Colposcopia – când e indicată, ce afecțiuni ginecologice poate depista? Explică dr. Corina Grigoriu, medic primar obstetrică-ginecologie

Aflăm de la medicul specialist ce presupune colposcopia, la ce ajută și când este recomandat să recurgem la această metodă diagnostică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Colposcopia - când e indicată, ce afecțiuni ginecologice poate depista? Explică dr. Corina Grigoriu, medic primar obstetrică-ginecologie

Colposcopia reprezintă o investigație medicală ce ajută la diagnosticarea corectă și completă a afecțiunilor aparatului genital inferior. Diferența dintre un control de rutină și o astfel de procedură constă în folosirea unui instrument optic numit colposcop. 

Unele afecțiuni ginecologice sunt greu recognoscibile printr-un control uzual. Tocmai de aceea, de multe ori este recomandat să efectuăm investigații mai amănunțite. O astfel de procedură este și colposcopia, un examen medical ce analizează îndeaproape aspectul vulvei, al vaginului și al colului uterin.

În acest mod, colposcopia poate reprezenta fundamentul unui diagnostic mult mai detaliat și mai precis. În general, medicii recomandă această procedură în cazul în care examinarea Babeș Papanicolau sau alte teste ginecologice prezintă rezultate anormale care necesită investigații suplimentare.

Totodată, dacă se observă aspecte anormale în timpul colposcopiei, medicul are posibilitatea de a realiza și o biopsie. Printre afecțiunile care pot fi depistate cu ajutorul colposcopului se numără orice tip de modificare precanceroasă a aparatului genital, inflamațiile colului uterin (cervicite), condiloamele cervicale („negii” genitali).

Potrivit statisticilor, la 6 din 10 femei care au primit recomandarea de a face o colposcopie s-au detectat aspecte anormale la nivelul colului uterin. Acest fapt nu înseamnă existența unui cancer de col uterin, însă, dacă aceste leziuni nu sunt tratate sau nesupravegheate corect, ele pot evolua în timp către cancer.

Studiile arată că, de cele mai multe ori, femeile care recurg la acest examen medical depistează afecțiuni în stadii incipiente. Prin urmare, colposcopia pare a fi un aliat de nădejde al prevenției în ceea ce privește bolile ginecologice.

Aflăm cum se desfășoară o astfel de investigație, cui îi este adresată și ce recomandări pre și post colposcopie există de la dr. Corina Grigoriu, medic primar obstetrică-ginecologie.

În ce situații este indicată colposcopia

CSÎD: Ce este colposcopia și cum se desfășoară o astfel de investigație?

Dr. Corina Grigoriu: Colposcopia este o procedură ginecologică diagnostică neinvazivă și în principiu nedureroasă, ce utilizează un aparat special numit colposcop.

Acesta este în esență un microscop, cu mai multe grade de magnificare (mărire) a imaginii. Se examinează colul uterin, vaginul, vulva și uneori anusul. Pentru a putea face explorarea, în interiorul vaginului se introduce un specul (similar procedurii de recoltare a unui examen de secreție vaginală sau a unui frotiu citologic Babeș Papanicolau).

Colposcopul rămâne în exteriorul corpului pe tot parcursul examinării. Organele care vor fi explorate se badijonează cu tampoane sterile înmuiate în soluții diferit colorate. După fiecare badijonare, medicul observă cu atenție modificările.

La sfârșitul examinării, speculul se retrage. Se notează rezultatul examinării și se menționează recomandările de conduită. Se realizează o schiță a leziunilor, se pot înmâna fotografii sau CD-uri care conțin cele mai importante detalii ale examinării.

Colposcopia este de cele mai multe ori doar diagnostică. Uneori, sub control colposcopic se poate preleva și o mică biopsie. Aceasta este indicată pentru stabilirea gradului de afectare a țesutului examinat, pentru a permite instituirea unei conduite medicale adecvate fiecărei paciente în parte.

CSÎD: Cui i se adresează această procedură?

Dr. Corina Grigoriu: Colposcopia este recomandată de către medicul ginecolog în următoarele situații:

CSÎD: Când este indicat să apelăm la o astfel de investigație?

Dr. Corina Grigoriu: Ori de câte ori este indicat de către medicul specialist ginecolog. Se poate ca pe rezultatul frotiului citologic Babeș Papanicolau să apară scrisă recomandarea de colposcopie.

Este bine ca pacienta să-și consulte întâi medicul curant, care va decide dacă și când este potrivită examinarea colposcopică (poate fi nevoie de un tratament prealabil, pot fi necesare teste suplimentare).

Afecțiuni ginecologice depistate cu ajutorul colposcopiei

CSÎD: Ce afecțiuni pot fi depistate prin intermediul acestui examen medical?

Dr. Corina Grigoriu: La nivelul colului uterin se depistează displazii cervicale sau leziuni intraepiteliale cervicale, de diferite grade (leziuni precanceroase), polipi cervicali sau cancer de col uterin.

Rezultatul unei examinări colposcopice poate să fie: supravegherea de rutină (colul este sănătos sau are modificări nesemnificative) sau la intervale mai scurte, efectuarea unei biopsii, efectuarea unei excizii lezionale (îndepărtarea țesutului bolnav), efectuarea unor investigații suplimentare (testare HPV, explorarea suplimentară a endocolului – porțiunea interioară a colului uterin).

La nivelul vaginului se pot identifica leziuni vaginale intraepiteliale, condiloame, chisturi vaginale.

La nivelul vulvei se pot vizualiza condiloame, leziuni intraepiteliale vulvare, lichen vulvar.

CSÎD: Care sunt parametrii pe care se bazează colposcopul și cum pot fi interpretate rezultatele?

Dr. Corina Grigoriu: Aplicarea celor două substanțe diferit colorate pe suprafața țesutului examinat sub colposcop permite recunoașterea caracteristicilor unui țesut sănătos de unul bolnav, precum și gradul suferinței.

Colposcopia este cea care permite definirea zonei care trebuie biopsiată sau excizată, pentru a permite diagnosticul de certitudine care este întotdeauna histopatologic.

Contraindicații și precauții

CSÎD: Există contraindicații sau factori de risc pentru o astfel de analiză?

Dr. Corina Grigoriu: Există puține contraindicații ale colposcopiei – mai degrabă anumite precauții în utilizare:

  • Pacientelor alergice la iod nu li se aplică badijonajul cu soluție Lugol;
  • Colposcopia nu se efectuează în timpul menstrei;
  • Dacă medicul ginecolog constată coexistența unei infecții (vaginită sau cervicită), este preferabil ca examinarea colposcopică să fie efectuată doar după ce infecția a fost corect și complet tratată;
  • Colposcopia poate fi efectuată și în timpul sarcinii, dacă este necesar. Biopsia se indică doar când există suspiciuni mari pentru o leziune;
  • Pacientele cu imunosupresie severă (neutropenie severă) au contraindicație pentru colposcopie, iar cele cu hipocoagulabilitate necesită condiții speciale pentru efectuarea unei biopsii.

Recomandări înainte și după colposcopie

CSÎD: Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm înainte de colposcopie? Există recomandări sau o rutină indicată în acest sens?

Dr. Corina Grigoriu: Dacă pacienta a primit recomandarea de efectuare a unei colposcopii, este bine să se programeze astfel încât examinarea să nu coincidă cu menstruația.

Cu 24-48 de ore înainte, pacienta nu trebuie să aibă contact sexual și nu trebuie să introducă nimic în vagin (ovule), nu va face spălătură intravaginală etc.

Înainte de colposcopie este bine ca vezica urinară să fie golită.

Pentru că, de cele mai multe ori, medicul ginecolog care va efectua colposcopia nu este și medicul curant al pacientei, este bine ca aceasta să vină la consult cu documentele medicale pregătite (rezultatele testului Babeș-Papanicolau, genotiparea HPV, alte colposcopii, rezultatele altor biopsii ale colului uterin). Istoricul colului este important pentru evaluarea în dinamică a patologiei.

Pacienta trebuie să încerce să fie cât mai relaxată pe parcursul colposcopiei, să aibă încredere că în urma acestei explorări va afla ce trebuie să facă mai departe pentru a fi sănătoasă.

CSÎD: Ce indicații ne puteți oferi cu privire la perioada post-colposcopie? Pot exista efecte adverse ale procedurii?

Dr. Corina Grigoriu: Deoarece ultima soluție cu care se badijonează colul uterin este maronie (soluția Lugol care conține iod), în următoarele ore se recomandă folosirea unui tampon extern care se va păta maroniu (pacienta nu trebuie să fie îngrijorată).

Nu există niciun fel de recomandare specială după efectuarea unei colposcopii.

Unele paciente care stau încordate pot simți o ușoară senzație de tensiune pelvină, cele care au un grad de inflamație vaginală pot simți o ușoară usturime pe parcursul colposcopiei, dar aceasta dispare în câteva minute după terminarea examinării.

Dr. Corina Grigoriu este membră: Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie, afiliată FIGO, Societatea Europeană de Contracepție, Societatea Română de Ginecologie Endocrinologică, Asociația Română de Medicină Perinatală și Asociația Medicală de Menopauză din România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult