Cocoașa exagerată sau cifoza, cum e numită din punct de vedere medical, reprezintă afecțiunea posturală numărul 1 în lume. Alexandru Ilie, fizioterapeut, a explicat ce este cifoza, care sunt cauzele formării, care e tratamentul și cum se poate preveni această afecțiune.
Cifoza este curbura coloanei vertebrale care face ca partea superioară a spatelui să apară mai rotunjită decât în mod normal. Toată lumea prezintă un anumit grad de curbură în coloana vertebrală. Cu toate acestea, o curbă de peste 45 de grade este considerată excesivă.
Uneori, cifoza nu provoacă disconfort și se caracterizează doar prin aspectul specific de ”cocoașă”. Cu toate acestea, în unele cazuri, afecțiunea provoacă: dureri de spate și rigiditate, sensibilitatea coloanei vertebrale, oboseală. Durerile de spate pot fi deosebit de problematice la adulții cu cifoză, deoarece organismul trebuie să compenseze anomaliile spinale.
Este important să se știe că dacă aveți cifoză severă, simptomele se pot agrava în timp. De asemenea, este posibil să apară dificultăți de respirație și de hrănire.
În cifoză, curbura fiziologică din regiunea mijlocie a coloanei vertebrale (coloana toracală) este mai curbată decât în mod normal. Există o serie de motive pentru care acest lucru se întâmplă, inclusiv:
Cifoza se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei leziuni a coloanei vertebrale.
Tratamentul cifozei se stabilește în funcție de gravitatea acesteia și de simptomatologia asociată. De cele mai multe ori tratamentul este non-invaziv și are la bază dezvoltarea musculaturii prin intermediul exercițiilor fizice terapeutice. O musculatură suficient de puternică, precum și conșientizarea și corectarea activă a posturii sunt cheia către combaterea cifozei.
Tratamentul chirurgical este necesar numai în cazurile extrem de grave în care curbura de la nivelul coloanei depășește 75 de grade.
O postură deficitară ne influențează fie că vrem, fie că un vrem. Sunt sigur că și tu te-ai privit în oglindă și ți-ai spus ”vai, ce cocoșat/ă sunt!”. Ei bine, faptul că ne știm cocoșați și pe lângă asta ne supără și durerile de spate, cu siguranță nu poate avea un impact pozitiv asupra stării noastre emoționale. Numeroase studii au indicat faptul că, mai ales în rândul adolescenților, stima de sine este considerabil afectată de prezența unei cifoze accentuate. Cu alte cuvinte, cifoza este instalată și pe un fond emoțional afectat. Ea poate reprezenta o formă de comunicare nonverbală ce transmite, o imagine sine scăzută, lipsa încrederii în propria persoană dar și o stare de timiditate.
Complicațiile cifozei apar de obicei în cazurile cu modificări severe. Acestea includ: durere persistentă care nu poate fi controlată cu medicamente și dificultăți de respirație cauzate de comprimarea plămânilor și căilor respiratorii. Uneori, modificările de la nivelul coloanei pot crea presiuni la nivelul rădăcinilor nervoase, fapt ce declanșează amorțeală, slăbiciune, furnicături etc. Aceste complicații necesită asistență medicală de urgență, iar uneori intervenția chirurgicală nu poate fi evitată.
Cifoza posturală poate fi prevenită prin conștientizarea posturii și prin îngrijirea musculaturii spatelui. Alexandru Ilie, fizioterapeut, recomandă evitarea posturii deficitare, practicarea de exerciții în mod regulat pentru a ajuta la întărirea spatelui și la menținerea flexibilității acestuia ( poți face astfel de exerciții se pot realiza chiar acasă, mai ales că acum și în România există platforme de fizioterapie asistate online cu ajutorul cărora poți avea acces la programe dezvoltate de specialiști dedicate cifozei). Privește-te în oglindă, conștientizează-ți poziția și încearcă să o corectezi. Uite câteva tips-uri: urechea trebuie să fie pe aceeasi linie cu umărul, abdomenul să fie încordat, bărbia paralelă cu podeaua.
Dacă deja observi o deformare la nivelul spatelui, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist în recuperare medicală. Acesta te va ajuta să îți înțelegi mai bine corpul și va crea un program de exerciții special adaptate nevoilor tale, ce pot fi realizate chiar de acasă.