Cocosul şi sfecla roşie te-ar putea vindeca? 10 moduri neaşteptate în care poţi REDUCE tensiunea arterială

Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată este o afecţiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arteriali, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.
  • Publicat:
Cocosul şi sfecla roşie te-ar putea vindeca? 10 moduri neaşteptate în care poţi REDUCE tensiunea arterială

Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată este o afecţiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arteriali, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.

Nivelul normal al tensiunii arteriale este de aproximativ 120mmHg (sistolică) şi 80mmHg (diastolică). Aceste valori pot varia odată cu vârsta, dar sunt dependente şi de starea generală de sănătate sau de activitatea fizică.
Hipertensiunea de obicei nu se asociază cu semne sau simptome, de aceea se mai numeste şi ucigaşul silenţios. Rar, pot sa apară dureri de cap. O persoană cu tensiune arterială ridicată se simte bine, arată bine şi rar are simptome, dar în acest timp pot apărea complicaţii deoarece sunt afectate inima, vasele de sânge, rinichii şi alte organe.

Persoanele care sunt cele mai expuse riscurilor sunt deseori supraponderale, au vârsta peste 65 de ani, consumă cantităţi mari de sare şi nu fac suficientă mişcare.

Tensiunea arterială tinde să crească o dată ce înaintăm în vârstă, iar experţii recomandă măsurarea ei cel puţin o dată pe an după vârsta de 40 de ani şi o o dată la doi sau trei ani pentru persoanele mai tinere.

Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la menţinerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut. Pe lângă recomandări importante precum renunţarea la fumat, exerciţii fizice regulate, pierderea kilogramelor în exces, evitarea stresului şi reducerea consumului de alcool, următoarele sfaturi pot fi de ajutor chiar şi în cazul unor valori ridicate ale tensiunii arteriale. 

1. Consumă mai multă sfeclă roşie

Sfecla roşie este o sursă excelentă de nitraţi, cu efecte benefice asupra pacienţilor care suferă de hipertensiune arterială. Cercetătorii britanici afirmă că nitraţii din sfecla roşie se transformă în organism în monoxid de azot. Acest gaz contribuie la relaxarea vaselor de sânge şi menţine tensiunea arterială la cote scăzute. 

O cantitate de 250 ml de suc de sfeclă roşie  consumată zilnic este suficientă pentru a scădea considerabil tensiunea arterială (o reducere de 7.7/5.3 mmHg). O sută de grame de sfeclă fiartă sau crudă are acelaşi efect.

2. Redu consumul de sare

Este prezentă în alimente procesate sau în mâncarea gata preparată, iar unele persoanele pur şi simplu adaugă prea multă sare în mâncare.

Experţii recomandă reducerea cantităţii de sare pentru a a îmbunătăţi elasticitatea arterelor şi a ţine sub control tensiunea arerială. Dacă renunţi complet la sare şi eviţi alimentele sărate poţi reduce tensiunea arterială cu cel puţin 5/3 mmHg în decursul a pătru săptămâni. 

Alimentele care conţin mult sodiu sunt:

  • supele deshidratate din comerţ
  • carnea afumată, sărată sau conservată: şuncă, pastramă, cârnaţi, salam
  • peşte sărat, afumat sau conservat: somon sau ton la conservă, scrumbie afumată, hamsii, morun afumat
  • sosuri din comerţ: muştar, ketchup, soia,chili
  • măsline, alge, murături
  • produse acoperite cu sare: sărăţele, covrigei, biscuiţi, arahide 

3. Inspiră-te din Dieta Mediteraneană

Dieta DASH este un regim susţinut de către Institutul Naţional pentru Inimă, Plămâni şi Sânge (din Statele Unite) şi Asociaţia Americană a Inimii. Aceasta este bazată pe dieta mediteraneană şi recomandă un consum regulat de ulei de măsline, usturoi, fructe şi legume proaspete, nuci şi produse lactate sărace în grăsimi, proteine din peşte şi pui, un consum redus de carne roşie, grăsimi saturate, zahăr şi carbohidraţi rafinaţi.

Dieta DASH este benefică deoarece promovează alimentele bogateîn calciu, magneziu, antioxodianţi, vitamina şi fibre  – toate benefice în reducerea tensiunii arteriale crescute. Experţii  în sănătate susţin că doar 2 linguri de uleiu de măsline zilnic pot reduce tensiunea arterială cu până la 7.91/6.65 mmHg în decursul a 8 săptămâni.

4. Nu uita de peşte

Uleiurile de peşte au o multitudine de beneficii asupra sistemului circulator, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea tensiunii arteriale. În consecinţă, cercetătorii estimează cădacă  persoanele de peste 55 de ani ar lua1 gram de uleiuri de peşte bogate în omega 3 zilnic ar putea preveni până la 1,5 milioane de accidente cerebral vasculare în Uniunea Europeana în următorii 5 ani.

5. Măreşte doza zilnică de magneziu

Experţii susţin că suplimentele de magneziu pot fi de ajutor în relaxarea arterelor şi reducerea spasmelor arterial, ca şi în reducerea tensiunii arteriale protejând calcifierea arterelor coronare.

Studii care au implicat peste jumătate de milion de oameni arată că persoanele care aveau cea mai mare doză zilnică de magneziu prezentatu o reducere de 33% a riscurilor de a suferi de infarct miocardic sau accident cerebral vascular comparativ cu persoanele care aveau o doză redusă de magneziu.

Cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt: nucile, legumele cu frunze verze, fasolea, peştele, cerealele integrale şi ciocolata neagră.

6. Calciul este esenţial pentru o inimă sănătoasă

Mai multe studii au pus în evidenţă legătura dintre un aport ridicat de calciu alimentar şi scăderea tensiunii arteriale. Nu ar trebui să lipsească din dieta ta produsele lactate, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale.

Un supliment de calciu (1,5 g pe zi) are un efect benefic asupra tensiunii arteriale şi oferă protecţie împotriva complicaţiilor care apar la nivelul ochilor, asociate cu hipertensiunea arterială.

În momentul în care măreşti doza zilnică de calciu, este important să te asiguri că ai o doză potrivită de vitamina D, vitamina K şi magneziu pentru ca suplimentul de calciu să fie procesat în mod corect de către organism.

7. Cocosul, au aliat de încredere

Cocosul poate creşte absorbţia de calciu şi de magneziu şi are efecte benefice asupra ficatului care reduce tensiunea arterială. Apa de nuca de cocos poate să scadă în mod semnificativ tensiunea arterială sistolică, dar şi pe cea diastolică. În plus, ajută la hidratarea organismului, de asemenea importantă pentru menţinerea unei tensiuni arteriale normale.

8. Meditaţia poate fi de ajutor

Meditaţia are un efect de relaxare profundă care ajută la reducerea tensiunii arteriale, potrivit experţilor în sănătate.

Cele mai multe studii care au analizat efectele meditaţiei au arătat că aceasta poate reduce tensiunea arterială cu aproape 10/6 mmHg la femei şi cu 13/8 mmHg la bărbaţi pe o perioadă de 3 luni.

9. Descoperă usturoiul negru

Usturoiul negru este printre cele mai la modă alimente în această perioadă. El este usturoi obişnuit, dar fermentat timp de o lună în condiţii controlate de temperatură şi umiditate. Un studiu recent a arătat că extractul de usturoi negru reduce tensiunea arterilă cu aproape 6.71/4.79 mmHg, fără efecte adverse.

Unele persoane au răspuns mai bine la acest tratament, iar tensiunea sistolică s-a redus la unii subiecţi chiar şi cu 11.5mmHg.

Nutriţionistul Rob Hobson susţine: „Cu siguranţă acesta este un tratament în trend şi usturoiul negru poate fi folosit cu uşurinţă la sosuri. La o dăză de 600 – 1500 mg a fost la fel de eficient ca medicaţia pentru reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni.”

10. Bucură-te de soare

Persoanele care se bucură de mai multă expunere la soare tind să aibă o tensiune arterială mai bună decât cele care evită soarele. Cercetătorii au descoperit că expunerea la soare creşte producţia de oxid nitric, care dilată arterele.

Vitamina D produsă în timpul expunerii la soare are de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale şi poate diminua semnificativ riscul unui atac cerebral vascular. 

Lista alimentelor care ajută la reducerea tensiunii arteriale

  • Acizi graşi omega-3: somon, ton, hering sau macrou, fructe de mare, seminţe de in;
  • Calciu: broccoli, produse lactate, smochine, legume cu frunze verzi;
  • Fibre dietetice: linte, rodii, sparanghel;
  • Magneziu: amaranth, seminţe de floarea soareloui, quinoa 
  • Potasiu: avogado, banane, cartofi, quinoa;
  • Citrice,ardei, broccoli, fructe de pădure;
  • Ceapa şi usturoiul
  • Uleiul de măsline
  • Cereale integrale 
Urmărește CSID.ro pe Google News