Putine sunt femeile care nu s-au luptat cu cistita – inflamarea vezicii urinare in urma unei infectii. Daca ne uitam la studii, una din doua femei a trecut printr-un astfel de episod. In ciuda reputatiei de afectiune benigna, cistita nu trebuie tratata superficial.
Femeile sunt expuse unui risc de 10 ori mai mare sa sufere din cauza cistitei in comparatie cu barbatii. Predispozitia lor pentru aceasta afectiune este determinata mai ales de anatomia femeii: canalul uretrei (cel prin care iese urina) este mult mai scurt decat cel al barbatilor – are numai 3 cm lungime – iar orificiul sau este aproape de vagin (o cavitate „colonizata” de germeni) si de anus.
Astfel, microbii din flora fecala (Escherichia coli, de pilda) care sunt extrem de agresivi cu caile urinare au o distanta mica de parcurs pana in vezica, unde provoaca inflamarea acesteia, cistita.
Semne care ne dau de gandit
Prezenta sangerarilor la sfarsitul mictiunii este posibila in cazul unei cistite, insa nu reprezinta neaparat un indiciu de gravitate. De asemenea, cistita poate provoca si dureri in partea de jos a pubisului. Si foarte important, cand nu este vorba de complicatii, nu este insotita nici de febra, nici de dureri de spate; aceleasi simptome le pot da insa si uretritele.
De aceea, e nevoie de examene bacteriologice care sa gaseasca germenii responsabili de aparitia uretritei (Chlamydia, in special). Cistitele „simple” se vindeca in 48 de ore fara sechele. Nu exista solutii-minune, ci sfaturi simple care ne permit sa limitam revenirea infectiilor urinare.
Recomandari pentru evitarea recidivelor
– Bea suficiente lichide – pentru ca urina sa nu fie foarte concentrata si astfel sa scada riscul unei infectii;
– Nu te retine de la urinare – mergi regulat la toaleta si nu te abtine o perioada lunga;
– Urineaza dupa fiecare raport sexual – scapa astfel de bacteriile care ar putea ajunge in uretra in timpul noptii;
– Evita umiditatea si caldura – nu purta lenjerie sau pantaloni prea stramti sau sintetici. Favorizeaza transpiratia si inmultirea microbilor;
– Trateaza constipatia – adopta un regim echilibrat (legume, fructe, fibre) care sa favorizeze tranzitul intestinal regulat. Stagnarea materiilor fecale la extremitatea colonului favorizeaza infectiile;
– Ingrijeste-te de igiena intima – nu o face mai des de 2 ori pe zi, evita toaletarile vaginale si utilizeaza produse cu PH-ul 5-7, nu antiseptice;
– Nu lua medicamente dupa ureche – vechiul tratament poate sa nu fie eficient, poate masca simptomele fara sa trateze infectia, iar riscul complicatiilor creste. Mergi neaparat la medic si respecta dozele si durata tratamentului;
– Bea suc de afine – scade puterea de adeziune a bacteriilor pe peretii vezicii. Evita in schimb, vinul alb.
Atentie la complicatii!
Un diagnostic rapid si precis care include identificarea germenilor responsabili de aparitia infectiei este obligatoriu, la fel si un tratament din cuvantul caruia nu ai voie sa iesi. In cazul in care te abati de la el, cistita poate antrena si afectiuni renale grave. De exemplu, pielonefrita – inflamatia rinichilor si bazinetului, care poate avea urmari teribile in cazul diabeticilor ori in cel al persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Stii ca e vorba de complicatii cand apar durerile lombare, febra si greata. Situatia este si mai alarmanta in cazul gravidelor, pentru ca infectiile urinare pot declansa nasterea prematura.
De gandit trebuie sa ne dea si semnele unei infectii urinare la barbati sau copii, pentru ca in cazul celor mici este asociata cu anomalii ale cailor urinare, iar in cazul barbatilor cu o prostatita. In cazul recidivarii cistitelor (mai dese de 3 ori pe an), doctorul va va supune la mai multe teste pentru a intelege de unde vine sensibilitatea la infectii. De cele mai multe ori, de vina sunt constipatia, igiena intima excesiva sau insuficienta, ori folosirea spermidicelor.
Simptomele cistitei
– Arsuri la urinare, in special la sfarsitul mictiunii;
– Senzatii frecvente si imperioase de urinare, desi de cele mai multe ori nu sunt decat cateva picaturi;
– Culoarea si mirosul neobisnuite ale urinei – din cauza numeroaselor leucocite, care semnaleaza reactia de aparare a organismului.
O infectie benigna
Daca nu se produc mai des de 2 – 3 ori pe an, in cazul unei femei sanatoase, si daca nu apar in timpul sarcinii, aceste episoade de cistita sunt benigne. Se vindeca usor cu ajutorul antibioticelor luate de obicei chiar in doza unica sau intr-un tratament de scurta durata.