul menstrual, creste feritilitatea, reduce simptomele dismenoreei. Contraindicat femeilor insarcinate, Vitex poate fi luat de celelalte femei in doze de 30 – 40 mg pe zi, timp de cateva luni pentru a-si produce efectul.

5. Acid Folic sau vitamina B9 – se recomanda mamicilor in devenire, pentru a reduce riscul de malformatii congenitale, precum spina bifida, anencefalia sau encefalocelul. Medicii recomanda acidul folic in doze de 1.000 pana la 2.000 micrograme pe zi inainte si in timpul sarcinii. Dupa menopauza, sunt indicate in jur de 400 – 800 micrograme pe zi.

Citeste si Pilulele impiedica femeia sa-si aleaga cel mai bun barbat

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”