Chirurgia ginecologică minim invazivă este o abordare chirurgicală mai puțin invazivă decât chirurgia tradițională și are anumite avantaje, cum ar fi riscul hemoragic mai scăzut și recuperarea mai rapidă a pacientei.
Chirurgia ginecologică minim invazivă se adresează femeilor care suferă de afecțiuni ginecologice benigne și complexe. Acestea includ:
- polipi uterini
- cicatrici/aderențe pelvine sau uterine
- sept uterin
- endometrioză
- chisturi ovariene
- trompe blocate
- fibroame uterine
- anomalii congenitale
- avort ratat sau incomplet
- sarcină ectopică
- boală inflamatorie pelvină
- prolaps al organelor pelvine
- sângerări menstruale abundente
- sângerări postmenopauză
- cancere ginecologice (de col uterin, ovarian sau endometrial)
- sterilizare
- inversarea sterilizării
Opțiunile avansate de tratament includ chirurgia histeroscopică, chirurgia laparoscopică avansată, precum și chirurgia asistată robotic. Medicii certificați în chirurgia ginecologică minim invazivă au o pregătire chirurgicală suplimentară și expertiză pentru a gestiona complicațiile folosind tehnici chirurgicale minim invazive și instrumente specializate.
Beneficiile chirurgiei ginecologice minim invazive
Intervențiile se realizează prin utilizarea unor tehnici mai puțin invazive, cum ar fi laparoscopia sau histeroscopia, cu incizii mici (nu mai mari de o jumătate de centimetru), în locul unei incizii mari cum se întâmplă într-o operație deschisă, unele dintre proceduri putând fi efectuate în ambulatoriu iar altele fiind posibil să necesite internarea în spital, dar pentru o perioadă scurtă de timp, de una sau două nopți.
Beneficiile chirurgiei ginecologice minim invazive sunt: un risc hemoragic mult mai mic, un rezultat mai bun al intervenției, țesut cicatricial redus, risc scăzut de infecție sau alte complicații, o vindecare mai rapidă și o perioadă de recuperare mai puțin dureroasă și mai rapidă.
Tipuri de chirurgie ginecologică minim invazivă
Abordarea se face individual și personalizat pentru fiecare pacientă, pentru a fi evaluate simptomele acesteia, starea generală de sănătate și alți factori. Aceste lucruri sunt importante pentru a decide dacă pacienta este un bun candidat pentru o intervenție chirurgicală minim invazivă.
Tipul de procedură care se potrivește cel mai bine nevoilor unei paciente depinde de tipul de afecțiune, de starea generală de sănătate a pacientei, de simptome și de alți factori. Abordările minim invazive includ:
- Laparoscopia – chirurgul face 3 până la 4 incizii mici în zona pelviană pentru a introduce un laparoscop în vederea accesului la locul operației;
- Tehnica vaginală – se realizează o mică incizie în vagin pentru a avea acces la locul operației;
- Tehnica vaginală asistată prin laparoscopie – chirurgul accesează locul intervenției folosind atât laparoscopia, cât și abordarea vaginală;
- Laparoscopia asistată de robot – este utilizat un sistem robotic cu o consolă care oferă imagini 3D mărite, de înaltă rezoluție, ale locului intervenției chirurgicale, iar chirurgul controlează brațele robotului cu instrumente miniaturizate pentru a efectua o laparoscopie;
- Chirurgie cu un singur port – chirurgul efectuează laparoscopia cu o singură incizie în ombilic (buric);
- Histeroscopie – se introduce un histeroscop și instrumente prin colul uterin, pentru a avea acces la uter fără incizii.
Ce probleme rezolvă chirurgia ginecologică minim invazivă
Folosind aceste abordări chirurgicale ginecologice minim invazive, chirurgii pot efectua o gamă largă de proceduri, cum ar fi:
- stadializarea cancerului (evaluarea țesutului canceros pentru a determina dacă acesta se află într-un stadiu incipient sau tardiv, ceea ce ajută la planificarea tratamentului)
- ablație endometrială (distrugerea endometrului pentru a reduce sângerările menstruale abundente)
- histerectomie
- miomectomie (îndepărtarea fibroamelor uterine și reconstrucția uterului)
- cistectomie ovariană (îndepărtarea chisturilor ovariene)
- rezecția și tratamentul endometriozei
- repararea prolapsului organelor pelvine
- îndepărtarea tumorilor
- ligaturarea trompelor
- reanastomoza tubară (inversarea unei ligaturi tubare prin reconectarea trompelor uterine)