Consumul excesiv de sare este responsabil pentru cel puțin 6 afecțiuni!

  • Publicat:
Consumul excesiv de sare este responsabil pentru cel puțin 6 afecțiuni!
Sursa foto: shutterstock

Cu toții savurăm mâncarea cu gust. Unii preferăm ierburile aromatice, timp în care mulți dintre noi simțim de nevoia de un praf de sare. Și-ncă unul și-ncă unul. Iată riscurile la care te poți expune conștient, dacă obișnuiește să exagerezi cu sarea în bucate. 

Consumul excesiv de sare îți poate afecta grav sănătatea

Predispoziția către bolile cardiovasculare este una ridicată

Depășirea dozei zilnice de sare poate crește simțitor riscul de boli vasculare. Specialiștii sunt de părere că aportul ridicat de sare este asociat cu un mai mare risc de accident vascular, dar și cu boli de natură cardiovasculară.

Favorizează și apariția edemelor

Consumul excesiv de sare duce și la retenția de apă, în special la nivelul picioarelor, brațelor și feței. Edemele pot și cauzate de cantități mari de sodiu în corp.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru când renunțăm la sare. Adio retenție de fluide!

Afectează sănătatea rinichilor

Prin rinichi eliminăm reziduurile. Astfel că, un aport ridicat de sare poat reduce considerabil abilitatea rinichilor de a filtra și de a elimina toxinele nedorite din corp.

Favorizează balonarea și disconfortul abdominal

Consumul de alimentare cu conținut ridicat de sare contribuie activ la instalarea balonării. Redu cantitatea de sodiu din mâncarea gătită sau, în egală măsură, evită produsele de la raft cu conținut excesiv de sare. Sau scoate-le din alimentație definitiv.

Stimulează apariția cancerului stomacal

Consumul excesiv de alimente procesate sau produse cu conținut mare de sare este dăunător stomacului. Limitează, așadar, consumul de produse precum bacon, mezeluri sau cărnuri procesate și poți preveni astfel riscul de apariție al cancerului de stomac.

Afectează riguros activitatea creierului

Potrivit specialiștilor, o dietă bogată în sodiu este strâns legată și de hipertensiune și boli cardiovasculare, așa cum am spus și mai sus. Studiile arată că sarea în exces poate afecta funcțiile cognitive la persoanele vârstnice, îndeosebi.

Citește și: STUDIU. Excesul de sare și boala Alzheimer. Cum este afectat creierul dacă mănânci foarte sărat

Cum poți reduce semnificativ consumul de sare?

Nu este suficient să arunci solnița. Conform medicilor, problema nu vine neapărat de la sarea de masă pe care o folosesim cu toții în bucătărie, ci mai degrabă de la alimentele cu conținut ridicat de clorură de sodiu: mâncăruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, etc.

Citește și: Motivul pentru care corpul tău cere mai multă sare

Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica și tu, dacă ții la sănătatea ta:

  • redu progresiv consumul de sare, compensând mai curând prin arome (usturoi, ceapă, piper, ardei iute, curry, boia), prin ierburi aromate (mărar, foi de dafin);
  • gătește preponderent fiert sau înnăbușit;
  • alege legumele sau carnea slabă cu savoare suficient de pronunțată astfel încât să nu mai simți nevoia să adaugi sare (varză, țelină, somon, macrou, miel, vită);
  • adaugă mâncărurilor și salatelor preferate ulei, oțet, zeamă de lămâie sau vin alb;

Surse: HealthLine, Better Health, NCBI

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult