Riduri, cicatrice postoperatorii, cicatrice postacnee, leziuni pigmentare sau vasculare – toate pot fi tratate eficient cu lasere performante. În plus, intervenţiile sunt personalizate şi se realizează computerizat. Iar riscuri nu există. Aşa că puteţi apela la ele, mai ales după o vacanţă care accentuează problemele din cauza expunerii la soare.
Malformaţii ale ţesutului vascular
Poate cea mai performantă terapie laser la ora actuală este cea asistată de computer, cu imagini 3 D. Se foloseşte în special pentru malformaţiile vaselor de sânge, iar în timpul intervenţiei echipa medicală vede, în imagini 3 D, tot ce se întâmplă în interiorul tegumentelor. Se numesc lasere YAG. Lumina laserului este aplicată direct în ţesutul vascular pe care îl repară.
Riduri
Ridurile devin preocuparea oricărei persoane odată cu înaintarea în vârstă. Cremele anti-aging sunt doar un ajutor minim pentru a estompa îmbătrânirea fiziologică a pielii. Cum poate funcţiona laserul împotriva ridurilor? “Noile tehnologii laser acţionează simultan în toată grosimea pielii”, spune dr. Dana Miricioiu, chirurg plastician. Unda laser pătrunde în tegumente şi face mici adâncituri a căror profunzime este stabilită în funcţie de gradul de ridare al pielii. Astfel, sunt îndepărtate ţesuturile îmbătrânite. Rămâne ţesut proaspăt, fără celule distruse. Vindecarea se realizează prin umplerea adânciturilor cu un colagen nou, prin stimularea fibroblaştilor din ţesuturile din jur.
Cicatrice posttraumatice
“În cazul cicatricelor posttraumatice sau a celor postchirurgicale, excizia chirurgicală este ocolită, deoarece ţesutul ar reacţiona la fel, cu formarea unei noi cicatrici”, spune dr. Dana Miricioiu. Singurul tratament care poate sa scoată cicatricele, dar să nu lase urme este laserul de ultimă generaţie.
Acesta acţionează prin excizia ţesutului din care este constituită cicatricea, urmată de stimularea simultană a capacităţii proprii de regenerare a pielii. În acelaşi timp, se produce contracţia fibrelor elastice, ceea ce asigură remodelarea corectă a ţesutului nou.
Cicatrice după acnee
Cum apar aceste cicatrice? Chisturile intradermice, prin presiunea pe care o exercită asupra pielii, pot cauza distrugeri ale continuităţii fibrelor acesteia. După ce se resorb sau se închistează, produc zone în care pielea este nevoită să declanşeze fenomene de cicatrizare.
Astfel, apar cicatrice în interiorul pielii în cazul cărora nu pot acţiona eficient nici peelingurile, nici dermabraziile. Ultimul tip de laser exclude ţesutul fibros cicatriceal şi stimulează simultan regenerarea ţesuturilor. Ce faceţi după intervenţia laser?
Se utilizează o cremă specială astfel încât pielea să se vindece normal. Expunerile la ultraviolete sunt interzise 4 săptămâni după intervenţie. Ideal ar fi să apelaţi la un laser toamna târziu. Ulterior este obligatorie utilizarea cremelor cu SFP 50+. Exfolierea brutală a zonelor tratate este interzisă, ca de altfel orice altă intervenţie la nivelul zonei tratate – epilare, tatuaj, injectări.
Dacă tot vorbim despre corecţii estetice, aflaţi că laserul se foloseşte cu succes şi în medicina dentară pentru tratamentul cariilor, al parodontozei şi pentru toate intervenţiile chirurgicale de la nivelul cavităţii orale. În cazul plombelor, laserul distruge doar ţesutul afectat, nu şi pe cel sănătos, excluzând astfel eroarea umană.
Citeşte şi: Celebrităţi care îşi regretă operaţiile estetice
Terapia cu laser topeste grasimile in 10 minute