Aproximativ 20 de cercetători şi specialişti oncologi de renume au lansat, la Paris, un apel în favoarea măsurilor de precauţie legate de utilizarea telefonului mobil, în absenţa unor concluzii definitive care să demonstreze caracterul inofensiv al acestora pentru sănătate.
Semnatarii textului, publicat în Journal du Dimanche, expun o listă de măsuri de precauţie simple care pot fi luate în aşteptarea unor date ştiinţifice mai complexe.
Ministerul francez al Sănătăţii subliniază că nicio dovadă ştiinţifică nu permite astăzi să se demonstreze că utilizarea telefoanelor mobile prezintă "un risc semnificativ" pentru sănătate, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.
Însă mai multe studii recente, care trebuie aprofundate, pun în evidenţă posibilitatea "unui risc scăzut" legat de utilizarea intensă a telefoanelor mobile pe termen lung (peste 10 ani).
Un studiu internaţional la scară mare, efectuat în 13 ţări sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este în curs de desfăşurare. Doar rezultatele parţiale au fost publicate până în prezent.
Numeroase alte studii sunt în desfăşurare în ţări din lumea întreagă, însă chestiunile finanţării şi a independenţei experţilor care se ocupă de ele au suscitat vii polemici.
Cercetătorii care au lansat apelul sunt de părere că modul de utilizare a telefoanelor mobile trebuie să respecte 10 reguli.
Printre acestea se numără interzicerea telefoanelor mobile copiilor cu vârste sub 12 ani, cu excepţia unei situaţii de urgenţă, menţinerea aparatului la peste un metru distanţă de corp în timpul convorbirilor prin utilizarea unui dispozitiv hands free, evitarea purtării telefonului mobil pe corp între convorbiri.
Apelul lansat de experţi propune comunicarea mai degrabă prin SMS-uri şi evitarea utilizării telefonului mobil dacă semnalul este slab sau în timpul deplasărilor rapide cu maşina sau trenul.
"Suntem astăzi în aceeaşi situaţie ca cea din urmă cu 50 de ani, când se vorbea de problemele azbestului şi tutunului. Fie nu facem nimic şi acceptăm riscul, fie admitem că există mai multe argumente ştiinţifice neliniştitoare", a spus Thierry Bouillet, specialist oncolog la spitalul Avicenne din Bobigny, în apropiere de Paris, unul dintre semnatarii apelului.
Profesorul de psihiatrie David Servan-Schreiber, iniţiatorul textului, este de părere că trebuie "neapărat" să se ia măsuri de precauţie, pentru că nu există probe pe termen lung.
De mai mulţi ani, numeroşi experţi au emis avertismente cu privire la utilizarea telefoanelor mobile de către copii, pentru că sistemul lor nervos, în dezvoltare, poate fi mai sensibil la radiaţiile emise de telefonul mobil.
La începutul lui ianuarie, două asociaţii de apărare a mediului au cerut Ministerului francez al Sănătăţii să interzică comercializarea telefoanelor mobile destinate specific copiilor.
Ministerul nu a dat curs cererii, dar a făcut apel la prudenţă, ipoteza unui risc "neputând fi complet exclusă".