Computer syndrome – noua boală a pandemiei?

Dr. Alice Munteanu Petre, medic primar oftalmolog, explică simptomele Computer syndrome - sindromul computerului.
  • Publicat:
Computer syndrome - noua boală a pandemiei?
Dr Alice Munteanu, medic primar oftalmolog

De un an de zile, de la debutul pandemiei de coronavirus, aproape toată planeta este cu ochii în ecrane. Fie că este ecranul televizorului, al computerului ori al telefonului mobil, privirile ne rămân fixate zeci de minute în șir. În cazul unora probabil și zece ore pe zi. Și asta indiferent de vârstă. Evident, acest fapt nu rămâne fără consecințe asupra ochilor.

Am stat de vorbă pe acest subiect cu medicul oftalmolog Alice Munteanu Petre.

Fie că acceptăm sau nu, de un an de zile, viața ni s-a mutat în bună parte în online. Din cauza restricțiilor de mișcare pentru a încetini răspândirea virusului SARS-CoV-2, am devenit (mai) sedentari și am dezvoltat probleme cu vederea.

CSÎD: Care sunt problemele de ochi cu care s-au confruntat cel mai frecvent pacienții în perioada pandemiei?

Alice Munteanu Petre: Datorită faptului că o mare parte din activitatea profesională a pacienților s-a mutat în mediul online, aceștia au resimțit în special efectele interacțiunii prelungite cu ecranul calculatorului, telefonului, tabletei, televizorului etc. Așa-numitul “computer syndrome” s-a manifestat în special la adulți.

Computer syndrome – simptome

CSÎD: Ce simptome are computer syndrome? 

Alice Munteanu Petre: Pacienții acuză senzație de ochi iritați, roșii, uscați, probleme acomodative.

CSÎD: Probabil și la pacienții care aveau afecțiuni deja instalate se resimt aceste ore suplimentare petrecute la computer?

Alice Munteanu Petre: La o parte dintre pacienții tineri cu miopie s-a putut observa o progresie a miopiei (chiar și la pacienții care aveau dioptria stabilă de ani buni), iar la cei cu miopie în evoluție s-a remarcat o progresie accelerată a dioptriei.

CSÎD: Cât am putea sta cu ochii în ecrane fără a afecta vederea?

Dr. Alice Munteanu Petre: Mai important decât numărul efectiv de ore petrecute în fața ecranelor este frecvența cu care luăm pauze. Recomandarea Societății Americane de Oftalmologie este ca la fiecare 20 minute petrecute în fața ecranelor să luăm 20 secunde de pauză în care să privim la peste 6 metri. Evident că acest lucru este dificil de realizat, dar subliniez faptul că pauzele dese reduc simptomatologia asociată utilizării ecranelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult