Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer la copii. Semnele la care să fie atenți părinții

  • Publicat:
Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer la copii. Semnele la care să fie atenți părinții
Foto: Shutterstock

Cazurile de cancer la copii sunt în creştere la nivel mondial, iar principala cauză, spun experţii, trebuie căutată în dezvoltarea industrială. Ingestia de alimente care conțin hormoni de creștere accelerată are efecte nocive asupra genelor, producând mutaţii periculoase, oncogene. De asemenea, poluarea – inclusiv fumatul pasiv – poate creşte riscul de cancer la copii.

Simptomatologia în cancerele copilului este foarte variată, depinzând de tipul de boală. „De obicei, copilul este adus la medic pentru simptome care alarmează părinții: scădere în greutate, paloare, lipsa poftei de mâncare, astenie, oboseală continuă, febră de cauză necunoscută, ganglioni măriți, ficat mărit, splină mărită, mase tumorale palpabile, dureri osoase sau articulare inexplicabile, durere de cap persistentă, vărsături matinale, tulburări de vedere acut instalate, fenomene de natură hemoragică (echimoze, purpură, pete pe piele), semne neurologice de focar, hipertensiune arterială”, spun specialiștii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii

Potrivit specialiștilor de la IOCN, principalele tipuri de cancer ale copilului (0-14 ani) sunt, în ordinea frecvenței:

Mai departe, specialiștii detaliază cum se manifestă aceste forme de cancer la copii.

Simptomele leucemiei la copii

Cel mai frecvent, leucemia la copii se poate manifesta prin:

  • sindrom anemic (paloare, astenie, oboseală, tahicardie, dispnee)
  • sindrom hemoragipar (epistaxis, purpură, echimoze, peteșii, sângerarea gingiilor)
  • febră prelungită de cauză necunoscută
  • infecții severe sau care revin frecvent

La acestea se pot adăuga inflamarea ganglionilor limfatici, splină și ficat mărite, dureri osoase sau osteoarticulare, sindrom de hipertensiune intracraniană.

Tumorile SNC la copii

Tumorile SNC, intracraniene și tumorile coloanei vertebrale pot apărea la orice vârstă, iar simptomatologia variază în funcție de localizare și de vârsta copilului la debutul bolii.

La sugar, fenomenele de hipertensiune intracraniană lipsesc, deoarece craniul crește odată cu extensia tumorii, astfel încât creșterea circumferinței craniene și bombarea fontanelei pot reprezenta singurele elemente clinice sugestive la această vârstă, alături de iritabilitate și apetit scăzut.

La copilul mai mare predomină sindromul HIC (cefalee, vărsături matinale) cu caracter cronic, progresiv. Cefaleea care trezește copilul din somn trebuie să atragă atenția asupra posibilității prezenței unui proces înlocuitor de spațiu intracranian.

Alte simptome reflectă deficite neurologice focale:

  • vederea dublă (diplopia)
  • căderea pleopelor
  • convulsii
  • tulburări de vorbire sau senzoriale

Uneori pot fi prezente tulburări endocrine (diabet insipid, tulburări de creștere), modificări comportamentale, deteriorarea performanțelor școlare.

Tumorile coloanei vertebrale apar la copilul mai mare, cel mai frecvent cu dureri sau fenomene generate de comprimarea măduvei (tulburări de mers, scăderea forței musculare, deficite senzoriale, lipsa controlului sfincterelor).

Simptomele limfomului malign la copii

În funcție de localizare, limfoamele pot prezenta o simptomatologie diversă. De cele mai multe ori debutează sub forma unor mase tumorale supraclaviculare sau laterocervicale, de consistență fermă, nedureroase.

Pacienții cu tumori în zona dintre plămâni (mediastin) se prezintă cu o tuse persistentă, dispnee, obstrucția parțială sau completă a venei cave superioare în traseul său prin mediastinul superior.

Alte forme de prezentare includ:

  • inflamarea ganglionilor de sub brațe sau din zona inghinală
  • dureri abdominale
  • invaginație intestinală (pătrunderea unei părți a intestinului subtțre sau gros în altă porțiune a intestinului) la copilul peste 5 ani
  • hepato-splenomegalie
  • mase abdominale palpabile

Aproximativ o treime dintre copiii cu limfom Hodgkin pot prezenta febră, scădere în greutate, transpirații nocturne și prurit.

Cum se manifestă neuroblastomul la copii

În cazul neuroblastomului, simptomele variază în funcție de localizarea tumorii: abdominală (anorexie, dureri abdominale, mase tumorale abdominale palpabile, diaree), toracică (insuficiență respiratorie, sindrom Horner, sindrom de venă cavă superioară), a mușchilor adiacenți coloanei vertebrale (sindrom de compresie medulară – durere, deficit motor și senzorial, tulburări sfincteriene).

Metastazarea osoasă produce dureri cu localizări diverse. Infiltrarea tumorală a oaselor periorbitale produce în mod caracteristic (de obicei unilateral) echimoză periorbitală, căderea pleoapelor, exoftalmie.

Nefroblastomul la copii: simptome

Nefroblastomul reprezintă cea mai frecventă formă de cancer renal al copilului, afectând în special copilul mic. Majoritatea se prezintă cu masă abdominală palpabilă, în general fără simptome asociate.

Dacă acestea sunt prezente, ele constau în dureri abdominale, hematurie macroscopică, febră, hipertensiune arterială.

Tumora Wilms poate fi asociată cu anomalii congenitale.

Urmărește CSID.ro pe Google News