Cele mai comune boli dermatologice ale copiilor vara și cum avem grijă de pielea celor mici

Cele mai comune boli dermatologice ale copiilor vara și cum avem grijă de pielea celor mici

Vara este sezonul în care majoritatea dintre noi ne bucurăm de timpul petrecut afară, în aer liber. Totodată, acesta este anotimpul în care copiii sunt mai predispuși să dezvolte diverse afecțiuni cutanate din cauza căldurii, transpirației, expunerii excesive la soare și contactului cu diverse plante și insecte.

Dr. Gageanu-Dumitrescu Oana-Diana , Medic primar dermatologie, ne-a oferit răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre bolile dermatologice ale copiilor în timpul verii și cum pot fi acestea prevenite.

Cum este pielea copiilor diferită de cea a adulților și de ce necesită protecție și atenție specială?

Epidermul, stratul cel mai exterior al pielii, este încă în dezvoltare la copii, făcându-l mai susceptibil la deteriorări din cauza factorilor de mediu și a substanțelor agresive. Pielea adulților, pe de altă parte, este complet dezvoltată, cu un epiderm mai gros care oferă o protecție mai bună împotriva iritanților externi. De asemenea, pielea bebelușilor are un conținut mai mare de apă și este capabilă să absoarbă și să piardă excesul de apă mai rapid decât pielea adulților, fiind astfel mai permeabilă. Factorii iritanți externi penetrează mult mai ușor pielea bebelușilor, deoarece funcția ei de barieră nu este complet dezvoltată.

Cele mai frecvente afecțiuni cutanate care apar la copii în timpul verii

Miliaria (Sudamina/Eruptia cauzată de căldură)

Miliaria apare din cauza transpirației excesive care blochează glandele sudoripare. Se manifestă prin pete roșii și papule eritematoase (asemănătoare unor mici coșulețe) pe gât, axile, piept sau regiunea genitală, fiind frecvent însoțite de mâncărime sau senzație de înțepătură.

Arsura solară

Arsura solară apare de obicei la câteva ore după expunerea prelungită și neprotejată la soare. Se manifestă prin roșeață, senzație de usturime sau mâncărime și piele fierbinte la atingere. În cazurile mai severe pot apărea vezicule cu lichid.

Înțepăturile de insecte

Înțepăturile de țânțari, căpușe, albine, viespi, furnici, păianjeni sunt în general inofensive, cauzând mâncărime și disconfort temporar la locul înțepăturii, fără a necesita o îngrijire medicală specială. Totuși, la unii copii pot duce la reacții alergice severe (urticarie/angioedem) sau la transmiterea unor boli (Boala Lyme, Febra West Nile, Febra galbenă, Malaria, Boala Zika, Febra patată Rocky Mountain).

Dermatita de contact

Dermatita de contact poate fi determinată de contactul cu substanțe iritante sau alergene. O formă particulară frecventă în perioada verii este reprezentată de fitofotodermatoza, cunoscută și sub numele de dermatita de pajiște. Aceasta este rezultatul expunerii la soare după contactul pielii cu anumite plante sau fructe ce conțin substanțe fotosensibilizante și apare sub forma unei erupții caracterizată prin roșeață, edem și mâncărime cu debut la 12-24 de ore după contact. Uneori pot apărea și vezicule sau bule, iar vindecarea se face prin pete hiperpigmentate. Printre plantele care pot provoca fitofotodermatoza se numără iedera otrăvitoare, păpădia, frunzele de țelină, păstârnac, pătrunjel, morcov, smochinul, citricele și bergamota.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică, recidivantă, caracterizată prin piele uscată (xeroză) și apariția unor leziuni eritematoase (roșii), acoperite de scuame (cojițe), însoțite de mâncărime intensă. Deși nu este o afecțiune specifică perioadei calde, ea poate fi agravată vara de căldură, transpirație, umiditate, uscăciunea determinată de aerul condiționat și clorul din piscine.

Dermatoza plantară juvenilă (Sindromul șosetelor transpirate)

Dermatoza plantară juvenilă este caracterizată prin roșeață lucioasă, simetrică, frecvent însoțită de fisuri și descuamare pe suprafețele de presiune ale tălpilor. Este rezultatul fricțiunii și transpirației determinate de încălțările și șosetele din materiale sintetice. Afectează copiii și adolescenții și are un caracter recurent, rezolvându-se spontan până la vârsta de 12-16 ani.

