Pentru mulți oameni, ideea de a li se recolta sânge poate fi o experiență inconfortabilă. Aproximativ 1 din 10 persoane suferă de tripanofobie, teama de ace. 2,5% dintre adulți leșină în timpul sau imediat după recoltarea sângelui. Frica intensă de ace poate determina evitarea analizelor necesare, crescând riscul de îmbolnăvire. Cu puțină pregătire, această problemă poate fi gestionată eficient. Iată cinci sfaturi oferite de specialiști pentru a face față recoltării de sânge:
Dacă ești terifiat de recoltarea de sânge, probabil asociezi acele cu durerea și disconfortul, ceea ce te face să intri în panică. David Klemanski, psihiatru la Yale Medicine, recomandă restructurarea cognitivă pentru a schimba aceste gânduri. Încercă să înlocuiești credința că acul provoacă durere cu gândul că acesta este doar un disconfort scurt și gestionabil.
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a evita leșinul în timpul recoltării de sânge este practicarea tensiunii musculare aplicate. Contractează mușchii mari din picioare, brațe sau fesieri înainte de înțepătură sau imediat ce începi să te simți amețit. Aceasta ajută la creșterea tensiunii arteriale, combatând scăderea acesteia care poate duce la leșin.
Respirația profundă ajută la menținerea calmului în timpul recoltării de sânge. Evită respirațiile rapide sau forțate și practică respirația lentă și adâncă, numărând până la patru la fiecare inspirație și expirație. Tehnicile de respirație profundă reglează răspunsul fiziologic al corpului la stres și anxietate, inducând o stare de relaxare.
Găsește modalități de a-ți distrage atenția în timpul recoltării de sânge. Descarcă un show TV captivant pe telefon, ascultă un podcast sau trimite mesaje unui prieten. Poți, de asemenea, să porți o conversație cu medicul despre ziua lor. Tehnicile de distragere pot reduce anxietatea și disconfortul prin menținerea creierului ocupat cu alte sarcini.
Dacă aceste sfaturi nu funcționează, poți apela la terapia psihologică. Terapia cognitiv-comportamentală, în special terapia prin expunere, este eficientă pentru a aborda fobiile. Aceasta presupune expunerea treptată la lucrul de care te temi, începând cu exerciții care provoacă o teamă gestionabilă și crescând treptat în intensitate. Scopul este să înveți să tolerezi disconfortul asociat cu acele și injecțiile.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/blood-draws-stress-tips_l_667b04a0e4b017bda37ab609
Sursă foto – LightFieldStudios / Envato