Cele mai frecvente întrebări legate de noul coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă răspunsurile

Aflaţi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de noul coronavirus, utile în a vă proteja sănătatea.
  • Publicat:
Cele mai frecvente întrebări legate de noul coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă răspunsurile

Epidemia cauzată de noul coronavirus este în plină desfăşurare, cu cazuri noi în aproape fiecare zi. Cu excepţia Chinei, în momentul de faţă sunt 24 de ţări care raportează cazuri de infecţie cu noul COVID-19. Dintre acestea, 23 au raportat cazuri la care expunerea a fost în China, iar 11 dintre ele au raportat cazuri cauzate transmiterii interne. Pe 12 februarie situaţia era următoarea: 45.171 de cazuri confirmate (dintre care 2016 noi), 8.204 severe şi 1.114 decese.

Mai jos găsiţi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de noul coronavirus, formulate de OMS, utile în a vă proteja sănătatea. Lista a fost tradusă şi prezentată de Societatea Română de Microbiologie

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care se găsesc atât la animale, cât şi la oameni. Unele infectează oamenii şi sunt cunoscute ca fiind cauza unor boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS).

Ce este un coronavirus „nou”?

Un coronavirus nou (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusul nou, denumit recent COVID-19, nu a fost detectat înainte de focarul raportat din Wuhan, China în decembrie 2019.

Cât de periculos este?

La fel ca în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu COVID-19 poate provoca simptome uşoare, inclusiv secreţii nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Poate fi mai severă la unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul şi bolile de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Oamenii se pot îmbolnăvi cu 2019-nCoV de la o sursă de origine animală?

Investigaţii detaliate au descoperit că, în 2002 în China, SARS-CoV a fost transmis de la zibete la oameni, iar în 2012 în Arabia Saudită, MERS-CoV de la cămile dromedare la oameni. Mai multe coronavirusuri care circulă în rândul animalelor încă nu au infectat oameni. Pe măsură ce supravegherea se îmbunătăţeşte în întreaga lume, este posibil să fie identificate mai multe coronavirusuri.

Sursa de origine animală la COVID-19 nu a fost încă identificată. Asta nu înseamnă că puteţi lua noul coronavirus de la orice animal sau de la animalul dvs. de companie. Este probabil ca o sursă de origine animală dintr-o piaţă de animale vii din China să fie responsabilă pentru unele dintre primele infecţii umane raportate. Pentru a vă proteja atunci când mergeţi în astfel de pieţe, evitaţi contactul direct neprotejat cu animalele vii şi cu suprafeţele aflat în contact cu animalele.

Trebuie evitat consumul de produse crude sau negătite de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente nepreparate, conform bunelor practici de siguranţă a alimentelor.

Pot să iau COVID 2019 de la animalul meu de companie?

Nu, în prezent nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi pisicile şi câinii, au fost infectate cu virusul sau l-au transmis.

Poate fi COVID 2019 transmis de la o persoană la alta?

Da, acesta provoacă boli respiratorii şi poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact apropiat cu un pacient infectat, de exemplu, la locul de muncă, în gospodărie sau într-o unitate de asistenţă medicală.

Cum mă pot proteja?

  • Spălaţi-vă frecvent pe mâini
  • Spălaţi-vă frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. De ce? Spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea frecării pe bază de alcool elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
  • Respectaţi igiena respiratorie
  • Când tuşiţi şi strănutaţi, acoperiţi gura şi nasul cu pliul cotului sau cu un şerveţel – aruncaţi şerveţelul imediat într-un coş închis şi curăţaţi-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun şi apă. De ce? Acoperirea gurii şi a nasului când tuşiţi sau strănutaţi previne răspândirea germenilor şi a virusurilor. Dacă strănutaţi sau tuşiţi în palme, puteţi contamina obiectele sau persoanele pe care le atingeţi.
  • Păstraţi distanţa socială
  • Menţine distanţa de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane, în special cele care tuşesc, strănut şi au febră. De ce? Atunci când cineva care este infectat cu o boală respiratorie, cum ar fi 2019-nCoV, tusea sau strănutul proiectează mici picături care conţin virusul. Dacă sunteţi prea aproape, puteţi inspira virusul.
  • Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura. De ce? Mâinile ating multe suprafeţe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteţi transfera virusul de la suprafaţă la voi. Dacă aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, mergeţi din timp la medic.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi călătorit într-o zonă din China unde s-a raportat COVID-19 sau dacă aţi fost în contact strâns cu cineva care a călătorit din China şi are simptome respiratorii. De ce? Ori de câte ori aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, este important să mergeţi imediat la medic, deoarece acest lucru se poate datora unei infecţii respiratorii sau unei alte afecţiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră pot avea o serie de cauze şi, în funcţie de istoricul personal de călătorie şi situaţia dvs., 2019-nCoV ar putea fi unul dintre acestea.
  • Dacă aveţi simptome respiratorii uşoare şi nu aţi călătorit recent în China, aplicaţi cu atenţie regulile elementare de igienă respiratorie şi a mâinilor. Dacă este posibil, rămâneţi acasă până când sunteţi recuperaţi.
  • Ca o precauţie generală, folosiţi măsuri generale de igienă atunci când mergeţi în pieţele de animale vii sau în pieţele cu produse de origine animală. Spălaţi-vă regulat pe mâini cu săpun şi apă potabilă după atingerea animalelor şi a produselor animale; evitaţi să atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile şi evitaţi contactul cu animale bolnave sau produse de origine animală stricate.
  • Evitaţi cu stricteţe orice contact cu alte animale (de exemplu, pisici şi câini fără stăpân, rozătoare, păsări, lilieci).
  • Evitaţi consumul de produse crude de origine animală Manevraţi cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente nereparate, conform bunelor practici de siguranţă a alimentelor.

Trebuie să port mască pentru a mă proteja?

Purtarea unei măşti medicale poate ajuta la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Cu toate acestea, simpla utilizare a unei astfel de măşti nu garantează oprirea transmiterii infecţiilor şi trebuie combinată cu alte măsuri de prevenire, inclusiv igiena mâinilor şi a căilor respiratorii şi evitarea unui contact strâns – distanţă de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane. OMS recomandă utilizarea raţională a măştilor medicale, evitând astfel risipa inutilă a resurselor preţioase. Aceasta înseamnă să utilizaţi măşti numai dacă aveţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), sunteţi suspect de infecţia cu COVID-19 cu simptome uşoare sau aveţi grijă de cineva cu suspiciune de infecţie cu COVID-19. O infecţie suspectată cu COVID-19 este legată de călătorii într-o zonă din China unde s-a raportat COVID-19 sau de contact strâns cu cineva care a călătorit din China şi are simptome respiratorii.

Cine se poate îmbolnăvi de acest virus?

Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul COVID-19 pot prezenta risc de infecţie. În prezent, 2019-nCoV circulă în China, unde au fost raportate cele mai multe persoane infectate. Cei infectaţi din alte ţări sunt persoane care au călătorit recent din China sau care trăiesc sau lucrează îndeaproape cu aceşti călători, precum membrii familiei, colaboratorii sau personalul medical care îngrijeşte un pacient, înainte să ştie că pacientul a fost infectat cu COVID-19.
Personalul medical care îngrijeşte persoane bolnave cu COVID-19 prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze cu proceduri adecvate de prevenire şi control al infecţiilor. OMS monitorizează continuu epidemiologia acestui focar pentru a înţelege mai bine cum circulă virusul şi modul în care oamenii se pot proteja de infecţii.

Cine are cel mai mare risc să dezvolte o formă gravă a bolii?

Deşi trebuie să aflăm în continuare mai multe despre modul în care COVID-19 afectează oamenii, până acum persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (precum diabetul şi bolile de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă.

Cum se răspândeşte virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile foarte mici generate atunci când o persoană tuşeşte sau strănută. Este important ca toată lumea să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănutaţi sau tuşiţi în pliul cotului sau folosiţi un şerveţel şi aruncaţi-l imediat într-un coş închis. De asemenea, este foarte important ca oamenii să se spele pe mâini în mod regulat, fie cu o soluţie pe bază de alcool, fie cu săpun şi apă.

Cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe?

Nu se ştie încă cât timp supravieţuieşte virusul COVID-19 pe suprafeţe, deşi informaţiile preliminare sugerează că poate supravieţui câteva ore sau mai mult. Dezinfectanţii simpli pot ucide virusul, ceea ce face ca acesta să nu mai poată infecta oamenii.

Care este diferenţa dintre boala cauzată de 2019-nCoV, gripă şi răceală?

Persoanele cu infecţie cu COVID-19, gripă sau răceală prezintă de obicei simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse şi secreţii nazale. Chiar dacă multe simptome sunt asemănătoare, ele sunt cauzate de viruşi diferiţi. Din cauza asemănărilor lor, poate fi dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. Acesta este motivul pentru care testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva are COVID-19. OMS recomandă persoanelor care prezintă tuse, febră şi dificultăţi de respiraţie să meargă din timp la medic.

Cât este perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubaţie variază între 1 şi 12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date. Pe baza informaţiilor provenite de la alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS şi SARS, perioada de incubaţie din COVID-19 ar putea fi de până la 14 zile. OMS recomandă ca urmărirea contacţilor cazurilor confirmate să fie de 14 zile.

COVID-19 poate fi transmis de o persoană care nu prezintă simptome?

Înţelegerea momentului în care pacienţii infectaţi pot răspândi virusul către alţii este esenţial pentru eforturile de control. Conform rapoartelor recente, este posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea majorităţii virusului.

Este sigur să primiţi un pachet din China sau orice alt loc în care virusul a fost identificat?

Da, este sigur. Persoanele care primesc pachete nu prezintă riscul de a contacta noul coronavirus. Din experienţa cu alte coronavirusuri, ştim că aceste tipuri de viruşi nu supravieţuiesc mult timp pe obiecte, cum ar fi scrisori sau pachete.

Antibioticele sunt eficiente în prevenirea şi tratarea COVID-19?

Nu, antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, ele funcţionează doar împotriva infecţii bacteriene. Noul coronavirus este un virus şi, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Există medicamente specifice pentru a preveni sau trata COVID-19?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru a preveni sau trata noul coronavirus. Cei infectaţi cu COVID-19 trebuie să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cei cu form severe ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susţinere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare şi vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la coordonarea eforturilor de dezvoltare a medicamentelor pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus cu o serie de parteneri.

Următoarele măsuri NU sunt recomandate în special ca remedii COVID-19, deoarece nu sunt eficiente pentru a vă proteja şi pot fi chiar nocive:

  • consumul de vitamina C
  • fumatul
  • consumul de ceaiuri tradiţionale de plante
  • purtarea mai multor măşti pentru a maximiza protecţia
  • auto-administrarea de medicamente, cum ar fi antibiotice.

Dacă aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, mergeţi imediat la medic pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecţie mai severă şi spuneţi-i acestuia dacă aţi călătorit recent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult