Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului uman, îndeplinește numeroase funcții vitale. Reglează coagularea sângelui, elimină toxinele din fluxul sanguin, ajută la producerea bilei și multe altele. Cu toate acestea, ficatul poate fi afectat, iar funcționarea sa poate fi diminuată din cauza bolilor sau a obiceiurilor de viață. Apariția de boli hepatice este relativ comună, afectând aproximativ 4,5 milioane de adulți în Statele Unite.
Boala hepatică este un termen larg care include diverse afecțiuni care împiedică funcționarea normală a ficatului, conform Dr. Douglas Weine, gastroenterolog la Hackensack Meridian Health Center. Aceste boli hepatice includ steatoza hepatică non-alcoolică, hepatita sau chiar cancerul hepatic.
Simptomele bolii hepatice pot apărea imediat sau se pot dezvolta treptat.
„Semnele și simptomele bolii hepatice nu apar de obicei până când nu există leziuni hepatice semnificative,” a spus Dr. Bubu Banini, hepatolog și profesor asistent la Yale School of Medicine.
Un semn subtil al unor boli hepatice este îngălbenirea albului ochilor sau a pielii, cunoscută sub numele de icter. Acest lucru se întâmplă atunci când există un exces de bilirubină, un pigment creat în timpul descompunerii naturale a globulelor roșii din organism. Bilirubina este procesată de obicei de ficat și eliminată din organism, dar prea multă poate cauza icter și poate indica probleme hepatice. Dacă observi îngălbenirea pielii sau a ochilor, este crucial să discuți cu medicul tău.
Urina închisă la culoare nu îngrijorează de obicei oamenii, fiind un indicator că trebuie să bei mai multe lichide. Dar, pentru persoanele cu afecțiuni hepatice, urina închisă la culoare poate fi un semn al acumulării de bilirubină, care poate transforma urina în culoarea portocalie, maro sau chihlimbar. Dacă bei suficiente lichide și totuși observi probleme legate de culoarea urinei, ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă.
Toți uităm lucruri din când în când, dar schimbările majore în starea ta mentală nu ar trebui ignorate. Ele ar putea fi un semn al problemelor hepatice sau al altor afecțiuni subiacente. Dacă experimentezi confuzie sau alte probleme mentale, caută ajutor imediat.
„O persoană care este altfel sănătoasă poate dezvolta insuficiență hepatică acută care poate manifesta schimbări în starea mentală sau personalitate, cum ar fi dezorientare, confuzie sau somnolență,” a explicat Dr. Banini.
Este posibil să nu asociezi această problemă cu bolile hepatice, dar umflarea picioarelor poate indica probleme. Una dintre acestea este ciroza, care este cicatrizarea ficatului. Ciroza încetinește fluxul de sânge prin ficat și crește presiunea în vena care aduce sângele prin organ, cunoscută sub numele de vena portă. Aceasta poate cauza acumularea de lichid în picioare, numită edem, și în abdomen, numită ascită.
Persoanele cu leziuni hepatice se pot învineți sau sângera ușor atunci când sunt rănite, deoarece ficatul produce proteine necesare coagulării sângelui. Când ficatul nu funcționează bine, ești mai predispus la sângerare.
Problemele hepatice nu trebuie ignorate. Consumul moderat sau excesiv de alcool, diabetul de tip 2, contactul cu toxinele sau un istoric familial de boală hepatică sunt factori de risc pentru leziunile hepatice. Dacă crezi că ai unul dintre aceste simptome este important să discuți cu medicul tău.
Alte simptome includ schimbări ale scaunului, epuizare, schimbări ale apetitului și altele. Dr. Banini sugerează să cauți atenție medicală imediată dacă experimentezi icter sever, schimbări neașteptate ale stării mentale, dezvoltarea scaunelor negre sau tarcate, vărsături cu sânge, umflarea progresivă a abdomenului, gleznelor și picioarelor sau dificultăți de respirație.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/signs-liver-damage_l_665f0fa8e4b022af97ddb2bd
Sursă foto – JoPanwatD / Envato