Una din opt femei risca sa fie diagnosticata cu cancer la san – o statistica pe cat de infioratoare pe atat de adevarata. Atat controalele medicale regulate, cat si autopalparea lunara ne pot salva viata. In mainile noastre sta sanatatea!
Cazul actritei Christina Applegate, cunoscuta in Romania pentru rolul din serialul Familia Bundy, a facut inconjurul lumii. In urma cu catva timp, ei i-a fost descoperita la unul din sani o tumora maligna. Ca mai in toate povestile cu final fericit, boala a fost descoperita intr-un stadiu incipient.
Desi cea mai mare parte a femeilor care se confrunta cu aceasta boala grava nu au in familie cazuri de cancer la san, cele care au trebuie sa-si monitorizeze si mai atent starea de sanatate. Din cea de-a doua categorie face parte si Applegate deoarece mama sa a suferit de aceasta afectiune. Astfel, Christina si-a urmarit periodic sanatatea sanilor, iar de la 30 de ani a inceput sa faca si mamografii.
Actrita de 36 de ani a decis sa-si extirpeze ambii sani pentru a se proteja de eventualele recidive ale acestei maladii. Ea a povestit presei cum mamei ei i s-a pus de mai multe ori acest diagnostic pentru ca tumoarea maligna a recidivat. „Mi s-a parut cea mai logica decizie pe care puteam sa o iau“, si-a motivat alegerea destul de dificila pentru o femeie si cu atat mai grea pentru una renumita, pentru care fizicul atarna balanta in profesie.
Exista solutii pentru a avea sani in continuare!
Dupa operatie actrita a declarat fericita: „M-am vindecat. Sunt 100% vindecata si necanceroasa… Au scos absolut tot, asa ca nu mai risc sa mor de cancer la san”. Pentru a-si imbunatati starea de spirit si a se simti intreaga, Christina va recurge, paradoxal, tot la cutit – la o operatie de reconstructie a sanilor.
Ea si-a pastrat simtul umorului: „Voi avea sani frumosi chiar si la 90 de ani si veti sti de ce. Voi avea cei mai frumosi sani din toata clinica la care voi merge. Toate doamnele vor fi invidioase pe mine.“
Semne initiale pentrurecunoasterea afectiunilor mamare
– Aparitia unui nodul de obicei izolat, solid, si de cele mai multe ori, nedureros.
– Pielea sanului din zona subratului se umfla si are o infatisare neobisnuita.
– Venele de la suprafata pielii devin mai proeminente pe acel san.
– Mamelonul sanului isi modifica orientarea, dezvolta o schimbare rapida in textura pielii si are o secretie.
– Pe suprafata sanului se poate observa o adancitura. Afla mai multe pe www.fundatiarenasterea.ro sau la telefon 08008 300 300.
Citeste si Cancerul de san: riscuri si mituri
Da! Am silicoane!
Foto: Reuters