Cinci sfaturi eficiente pentru a depăși frica de recoltare de sânge

Dacă te temi de recoltare de sânge, nu ești singur. Este o reacție foarte comună și naturală. Cu o schimbare de perspectivă și o strategie bine pusă la punct, procedura poate deveni mult mai tolerabilă.
  • Publicat:
Cinci sfaturi eficiente pentru a depăși frica de recoltare de sânge

Pentru mulți oameni, ideea de a li se recolta sânge poate fi o experiență inconfortabilă. Aproximativ 1 din 10 persoane suferă de tripanofobie, teama de ace. 2,5% dintre adulți leșină în timpul sau imediat după recoltarea sângelui. Frica intensă de ace poate determina evitarea analizelor necesare, crescând riscul de îmbolnăvire. Cu puțină pregătire, această problemă poate fi gestionată eficient. Iată cinci sfaturi oferite de specialiști pentru a face față recoltării de sânge:

Sfaturi pentru a depăși frica de recoltare de sânge

1. Schimbă-ți perspectiva despre ace

Dacă ești terifiat de recoltarea de sânge, probabil asociezi acele cu durerea și disconfortul, ceea ce te face să intri în panică. David Klemanski, psihiatru la Yale Medicine, recomandă restructurarea cognitivă pentru a schimba aceste gânduri. Încercă să înlocuiești credința că acul provoacă durere cu gândul că acesta este doar un disconfort scurt și gestionabil.

2. Practică tensiunea musculară aplicată

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a evita leșinul în timpul recoltării de sânge este practicarea tensiunii musculare aplicate. Contractează mușchii mari din picioare, brațe sau fesieri înainte de înțepătură sau imediat ce începi să te simți amețit. Aceasta ajută la creșterea tensiunii arteriale, combatând scăderea acesteia care poate duce la leșin.

3. Inspiră și expiră adânc

Respirația profundă ajută la menținerea calmului în timpul recoltării de sânge. Evită respirațiile rapide sau forțate și practică respirația lentă și adâncă, numărând până la patru la fiecare inspirație și expirație. Tehnicile de respirație profundă reglează răspunsul fiziologic al corpului la stres și anxietate, inducând o stare de relaxare.

4. Distrage-ți mintea de la respectiva recoltare de sânge

Găsește modalități de a-ți distrage atenția în timpul recoltării de sânge. Descarcă un show TV captivant pe telefon, ascultă un podcast sau trimite mesaje unui prieten. Poți, de asemenea, să porți o conversație cu medicul despre ziua lor. Tehnicile de distragere pot reduce anxietatea și disconfortul prin menținerea creierului ocupat cu alte sarcini.

5. Încearcă terapia prin expunere

Dacă aceste sfaturi nu funcționează, poți apela la terapia psihologică. Terapia cognitiv-comportamentală, în special terapia prin expunere, este eficientă pentru a aborda fobiile. Aceasta presupune expunerea treptată la lucrul de care te temi, începând cu exerciții care provoacă o teamă gestionabilă și crescând treptat în intensitate. Scopul este să înveți să tolerezi disconfortul asociat cu acele și injecțiile.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/blood-draws-stress-tips_l_667b04a0e4b017bda37ab609

Sursă foto – LightFieldStudios / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian