Nu doar medicii sunt expuşi unui risc crescut de infecţie cu noul virus SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), ci şi alte domenii profesionale în care contactul uman este inevitabil. Pompierii, de exemplu, lucrătorii comerciali, şoferii din transportul în comun şi stewardesele sunt categorii la fel de expuse pericolului de infecţie cu noul coronavirus. COVID-19 are o rată de contagiozitate foarte ridicată.
O singură persoană infectată poate îmbolnăvi cel puţin alte 3 persoane. În consecinţă, pentru a reduce numărul de noi cazuri de infecţie, sunt necesare măsuri de limitare a contactului fizic uman în următoarea perioadă.
Iată care sunt cele mai expuse categorii profesionale la infecţia cu noul coronavirus!
Această categorie include medici, asistente, brancardieri, fizioterapeuţi şi personal auxiliar, dar şi persoane care lucrează în centre de paliaţie, care se află în promixitatea pacienţilor infectaţi, fiind astfel foarte expuşi riscului de infecţie, mai ales dacă nu se folosesc echipamente medicale de protecţie (mască, mănuşi etc.) şi nu se respectă regulile de igienă. Peste 3.000 de lucrători în domeniul sanitar au fost infectaţi în China cu noul coronavirus.
La fel ca personalul medical, aceste categorii profesionale sunt mult mai expuse riscului de infecţie, deoarece sunt primii care intervin în caz de urgenţă şi interacţionează zilnic cu multe persoane care, deşi pot fi asimptomatice, pot transmite cu uşurinţă virusul prin strănut sau tuse.
În această categorie profesională sunt incluşi vânzătorii/casierele din magazine, supermarketuri, malluri, pieţe, manichiuristele, coafezele, cosmeticienele, frizerii, antrenorii de fitness şi cei care servesc mâncarea în fast-fooduri şi restaurante. Astfel de persoane sunt frecvent expuse riscului de infecţie, deoarece distanţa faţă de client este deseori mult prea mică şi, astfel, probabilitatea ca picăturile de salivă infectate să fie inhalate/ingerate este mult mai ridicată.
Această categorie profesională nu îşi poate desfăşura activitatea la domiciliu, aşa cum este cazul unui IT-ist, de exemplu. Profesorii nu au o profesie flexibilă din punctul de vedere al programului, aşa că trebuie să fie prezenţi fizic în sălile de clasă, de multe ori aglomerate cu mulţi elevi/studenţi, unde riscul de infecţie cu noul coronavirus este mult mai crescut, ca urmare a proximităţii faţă de aceştia.
Ca urmare a spaţiului limitat şi a numărului crescut de călători, stewardesele sunt, de asemenea, categorii profesionale foarte expuse riscului de coronavirus. De altfel, mai multe ţări, printre care şi România, au anunţat că restricţionează traficul aerian din cauza riscului crescut de răspândire a coronavirusului, dar şi pentru siguranţa personalului aviatic.
Autobuzele sau microbuzele supraaglomerate constituie un factor major de risc pentru şoferii acestor autovehicule. Dacă aceştia nu sunt separaţi de un geam de restul călătorilor, riscul de infecţie este extrem de crescut, mai ales că în mijloacele de transport în comun se înghesuie adesea mai mulţi călători decât permite capacitatea acestora. Strănutul sau tusea unui călător care îşi pune mâna la gură şi apoi se sprijină de barele de suport duce la posibila infectare nu numai a şoferului, dar şi a celorlalţi călători care ating suprafaţa contaminată.