Ochelarii de vedere sunt salvatori în corectarea problemelor vizuale, însă trebuie să recunoști că nu sunt întotdeauna niște accesorii ușor de întreținut sau de purtat; oricât de mult ți-ar plăcea alura distinsă pe care ți-o oferă, ochelarii de vedere se pot dovedi incomozi, se deteriorează, se pot sparge sau rupe ușor, sau îi poți pierde tocmai când ai avea mai mare nevoie de ei.
Ori te poți poziționa, de altfel, la polul opus și chiar să te deranjeze sau să te dezavantajeze ochelarii, din punct de vedere estetic, motiv pentru care lentilele de contact ar putea să reprezinte o alternativă preferată. Dar dacă ai nevoie să folosești nu una, ci mai multe perechi de ochelari, atunci lucrurile se complică și toată rutina purtării accesoriilor pentru corectarea vederii devine obositoare.
Este bine să știi că opțiunile tale nu se opresc, însă, la oferta de ochelari și de lentile de contact de pe piață. Există soluții superioare acestora, care îți vor reda claritatea vederii, la aproape și la distanță, scăpându-te de ochelarii de vedere, în anumite condiții. O astfel de soluție modernă este chirurgia refractivă, operația pentru reducerea dioptriilor.
Chirurgia refractivă corectează viciile de refracție și se împarte în două categorii: chirurgie refractivă corneană și chirurgie refractivă cristaliniană, deosebindu-se prin faptul că prima schimbă puterea de refracție a corneei, în timp ce cea de-a doua se realizeaza prin schimbarea cristalinului natural transparent, in scop refractiv.
Chirurgia refractivă corneană este adresată în special pacienților tineri, fără să existe însă neapărat o limită superioară de vârstă. Totuși, este important de menționat că, după vârsta de 40 de ani, apare, în mod natural, presbiopia, ceea ce înseamnă că ar putea să fie în continuare necesară folosirea ochelarilor pentru activitățile de aproape, precum cititul sau scrisul.
Chirurgia refractivă corneană presupune remodelarea corneei printr-o tehnică specială laser. În felul acesta, se schimbă puterea de refracție a corneei și implicit se reduc dioptriile. Chirurgia refractivă corneană se realizează cu ajutorul tehnicilor FemtoLASIK și PRK, în funcție de evaluăriile preoperatorii.
Astfel, dacă suferi de miopie, operația FemtoLASIK te poate scăpa de până la 10 dioptri, în timp ce PRK de cel mult 6. În astigmatism miopic poți să scapi de până la 10 dioptrii cumulate, prin FemtoLASIK și de 4 dioptrii, prin tehnica PRK. Pentru hipermetropie si astigmatism hipermetropic, prin Femto-LASIK se pot reduce pana la 6 dioptrii cumulate.
“Este important să știi că aceste operații se realizează sub anestezie locală cu picături și durează în jur de 5-7 minute, pentru fiecare ochi. Nu este necesar să te internezi. Dintre aceste două proceduri de chirurgie refractivă, cea mai folosită este FemtoLASIK, deoarece are o capacitate mare de corecție iar vindecarea postoperatorie este rapidă. FemtoLASIK este o metodă care poate aborda toate viciile de refracție. Tehinica laser PRK este utilizata, cu precădere, dacă suferi de miopie cu valori mici sau corneea ta este foarte subțire și nu permite procedura FemtoLASIK.”, explică Dr. Monica Apostolescu, oftalmolog.
În urma operației cu laser pentru reducerea dioptriilor, poți obține rezultate excelente și te vei bucura de o vedere clară, fără ochelari sau lentile de contact, deoarece tehnicile laser precum FemtoLASIK sunt eficiente în proporție de 98,8%. Vei ajunge să vezi fără ochelari la fel de bine sau mai bine decât vedeai cu ochelari, înainte de operație.
Una dintre condițiile de eligibilitate principale, atunci când plănuiești să accesezi chirurgia refractivă este să nu suferi de boli oculare evolutive, precum retinopatia diabetică, glaucom, degenerescență maculară, karatoconus, uscăciune oculară severă, cataractă, și alte afecțiuni sau inflamații oculare care îți vor periclita rezultatele.
Pentru aceste probleme există alte tipuri de intervenții chirurgicale, însă cele pentru reducerea dioptriilor nu sunt potrivite.
Situația este aceeași dacă suferi de boli degenerative sau autoimune, precum diabet zaharat, boli alețesutului conjunctiv, sindrom Sjogren, poliartrită reumatoidă, infecție cu HIV, dat fiind că pot afecta procesul de vindecare de după intervenția chirurgicală. Totodată, dacă ești însărcinată sau alăptezi este important să amâni o posibilă intervenție chirurgicală la nivelul ochilor, ideal după 3 luni de la încetarea alăptării.