Infecțiile cutanate

Impetigo este o infecție bacteriană foarte contagioasă determinată de Staphylococcus aureus sau, mai rar, de Streptococcus pyogenes. Apare mai frecvent în perioadele calde, cu umiditate ridicată, sub forma unor vezicule sau bule pline cu lichid care se sparg rapid, lăsând în urmă leziuni roșii acoperite de cruste galbene, afectând cel mai frecvent fața (perinazal/perioral).

Dintre infecțiile virale cu manifestări cutanate, cele mai frecvente în perioada verii sunt molluscum contagiosum, boala gură-mână-picior și enterovirozele.

Există anumite grupe de vârstă mai predispuse la anumite boli în timpul verii?

Bebelușii și copiii mici sunt mai predispuși la miliaria și dermatita atopică, deoarece pielea lor este mai sensibilă și mai puțin dezvoltată. Adolescenții pot fi mai predispuși la dermatoza plantară juvenilă din cauza activităților fizice intense și a utilizării frecvente a încălțămintei din materiale sintetice.

Cum afectează activitățile de vară riscul de îmbolnăvire?

Înotul în piscinele publice poate crește riscul de infecții virale și bacteriene, în timp ce jocurile în aer liber cresc riscul de înțepături de insecte și arsuri solare. Transpirația excesivă din timpul activităților fizice poate duce la miliaria și agravarea dermatitei atopice.

Cum avem grijă de pielea copiilor vara

Protecția pielii copiilor nu se face doar vara, dar este mai importantă în această perioadă deoarece mai multă piele este expusă și vulnerabilă. Iată principalele sfaturi pentru a avea o vacanță de vară fără griji:

  • Evitați expunerea la soare între orele 11 și 16.
  • Îmbrăcați copiii în haine lejere, din fibre naturale, care mențin pielea răcoroasă și uscată, palarii cu boruri largi, ochelari de soare.
  • Folosiți haine cu protecție UPF 50+, concepute pentru a bloca razele ultraviolete ale soarelui și pentru a reduce expunerea la radiații nocive.
  • Folosiți ventilatoare și aer condiționat pentru a evita supraîncălzirea.
  • Aplicați creme cu factor de protecție solară de cel puțin 30 pentru a obține o protecție adecvată. Aplicați-le cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicați la fiecare 2 ore sau de fiecare dată când copilul transpira sau iese din apă, chiar dacă sunt rezistente la apă.
  • Pentru copiii sub 6 luni, evitați expunerea directă la soare. Dacă nu este posibil, utilizați creme fotoprotectoare minerale pe zone mici ca fața sau brațele. Cremele minerale sunt o opțiune bună și pentru copiii cu pielea sensibilă sau cu dermatită atopică.
  • Spălați mai des zonele de piele care rămân ude de la transpirație, saliva sau urină și uscați-le prin tamponare.
  • Pentru înțepăturile de insecte, prevenția este cea mai bună soluție:
    1. Acoperiți cât mai mult din piele cu îmbrăcăminte ușoară.
    2. Evitați ieșirile afară la lăsarea întunericului, când țânțarii sunt mai activi, în special în zonele cu apă stătătoare.
    3. Utilizați un spray împotriva insectelor cu un ingredient activ cum ar fi DEET (aprobat de FDA pentru utilizare după vârsta de 2 luni) sau picaridin (după 2 ani). Aplicați spray-ul doar în aer liber, în spații bine ventilate, de la gât în jos. Nu pulverizați direct pe față! Aplicați spray-ul pe palme și apoi tamponati fața, evitând zona ochilor și a gurii.
  • Evitați expunerea la plante fotosensibilizante. Învățați copiii cum arată aceste plante și cum să se ferească de ele.
  • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră consumă suficiente lichide pe parcursul zilei și că are o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume.

În practica mea, le spun mereu părinților că prevenția este cheia pentru a menține pielea copiilor sănătoasă în timpul verii. Prin atenție și măsuri preventive adecvate, părinții pot asigura o vară sănătoasă și plăcută pentru copiii lor. În caz de probleme, consultarea unui specialist este întotdeauna recomandată pentru a primi cele mai bune sfaturi și tratamente.

Citește și: Cum protejezi pielea copiilor vara

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Oana-Diana Gageanu-Dumitrescu - Medic primar dermato-venerologie
Dr. Oana-Diana Gageanu-Dumitrescu este medic primar dermato-venerologie. A absolvit UMF „Carol Davila” București în 2011 și a acumulat o vastă experiență în domeniu de-a lungul timpului, fiind medic în cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu. În prezent este și medic în ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian