Una dintre dorintele mele de an nou este ca si eu, si voi sa bifam toate punctele de mai jos. Citeam zilele trecute concluziile mai multor cercetari facute cu diverse maladii si „avantajul” descoperirii lor in stadii incipiente. Nu aveti idee cati ani pot fi castigati, ce spun eu ani, o viata poate fi castigata numai pentru ca in loc sa amanam de pe o luna pe alta niste seturi de analize ori anumite teste pe care le consideram prea solicitante ori prea rusinoase, punem chiar acum mana pe telefon, cerem niste informatii si facem o programare.
Stiti oare ca, la cat de moderne sunt in acest moment tratamentele, inclusiv cei infectati cu HIV, adica cei care au relatii sexuale neprotejate si intamplatoare, au sansa, daca isi fac testul rapid in 5-6 luni de la contactul cu pricina, sa traiasca in medie, atentie, cu 5 ani mai putin decat un om sanatos. Nu va mai spun de tipurile de cancer pentru care doctorii au leac, insa pe care romanii le descopera in exact ultima clipita.
De obicei nu prea tinem ocupat primul loc in topurile pe tema cancerului pentru ca avem cele si cele mai multe cazuri. Nu, avem cele mai multe cazuri mortale, deci nedepistate cand se putea schimba ceva. O varianta trista, valabila si la multe alte tipuri de afectiuni. Si ca sa nu auzim niciodata de la specialist „macar de-ati fi venit un pic mai devreme…”, imi promit ca voi face urmatoarele si va invit sa imi urmati exemplul.
Faimoasele analize ale lui Nicolaescu – modelul analizelor gratuite intrat in vietile noastre acum cativa ani a ramas in picioare, chit ca nu mai gasim invitatia in posta si poate n-am gasit-o niciodata. Casa de Asigurari deconteaza setul obligatoriu pentru care am tot fost batuti la cap si, nu degeaba, sa-l facem an de an. Puteti merge inclusiv la clinicile/laboratoarele private care au incheiat mai nou contracte cu Casa si care va fac testele de baza gratuit, daca veniti cu trimiterea.
Bineinteles, pana cand pleaca revista la tipar guvernantii se pot gandi si razgandi de zeci de ori in privinta serviciilor care raman gratuite in sanatate si ma pot trezi ca in secunda in care cititi textul, toate aceste investigatii sa fie contracost. Oricum ar fi, raman importantissime. Le dau medicilor primele semnale de alarma intr-o sumedenie de afectiuni.
Ecografia de san/mamografia si testul Papanicolau – sau, dupa caz, un consult la urolog pentru probleme ale testiculelor. De cativa ani incoace, de cand suntem si noi inclusi in clasamentele medicale intocmite la nivelul Uniunii, Europa ne anunta tara fruntasa la numarul femeilor care mor de cancer de san si col. Avem noi inca aceasta credinta falsa ca atunci cand spui „cancer” esti condamnat.
Nu avem insa bunul obicei al vizitelor regulate la un specialist care sa ne urmareasca de ani si sa observe si cea mai mica schimbare. Pare deja SF daca pomenesc si cat de mult bine face si o a doua opinie in cazuri medicale delicate, care ne recomanda o interventie chirurgicala sau chiar un tratament mai agresiv. Asta nu inseamna sa ne plimbam pe la 3 laboratoare doar ca sa ne recolteze probe si sa vedem daca se potrivesc rezultatele.
Insa, am prietene care au primit opinii contradictorii in privinta unor posibile afectiuni mamare. Si oare n-am vazut-o toate la televizor pe acea doamna din Constanta pe care medicii sunt acuzati ca au lasat-o degeaba fara un san. I-au anuntat cancer si avea de fapt o mastoza fibrochistica.
Nici o durere care „insista” nu trebuie ignorata – asta nu inseamna ca militez pentru ipohondrie, insa nu avem voie sa uitam ca nenumarate boli au simptome deosebit de discrete si care nu ne duc neaparat cu gandul la fix acea problema. De pilda, cancerul de stomac, cel care nu stiu daca stiti, se regaseste din ce in ce mai des in diagnosticele doctorilor din Romania, trimite niste semne care nu te dau tocmai afara din casa si te grabesc spre urgenta. Cei care primesc vestea ca il au sunt foarte, foarte multi tineri, nenorociti, spun expertii, de mancarea secolului 21.
Imaginati-va si cati oameni care dintr-un motiv sau altul ajung sa faca sex neprotejat cu un strain, nu merg sa isi faca testele indicate intr-un astfel de scenariu. HIV-ul, in special. S-ar face o gaura in cer daca s-ar prezenta la o clinica si ar cere sa li se recolteze sange pentru asa ceva. Chit ca este o analiza gratuita, decontata de Casa de Asigurare si, mai presus de orice, o analiza prelungitoare de vieti. Pana si mamografiile sunt o mare “pata” in dosarul medical la noi.
Pentru ca, nu-i asa, mergem in biserici, spunem un “Tatal nostru”, aprindem o lumanare si suntem protejati. Insa vorba aceea cu “Dumnezeu da, dar nu baga” si in sac, merge si in cazul sanatatii, sa stiti. Nu pot sa va doresc decat sa vi se ridice toate “pietrele” medicale de pe suflet in 2013, sa primiti numai buletine de analize fara chenar la valori si sa auziti dupa ecografii/consultatii/investigatii “stati linistit(a), sunteti sanatos(toasa) tun!”.