Cineva din familia ta a fost diagosticat cu Alzheimer? Cum poți ajuta

Și familiile sau aparținătorii pacientului cu Alzheimer au nevoie de consiliere și suport psihologic.
  • Publicat:
Cineva din familia ta a fost diagosticat cu Alzheimer? Cum poți ajuta
Care este atitudinea corecta a familiei bolnavilor de Alzheimer?foto: Shutterstock

Unele afecțiuni le putem duce singuri pe picioare. Altele nu. Alzheimer, o boală neurologică degenerativă, este una în care ajutorul și suportul familiei sunt vitale. Și nu doar stilul de viață al pacientului se schimbă radical ci și stilul de viață al familiei. Un pacient cu Alzheimer, din cauza pierderilor de memorie, se poate pierde, se poate pune în pericol. Și nu doar pe sine ci și pe restul locatarilor. Vezi pericolul de a lăsa gazele deschise, de exemplu.

Medicii psihiatri și medicii neurologi recomandă pentru aparținătorii bolnavilor cu Alzheimer terapie psihologică, dar și cursuri, informare continuă pentru a înțelege în ce constă afecțiunea. Alzheimer este o boală ale cărei simptome se schimbă/ Dacă în cazurile pacienților cu diagnosticați în stadii timpurii, aceștia încă pot avea grijă singuri de ei, situația se poate schimba.

Familia trebuie să știe dinainte cum pot evolua simptomele Alzheimer

Oricât de dificil este din punct de vedere emoțional, psihologic, financiar, familia pacientului cu boală Alzheimer, trebuie să se informeze corect și să aibă așteptări realiste. ”Chiar dacă la început pacientul poate comunica normal și se descurcă singur, după un interval de timp boala va evolua și atunci el va avea nevoie de ajutor și supraveghere permanentă. De aceea, este indicat ca familia să stabilească din timp la ce soluții va recurge atunci când starea bolnavului se va agrava foarte mult” a explicat dr. Simona Man, medic neurolog.

Starea de bine a pacientului cu Alzheimer depinde de atitudinea constructivă a familiei

Dacă familia observă pierderi de memorie, schimbarea comportamentului , tulburări cognitive la un membru este cazul să-l îndrume cu blândețe către un consult medical de specialitate la neurologie de exemplu. Un test de memorie poate fi primul pas. ”În cazul paciențior cu funcționare premorbidă bună și un nivel intelectual ridicat, poate crește timpul scurs până când aceste modificări devin vizibile. Astfel, familia poate ridica problema unei examinări cognitive, astfel încât să nu lezeze sentimentele pacientului în cauză și să nu întâmpine un refuz, dar este recomandat să insiste suficient pentru o examinare precoce și un tratament adecvat” a explicat dr. Ioana Silion, medic psihiatru.

Există programe de suport pentru aparținătorii pacienților cu Alzheimer

Familiile în care un membru a primit diagnosticul de Alzheimer se pot interesa de programe de suport pentru familii. Pe lângă tratamentul medicamentos ce trebuie respectat cu rigurozitate, de ajutor sunt și diverse tehnici de orientare pentru pacient. În timp se pot recomanda ceasuri mari pe perete, calendare dar și limita accesul la gaz, apă, electrocasnice. Unii pacienți au nevoie și de însoțitori afară pentru a nu se dezorienta, pierde.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult