Chistul Bartolin – ce e de facut?

Daca zona este foarte dureroasa, te impiedica in efectuarea activitatilor zilnice si este prezenta si scurgerea suspecta, inseamna ca ai un abces care trebuie eliminat.
  • Publicat:
Chistul Bartolin - ce e de facut?
Chistul Bartolin - ce e de facut?

Glandele Bartolin sunt situate in zona genitala a femeii, subcutanat, pe labiile mici, in imediata apropiere a vaginului. De fiecare parte a acestei zonei exista o foarte mica glanda numita Bartolin, ce nu este vizibila sau palpabila la dimensiuni normale.

Aceste glande au functia de a produce o cantitate mica de lichid ce hidrateaza partea externa a organelor genitale feminine. Acest fluid provine de la doua mici tuburi de langa deschiderea vaginala, numite conducte Bartolin.

Problemele apar atunci cand conductele sunt blocate, iar fluidul se acumuleaza in glande. Acest lucru determina umflarea lor (observabila la palpat), respectiv aparitia chistului Bartolin.

Chisturile pot fi diferite ca marime, unele dintre ele putand ajunge la dimensiuni destul de mari. Chistul Bartolin se mareste foarte lent si de obicei nu devine vizibil peste noapte. In cazul in care chistul se infecteaza, poate fi observata aparitia puroiului.

Bacteriile sunt de vina

Chistul Bartolin poate fi cauzat de mai multe tipuri de bacterii. Acestea includ bacteriile ce cauzeaza bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia si Gonoreea, dar si bacterii prezente in tractul gastro-intestinal.

Chistul poate creste in dimensiuni si dupa relatiile sexuale, din moment ce in timpul acestora se produce mai mult lichid. In acest caz, este asadar recomandat sa eviti sexul pana cand problema este tratata pe deplin.

Cum recunosti chistul Bartolin?

Chistul Bartolin apare sub forma unei umflaturi pe unul din peretii deschiderii vaginului. In cazul in care chistul nu este infectat, acesta este de obicei de culoare rosie si nedureros. Odata cu infectia apare si durerea. Dimensiunea chistului Bartolin poate varia de la 6 mm pana la aproximativ 2,5 cm.

Durerea severa indica posibilitatea unei infectii, precum si prezenta unui abces. Astfel, poti intampina dificultati in pozitia de sezut si in timpul mersului, si poti observa o secretie suspecta. Relatii sexuale sunt foarte dureroase si se recomanda evitarea lor pentru a nu inrautati situatia.

O femeie poate indentifica singura acest chist sau poate merge la ginecolog pentru un examen ginecologic. In unele cazuri, febra poate constitui unul dintre simptomele specifice, dar aceasta apare destul de rar.

Cand e nevoie de asistenta medicala?

Este recomandat sa consulti un medic in cazul in care situatia nu se imbunatateste in cateva zile, iar umflatura creste in dimensiuni. Daca zona este foarte dureroasa, te impiedica in efectuarea activitatilor zilnice si este prezenta o scurgere suspecta, inseamna ca ai un abces care trebuie eliminat.

Mergi la doctor cu atat mai mult cu cat durerea si scurgerea sunt insotite de febra si stari de voma.

Cum previi dezvoltarea chistului Bartolin?

In principiu nu poate fi prevenita dezvoltarea unui chist Bartolin, dar poti reduce riscurile aparitiei acestuia prin respectarea regulilor de igiena intima si prin evitarea relatiilor sexuale neprotejate.

Citeste si Ovarul polichistic
Bea limonada!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sangerare suspecta
Sangerare suspecta