Un condiment mai puțin obișnuit în bucătăria românească, dar cu o aromă aparte! Cuișoarele, căci despre ele vom vorbi azi, aduc cu sine o mulțime de beneficii. Iată care sunt acestea!
Cuișoarele sunt muguri de flori uscate, un condiment des folosit în preparatele de orez, curry, produse de panificație, amestecuri de ingrediente măcinate care se folosesc în supe, mâncăruri și prepate din carne.
În egală măsură, cuișoarele sunt folosite nu numai în bucătărie, ci și în scopuri medicinale, cum ar fi ameliorarea durerilor, vindecarea porblemelor digestive și afecțiunilor respiratorii.
Eugenolul, conținut de cuișoare, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de boli precum artrită și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să reducă riscul de boli de inima, cancer, diabet, și etc.
Mugurii uscați de cuișoare au efect hepato-protector. Stimulează detoxifierea ficatului și promovează creșterea de noi celule, atestă specialiștii.
Atunci când consumi cuișoare, reglezi nivelul glicemiei, cel puțîn asta s-a observat în cazul pacienților cu diabet.
Citește și: 10 condimente bune pentru creier, dar și pentru slăbit. Pune-le mai des în mâncare!
Cuișoarele au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru durerile dentare, acționând precum un analgezic. Pe lângă această proprietate, cuișoarele ajută și la reducerea inflamației orale, a plăcii bacteriene, a gingivitei și a respirației urât mirositoare.
Cuișoarele ajută la îmbunătățirea secreției de sucuri digestive și la reducerea problemelor de balonare. Mai mult, tot ele ajută și la eliminarea bacteriilor nedorite din intestin și înlătura E. Coli.
Gripa, răceala, bronșita, sinuzita, infecțiile virale pot fi și ele reduse prin creșterea consumului de cuișoare. 2 cuișoare dimineața, pe stomacul gol sunt arhisuficiente pentru a purifica sângele și a reduce toxicitatea.
Citește și: Ingredientul care te ajută să treci cu bine de sezonul gripelor și al răcelilor
Nu în ultimul rând, datorită conținutului lor de mangan și flavonoide, cuișoarele ajută la menținerea densității oaselor. Aceste elemente descrise mai sus ajută la repararea țesutului osos, reducând sau prevenind durerile articulare.
Surse: Very Well Health, Web Md, HealthLine