Obezitatea devine un fenomen din ce în ce mai întâlnit: în România, statisticile arată că aproape un om din trei este obez, iar experții susțin că numărul este pe o pantă ascendentă. Din cauza unui stil de viață nesănătos, sedentar și a unei diete dezechilibrate, cei ce suferă de obezitate își pot pune viața în pericol dacă nu iau masuri, iar datele susțin acest lucru. Conform OMS, aproximativ 3,4 milioane de decese sunt înregistrate la nivel mondial, în fiecare an, din cauza unor boli care au ca principali factori de risc obezitatea sau excesul de greutate.
Am vorbit cu Dr. Teodor Blănaru, medic specialist chirurgie generală, parte din echipa Provita, despre ce opțiuni au pacienții obezi pentru care dieta și sportul nu mai funcționează.
,,Da, pentru a determina dacă pacientul este obez, supraponderal sau normoponderal, există o anumită formulă de calcul, care reprezinta indicele de masă corporală. E un calcul simplu, pe care îl poate face oricine – greutatea supra înălțimea la pătrat. Astfel, indicele de masă corporală între 30 și 35 reprezintă obezitatea de grad 1, 35-40 obezitate de grad 2, peste 40 obezitate de grad 3 sau morbidă”, ne-a explicat medicul.
,,Am pacienți care au încercat diverse variante pentru a scapa de kilogramele in plus: diete, sport, ceaiuri minune și nu au funcționat. Mare grijă la acele ceiauri minune sau și mai rău, la anumite injecții pentru slabit. Au rezultate pe termen scurt, dar sunt pacienți care au ajuns ulterior la Terapie Intensivă din cauza acestora. Ideal ar fi ca pacientii să ȋncerce să slăbească prin dietă și sport, iar dacă nu obtin rezultate prin aceste metode, ar trebui să se adreseze unui medic pentru chirurgia obezității”, avertizează Dr. Teodor Blănaru.
,,Sunt 3 proceduri chirurgicale principale care se realizează în România, Europa și Statele Unite ale Americii. Cea mai comună este gastric sleeve, care presupune reducția stomacului în proporție de aproximativ 80%. Principiul acestei proceduri este acela că volumul de mâncare necesar senzației de satietate devine foarte mic.
Gastric bypass este o procedură dedicată pacienților obezi care suferă și de diabet zaharat, inclusiv cel insulino-necesitant. Seamănă cu prima procedură, deoarece și aceasta prevede reducerea stomacului, dar diferența constă în alegerea unei zone a intenstinului subțire și conectarea acesteia la noul stomac redus. Astfel, traseul pe care îl parcurge mâncarea după ce trece prin stomac este mai mic, la fel și volumul de nutrienți absorbit la nivelul intestinului subțire, care se reduce semnificativ din totalul de nutrienți din alimentele consumate, mai ales glucoza, responsabilă de diabet și de excesul ponderal. În cele mai multe cazuri, chiar și imediat după operație, nivelul glicemiei este normal, de aceea se consideră a fi o operație minune pentru pacienții cu diabet.
A treia procedură utilizata este plicatura gastrică, care se adresează în principal celor cu obezitate de grad 1, mai ales cu comorbidități. Stomacul nu se taie, ci peretii acestuia se introduc sub forma unui tiv care umple un volum important din stomac, astfel fiind necesar un volum mult mai mic de alimente pentru ca pacientul sa obțină senzația de sațietate”, ne-a spus specialistul.
,,Operația fiind realizată pe cale laparoscopică, presupune spitalizare de scurtă durată, respectiv 2 nopți, timp în care este monitorizat si îndrumat de către echipă ȋn legatură cu pașii pe care îi are de urmat ulterior. După ce este externat, pacientul poate reveni la serviciu, în cazul în care acesta nu presupune efort fizic intens, iar acesta își poate relua imediat viața socială”, a mai spus Dr. Teodor Blănaru.
,,Reluarea alimentației se face în trei etape. Ȋn primele zece zile, pacientul trebuie să urmeze o dietă cu anumite lichide. Următoarea etapă, care durează 20 de zile, presupune un regim cu alimente pasate, etapa intermediară spre un regim alimentar normal. Astfel, la o lună de la operație, pacientul își poate relua alimentația obișnuită. Singura diferență constă în volumul redus de alimente necesar obținerii senzației de sațietate”, a adăugat medicul.