Consumul de apă scade tensiunea arterială? Rezultatele unor studii internaționale

Cantitatea de apă pe care o consumăm poate afecta un număr impresionant de funcții ale corpului, printre care și sănătatea inimii.
  • Publicat:
Consumul de apă scade tensiunea arterială? Rezultatele unor studii internaționale

Deoarece apa constituie aproape 60% din greutatea corpului uman, nu este surprinzător faptul că și cantitatea pe care o bem poate afecta semnificativ un număr impresionant de funcții ale corpului, inclusiv reglarea temperaturii corpului, digestia și chiar sănătatea inimii. Dar, consumul de apă scade tensiunea arterială?

Indiferent dacă bei mai multe pahare de apă pe zi sau mai puține, este important să înțelegi cum poate hidratarea influența sănătatea ta cardiovasculară. Iată ce trebuie să știi despre cum (și dacă) apa scade tensiunea arterială.

Deshidratarea și tensiunea arterială

Deshidratarea este o condiție care apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât absoarbe. Iar deshidratarea poate avea un efect surprinzător asupra tensiunii arteriale.

Când devii deshidratat, volumul de sânge scade, ceea ce inițial poate duce la o scădere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, pe măsură ce corpul încearcă să compenseze, eliberează anumiți hormoni care pot duce la contracția vaselor de sânge și pot determina creșterea tensiunii arteriale.

Acest lucru înseamnă că deshidratarea poate, paradoxal, să ducă atât la tensiune arterială scăzută, cât și ridicată.

Ce spun studiile

Studiile observaționale au asociat un consum redus de apă în mod obișnuit cu provocări în reglarea tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe date pentru a confirma acest lucru. Un studiu publicat în Cureus în 2022 a sugerat că persoanele cu hipertensiune (tensiune arterială ridicată) tind să aibă un procent mai mic de apă în corp, ceea ce sugerează o relație între starea de hidratare și hipertensiune.

Un alt studiu publicat în Frontiers in Public Health a arătat că, printre peste 3.000 de adulți, riscul de hipertensiune a scăzut pe măsură ce consumul de apă simplă a crescut.

Câtă apă ar trebui să bei pe zi?

Cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei zilnic variază în funcție de mulți factori, inclusiv starea de sănătate, nivelul de activitate și sexul. Dar Health Direct recomandă că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ opt căni (2,1 litri) de lichide pe zi, iar bărbații de aproximativ 10 căni (2,6 litri) de lichide pe zi.

Aceasta are scopul de a susține funcțiile esențiale ale corpului, inclusiv reglarea temperaturii, transportul nutrienților și eliminarea deșeurilor. Nevoile individuale pot varia, și este crucial să ajustezi consumul de apă în funcție de nivelul personal de activitate și de circumstanțele de mediu (de exemplu, dacă petreci timp afară în timpul unui val de căldură).

Alte băuturi pot reduce tensiunea arterială?

Deși apa este unul dintre cele mai eficiente mijloace de a rămâne hidratat și poate ajuta la susținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, anumite alte băuturi pot de asemenea să sprijine o tensiune arterială sănătoasă.

  • Ceaiul de hibiscus: Bogat în antioxidanți, ceaiul de hibiscus s-a dovedit a ajuta la reducerea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și adiastolice.
  • Sucul de rodie: Conține potasiu și polifenoli, care pot promova sănătatea inimii și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
  • Sucul de sfeclă: Conține nitrați alimentari, sau compuși care se transformă în oxid nitric în corp. Oxidul nitric poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge și susține o tensiune arterială sănătoasă.
  • Laptele cu conținut scăzut de grăsimi: Furnizează calciu, potasiu și magneziu—trei nutrienți evidențiați în dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), o dietă care s-a dovedit a ajuta la susținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Dovezile sugerează o relație între consumul de lactate ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă și o reducere a tensiunii arteriale.
  • Ceaiul verde: Conține catechine, care pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge și pot reduce tensiunea arterială. Deși băuturile care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua, pot avea un efect diuretic, consumul moderat poate contribui totuși la aportul zilnic de lichide.

Sursă foto: Shutterstock

Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36081979/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10807041/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult