Cele șase semne că ai putea fi alergic la frig. Când această alergie poate fi periculoasă

Alergia la frig este o afecțiune rară, care poate fi declanșată de expunerea la frig și se manifestă prin erupții cutanate, mâncărime și, în cazuri severe, anafilaxie. Află ce semne ar trebui să urmărești și când să ceri ajutor medical pentru a evita complicațiile grave.
  • Publicat:
Cele șase semne că ai putea fi alergic la frig. Când această alergie poate fi periculoasă
Cele șase semne că ai putea fi alergic la frig. Când această alergie poate fi periculoasă

Vremea rece poate declanșa o gamă largă de simptome, dintre care cel mai comun este tremuratul. Totuși, dacă anumite simptome par neobișnuite atunci când ieși afară în sezonul rece, este posibil să fii alergic la frig. Alergia la frig este cunoscută sub denumirea de urticarie la rece.

Deși se consideră rară, afectând doar aproximativ 0,05% din populație, urticaria la rece poate apărea atunci când pielea este expusă aerului rece, apei, alimentelor sau băuturilor reci. Carolina Goncalves, farmacist șef, explică faptul că această reacție apare atunci când corpul eliberează histamină ca răspuns la stimuli reci, ceea ce poate fi considerat un răspuns al sistemului imunitar. Deși nu este o alergie adevărată, urticaria rece este adesea menționată în limbaj uzual ca o reacție alergică la frig. Aceasta rezultă, de obicei, în apariția unor erupții cutanate sau urticarie.

Semne și simptome ale alergiei la frig

Simptomele urticariei la rece pot începe la scurt timp după expunerea la frig și pot dura până la două ore. Cele mai comune semne includ:

  • Urticarie – pete roșii și mâncărime pe piele care apar după expunerea la frig. Pot apărea umflături sub piele.
  • Senzație de arsură – alături de urticarie, persoanele pot experimenta și:
    • umflături sub piele
    • amețeli
    • dureri de cap
    • leșin

Goncalves avertizează că urticaria la rece ar putea provoca și anafilaxie, o reacție alergică gravă care pune viața în pericol, deși acest lucru este destul de rar. Anafilaxia este considerată o urgență medicală și poate apărea foarte rapid.

Când trebuie să cauți ajutor medical?

Dacă simptomele sunt localizate și nu sunt severe, poți solicita sfatul unui farmacist. Cu toate acestea, dacă ai simptome de anafilaxie, nu aștepta – sună imediat la 112. Simptomele anafilaxiei includ:

  • umflarea gâtului și a limbii
  • dificultăți de respirație sau respirație foarte rapidă
  • dificultăți la înghițire, senzație de strângere în gât sau voce răgușită
  • tuse sau respirație zgomotoasă
  • senzație de oboseală, confuzie sau leșin
  • piele rece la atingere
  • piele albastră, gri sau palidă – la persoanele cu piele închisă la culoare, poate fi mai ușor de observat pe palmele mâinilor sau tălpile picioarelor

În cazul în care simptomele urticariei nu dispar după două zile, dacă te îngrijorează simptomele copilului tău, erupția se extinde, reapare sau apar alte simptome precum febră ridicată, însoțită de stare generală proastă, este indicat să ceri ajutor medical urgent.

Cum poți verifica acasă dacă ai alergie la frig?

Un test simplu pe care îl poți face acasă pentru a vedea dacă ai această afecțiune este să pui un cub de gheață pe piele timp de cinci minute. Dacă în zona respectivă apare o roșeață dureroasă și umflături, este posibil să ai alergie la frig. Totuși, pentru un diagnostic formal, este necesar să consulți un medic.

Tratamentul urticariei la rece

Cea mai bună modalitate de a trata urticaria la rece este evitarea expunerii la frig. Totuși, tratamentul obișnuit constă în utilizarea antihistaminicelor, precum loratadină, cetirizină sau fexofenadină, care nu provoacă somnolență. În cazuri severe, medicamentele pe bază de monoclonal anticorp Omalizumab pot fi prescrise. Dr. Fox avertizează să nu se administreze antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt ibuprofenul sau aspirina, sau opioide precum codeina, deoarece acestea ar putea agrava urticaria.

Alergia la frig este o afecțiune rară, dar care poate avea consecințe severe, inclusiv anafilaxie, dacă nu este tratată corespunzător. Dacă suspectezi că ai această alergie, este important să consulți un medic pentru un diagnostic corect și pentru a obține ajutor adecvat.

Sursa: thesun.co.uk

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult