Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise

Totul despre colesterol mărit (hipercolesterolemia), cum se manifestă, de ce apare și ce alimente sunt interzise.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise
Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise

Un dezechilibru al lipidelor duce la un colesterol mărit, cel mai frecvent fiind vorba de colesterol LDL crescut, care poartă numele de hipercolesterolemie. Această afecțiune determină concentrarea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge, proces ce poartă numele de ateroscleroză, și este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. În continuare, află ce înseamnă colesterol mărit (hipercolesterolemia), cum se manifestă, de ce apare și ce alimente sunt interzise.

Ce înseamnă colesterol? Tipuri de colesterol (LDL și HDL)

La întrebarea ce înseamnă colesterol, definiția medicală este următoarea: Colesterolul este o substanță vâscoasă din corp care devine o problemă pentru sănătate în momentul în care este prezentă în organism în cantități prea mari. Corpul are nevoie de colesterol pentru a produce celule, vitamine și alți hormoni, dar aflat în exces poate produce probleme pentru sănătate.

Colesterolul provine din două surse:

Sunt câteva alimente care pot fi bogate în grăsimi saturate sau trans, două tipuri de grăsimi vinovate pentru creșterea colesterolului la un nivel problematic. De asemenea, unele uleiuri, precum uleiul de palmier și de cocos pot duce și ele la colesterol mărit, iar acestea se regăsesc deseori în produsele de patiserie.

Colesterolul este purtat prin corp, atașat de proteine, iar această combinație de proteine și colesterol poartă numele de lipoproteine. Există mai multe tipuri de colesterol, în funcție de lipoproteinele pe care le poartă. Acestea sunt LDL și HDL.

Colesterolul circulă în sânge, iar odată ce cantitatea de colesterol crește, crește și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, printre care și accidentul vascular cerebral.

Prea mult colesterol LDL sau insuficient colesterol HDL crește riscul acumulării pe pereții arterelor, în special pe cele care hrănesc creierul și inima.

Cauze colesterol mărit (colesterol crescut)

Factorii pe care îi poți controla, precum lipsa activității, obezitatea și dieta nesănătoasă, contribuie la creșterea colesterolului LDL și a nivelului trigliceridelor. Bineînțeles, și factorii pe care nu îi poți controla joacă un rol esențial. De exemplu, materialul genetic poate face mai dificilă reducerea colesterolului LDL din sânge sau ficat. Când vorbim de cauze colesterol mărit, sunt câteva afecțiuni medicale care pot duce la valorile crescute ale colesterolului:

  • boli cronice de rinichi
  • diabet
  • HIV/SIDA
  • hipotiroidism
  • lupus

Nivelul colesterolului se poate înrăutăți și din cauza anumitor medicamente pentru:

  • acnee
  • cancer
  • hipertensiune
  • HIV/SIDA
  • transplant de organe
  • aritmie cardiacă

Simptomele colesterolului mărit (colesterol LDL)

În general, când ai colesterol mare, simptomele colesterolului mărit lipsesc, iar valorile crescute pot produce direct evenimente care prezintă o urgență medicală. De exemplu, infarctul sau accidentul vascular cerebral pot fi cauzate de colesterol mărit.

Aceste evenimente nu apar decât în momentul în care colesterolul crescut duce la formarea plăcilor în artere. Acestea fac dificilă trecerea sângelui prin ele, iar în timp duce la complicații serioase.

Un test de sânge este singurul mod prin care poți ști dacă ai colesterol mărit (peste 200mg/dL). De asemenea, medicul îți poate sugera verificarea colesterolului dacă ai în familie rude cu colesterol mărit sau următorii factori de risc:

  • ai hipertensiune
  • ești supraponderal
  • fumezi
Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise
Simptomele colesterolului mărit (colesterol LDL) Foto: envato

Afecțiuni genetice care produc colesterol mărit

Hipercolesterolemia este o afecțiune genetică ce produce valori crescute ale colesterolului. Pacienții cu această afecțiune au nivelul colesterolului 300 mg/dL sau mai mare și pot dezvolta xanthoma, mici pete galbene care pot apărea sub ochi sau în zona ochilor.

Boala coronariană în colesterol ridicat

Boala coronariană face parte din lista bolilor cardiovasculare și apare atunci când acumularea de placă face ca arterele principale care „hrănesc” inima cu sânge să fie întărite și îngustate. Simptomele bolii coronariene pot fi diferite pentru femei și bărbați. Cele mai comune simptome includ:

  • angina, adică durerea în piept
  • starea de greață
  • oboseala extremă
  • dificultate de respirație
  • dureri de gât, mandibulă, abdomen superior sau spate

Accidentul vascular cerebral

Acumularea de placă produsă de colesterol mărit poate pune viața pacienților la risc, iar asta pentru că sângele care ajunge către creier este redus sau chiar lipsă. Atunci apare AVC-ul. Este important să se acționeze rapid și pacientul să primească tratament. Simptome la care trebuie să fii atent sunt:

  • pierderea bruscă a echilibrului și coordonării
  • amețeala bruscă
  • asimetria facială
  • imposibilitatea de a te mișca, în special pe o parte
  • confuzie
  • amorțeală la nivelul feței, brațului, piciorului, în special pe o singură parte a corpului
  • vedere încețoșată sau dublă
  • durere severă de cap

Infarctul

Arterele care „hrănesc” inima cu sânge se pot îngusta treptat din cauza acumulării de placă. Acest proces, numit ateroscleroză, apare în timp și nu prezintă simptome în faza de debut. În momentul în care o placă se rupe, se formează un cheag de sânge în jurul acesteia care poate bloca circulația sangvină către mușchii inimii și apare deprivarea de oxigen și nutrienți necesari, care poartă numele de ischemie. Termenul medical pentru atacul de cord este infarctul miocardic, iar potrivit Asociației Americane a Inimii simptomele includ:

  • durere, senzație de strângere sau prea plin în piept sau brațe
  • dificultatea de a respira
  • anxietate
  • amețeală
  • stare de greață, indigestie sau arsuri la stomac
  • oboseală excesivă

Infarctul este o urgență medicală, iar deteriorarea inimii este ireversibilă sau chiar fatală, mai ales dacă nu se administrează tratament în primele ore de la debut.

Boala arterială periferică

Boala arterială periferică apare atunci când placa se depune pe pereții arterelor și blochează circulația sangvină în arterele care „hrănesc” rinichii, brațele, stomacul, picioarele și tălpile. Simptomele includ:

  • crampe
  • dureri de picioare în timpul activităților fizice
  • oboseală
  • disconfort la nivelul tălpilor și picioarelor

Odată ce boala progresează, simptomele apar mai frecvent, chiar și când te odihnești:

  • pielea devine pală, subțire pe picioare și tălpi
  • apare gangrena
  • apar ulcerații la nivelul picioarelor și tălpilor
  • apare senzația de arsură la degetele de la picioare
  • apar dureri de picioare chiar și când te odihnești
  • te confrunți cu crampe la nivelul picioarelor
  • unghiile devin groase la picioare
  • degetele de la picioare devin albastre
  • părul de pe picioare este redus
  • temperatură scade la nivelul picioarelor

Pacienții cu boală arterială periferică au risc crescut de infarct, accident vascular cerebral sau amputație.

LDL colesterol mărit (hipercolesterolemia)

Colesterolul LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”, este cel care se acumulează pe pereții vaselor de sânge și crește riscul de apariție a problemelor de sănătate precum infarct sau AVC. Când vorbim de colesterolul total, valorile normale sunt 240 mg/dL;

Pentru a-ți da seama dacă ai LDL colesterol mărit, verifică următoarele valori:

  • VALORI NORMALE COLESTEROL:
  • VALORI LA LIMITĂ: 120 – 159 mg/dL
  • VALORI PESTE LIMITA NORMALĂ: > 160 mg/dL

HDL colesterol mărit (valorile colesterolului)

Când ai HDL colesterol mărit, cu cât valorile sunt mai mari, cu atât mai bine, pentru că riscul de boli coronariene și AVC este redus.

  • VALORI NORMALE: > 60 mg/dL
  • VALORI LA LIMITĂ: 40-50 mg/dL
  • VALORI PESTE LIMITA OPTIMĂ:

Regim colesterol mărit

Lista alimentelor care ajută la reducerea colesterolului este destul de mare. Multe dintre acestea vin la pachet cu fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii săi în sistemul digestiv și îl elimină înainte ca acesta să ajungă în sânge. Altele vin la pachet cu grăsimi polinesaturate, care reduc instant colesterolul LDL. Dacă ești în căutarea unui regim pentru colesterol mărit, ia în calcul următoarele alimente care îți îmbunătățesc valorile colesterolului.

Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise
Foto: envato

Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): regim și alimente interzise Foto: envato

Ovăz

Cerealele sunt excelente pentru micul dejun, iar un bol de ovăz dimineața vine la pachet cu 1g-2g de fibre solubile. Se recomandă ca un adult să consume între 20g și 35g de fibre pe zi, 5g-10g fiind fibre solubile.

Cereale integrale și orz

Similar ovăzului, orzul și alte cereale integrale ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită conținutului de fibre solubile.

Fasole

Fasolea este bogată în fibre solubile și se digeră destul de greu, ceea ce înseamnă că senzația de sațietate este pe termen lung.

Vânăta și okra

Aceste două legume reduse caloric sunt două surse excelente de fibre solubile

Nuci

Studiile arată că un pumn de nuci precum migdale, arahide și alte tipuri sunt excelente pentru sănătatea inimii. Acestea pot reduce colesterolul LDL cu aproape 5%.

Uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale precum cel de rapiță, floarea soarelui sau șofran ajută la reducerea colesterolului LDL.

Mere, struguri, căpșuni, citrice

Toate aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care reduc colesterolul LDL.

Soia

Boabele de soia sau produsele din soia precum laptele de soia sau tofu sunt excelente dacă ai colesterol mărit. Analizele arată că efectele sunt excelente: 25g de proteină din soia pe zi reduce colesterolul LDL cu 5% până la 6%.

Pește gras

Consumul de pește gras de două sau trei ori pe săptămână poate reduce colesterolul LDL în două moduri: reducând consumul de carne și crescând consumul de omega-3.

Suplimente cu fibre

Suplimentele cu fibre au un efect laxativ, dar reamintim că fibrele solubile ajută la reducerea colesterolului LDL.

Alimente interzise în colesterol mărit

Alimentele bogate în grăsimi saturate pot crește valorile colesterolului, dar și greutatea corporală. Dacă ai colesterol mărit, evită următoarele alimente:

Carnea roșie

Carnea de vită, porc sau miel este bogată în grăsimi saturate. Evită hamburgerii, coastele sau preparatele din carne de porc, dar nu le scoate definitiv din dietă, ci limitează consumul lor și optează pentru variantele fără grăsime. O variantă excelentă ar fi aceea de a înlocui carnea roșie cu carne de pui, piept de curcan, pește și fasole.

Alimente prăjite

Mozzarella sticks, aripioare prăjite, inele de ceapă, inele de calamar, îți sună cunoscut, nu? Ei bine, toate acestea nu fac altceva decât să crească valorile colesterolului LDL.

Alimente procesate

Cârnații, hotdogii și baconul se numără printre alimentele procesate vinovate de creșterea colesterolului.

Produsele de patiserie

Prăjiturile, torturile, foietajele, toate acestea conțin cantități uriașe de unt, ceea ce le transformă în alimente interzise în colesterol mărit.

Vitamina care scade colesterolul. Suplimente pentru scăderea colesterolului

Niacina sau acidul nicotinic este o vitamină B care scade colesterolul. Deși este prezentă în mod natural în anumite alimente, există două tipuri de suplimente cu niacină: cele nicotinamide și cele cu acid nicotinic.

Colesterol mărit (Hipercolesterolemia): cauze, semne și simptome, alimente interzise
Foto: envato

Vitamina care scade colesterolul Foto: envato

Asociația Americană a Inimii susține că acidul nicotinic limitează producția de grăsimi în ficat. Astfel, scade nivelul trigliceridelor și reduce colesterolul LDL.

Ca dozaj, medicul poate prescrie 500mg timp de 1-4 săptămâni pentru a reduce șansele de apariție a efectelor adverse și severitatea lor. Ulterior, specialistul poate crește doza la 1000mg- 2000mg, în funcție de nevoile pacientului.

Leacuri bătrânești pentru scăderea colesterolului

De-a lungul anilor, studiile au arătat că extractul de usturoi poate reduce nivelul de glucoză din sânge în rândul animalelor cu diabet zaharat. De asemenea, reduceri semnificative au fost remarcate și în colesterolul total seric și colesterolul LDL.

Tratament colesterol mărit

Schimbările în stilul de viață, precum sportul și urmarea unei diete sănătoase sunt primele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere pentru a combate un colesterol ridicat. Dacă ai făcut deja aceste schimbări, iar valorile rămân neschimbate, medicul ți-ar putea recomanda tratamentul medicamentos.

Specialistul poate alege ca tratament un medicament sau o combinație de medicamente, în funcție de diverși factori, printre care și factorii personali de risc, vârsta, starea sănătății și posibilele efecte adverse ale medicației. Printre cele mai comune tratamente pentru colesterol mărit se numără:

  • Statinele. Statinele blochează o substanță din ficat de care acesta are nevoie pentru a produce colesterol. Astfel, ficatul îndepărtează colesterolul din sânge.
  • Inhibitori de absorbție ai colesterolului. Intestinul subțire absoarbe colesterolul din dietă și îl elimină în sânge. Medicația poate ajuta la reducerea colesterolului din sânge prin limitarea absorbției acestuia din alimentație.

Mai exact, tratamentul medicamentos poate cuprinde medicamente hipolipemiante care includ inhibitori ai HMG-CoA-reductazei (statine), fibrați, sechestranți de acizi biliari, niacină si inhibitori selectivi ai absorbției colesterolului sau medicația hipolipemiantă combinată.

Foto: Shutterstock

Surse de documentare:

  • https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
  • https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases
  • https://www.healthline.com/health/high-cholesterol-symptoms#symptoms
  • https://www.webmd.com/heart-disease/ldl-cholesterol-the-bad-cholesterol
  • https://medlineplus.gov/hdlthegoodcholesterol.html
  • https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
  • https://www.health.harvard.edu/heart-health/4-foods-not-to-eat-if-you-have-high-cholesterol
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamins-to-lower-cholesterol#niacin
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”