Piciorul strâmb congenital sau Varus Equin este o afecțiune congenitală care afectează articulația gleznei și se caracterizează prin flexia și înclinarea excesivă a piciorului în interior și în jos. Aceasta duce la o poziție anormală a piciorului, cu vârful degetelor îndreptate spre interior și călcâiul ridicat.
Consultați un medic ortoped pediatru pentru evaluarea și gestionarea acestei afecțiuni. Tratamentul precoce și corespunzător poate ajuta la minimizarea complicațiilor și la îmbunătățirea calității vieții celui mic.
Oferă mai multe detalii dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru, specializată în analiza posturală și în tehnica Ponseti pentru tratarea piciorului strâmb Varus Equin.
Care sunt simptomele Varus Equin și complicațiile dacă afecțiunea nu e tratată?
Această afecțiune se depistează ecografic intrauterin în ultimul trimestru de sarcină, fapt ce reprezintă un avantaj pentru inițierea timpurie a tratamentului.
Semnele piciorului Varus Equin pot varia, după cum urmează:
Dacă piciorul Varus Equin nu este tratat la timp și corespunzător de către un medic ortoped, pot apărea complicații. Acestea pot include:
Care sunt cauzele și factorii de risc în Varus Equin?
Cauzele apariției piciorului Varus Equin nu au fost până în acest moment complet elucidate.
Literatura enumeră cauze neuro-motorii sau factori genetici. Cercetările continuă și astăzi în acest domeniu, pentru elucidarea cauzelor.
Din cauza faptului că nu se cunosc în totalitate cauzele, afecțiunea nu poate fi prevenită în întregime.
Cum se stabilește diagnosticul de Varus Equin? Poate fi depistat și ante-natal, ecografic?
Diagnosticarea piciorului Varus Equin poate fi făcută încă de la naștere sau chiar mai devreme, în timpul sarcinii, utilizând ecografii cu ultrasunete în jurul săptămânii 20-22 de sarcină.
Examinarea fizică a piciorului confirmă diagnosticul, nu este necesară efectuarea unor radiografii sau a altor investigații, legate de picioare.
Se recomandă, însă, ecografia de șold pentru a exclude displazia de șold și se mai poate recomanda o ecografie renală pentru a exclude problemele renale asociate.
În cazul în care Varus Equin este de cauză neurologică (ex: mielomelingocel) se efectuează un RMN de coloană sau alte investigații recomandate de medicul neurolog.
Un specialist ortoped pediatru evaluează manual poziția oaselor și gradul de corecție.
În ce constă tratamentul și ce se întâmplă dacă acesta este inițiat prea târziu, mai este eficient?
Tratamentul are ca scop obținerea unui picior funcțional, stabil și lipsit de durere, în special pentru a permite mersul. Specialistul cel mai potrivit pentru a implementa metoda de tratament este ortopedul pediatru acreditat Ponseti, ideal un specialist care a diagnosticat și tratat un număr mare de copii cu această afecțiune.
Cu cât începem tratamentul pacientului mai devreme, cu atât vor fi obținute rezultate mai bune. Tratamentul cel mai eficient în tratarea piciorului Varus Equin este metoda Ponseti, care constă în 5-7 imobilizări gipsate succesive și purtarea ortezelor până la vârsta de 5-7 ani.
O idee înțeleasă greșit este aceea că piciorul Varus Equin poate fi tratat doar prin kinetoterapie sau benzi kynesio taping.
Kinetoterapia are un rol important în situația în care tratamentul piciorului Varus Equin nu a fost corespunzător de la bun început sau în cazul recidivelor. Are rol de susținere, de echilibrare a întregului corp, dar nu corectează piciorul Varus Equin ca atare.
Ce presupune tehnica Ponseti și de cât timp este nevoie pentru a aduce piciorul în poziție normală?
Metoda Ponseti este o tehnică nedureroasă care ajută la tratarea deformării congenitale ale piciorului. Se va pune un ghips membrului afectat pentru a întinde ligamentele și tendoanele acestuia prin manipulare, obținând la fiecare etapă o corecție suplimentară față de etapa anterioară a poziției piciorului.
Datorită metodei Ponseti, piciorul se va putea corecta în funcție de caz după 4-5 săptămâni.
A doua parte a tratamentului, absolut necesară într-o corecție bună, este secționarea tendonului lui Ahile. Este o procedură ce se realizează sub anestezie locală, urmând ca mai apoi să fie pus și ultimul ghips din întreaga schemă de tratament pentru corectarea integrală a piciorului.
Prin secționarea tendonului se eliberează complet tensiunea de la nivelul călcâiului fără de care nu s-ar putea obține o corecție totală, iar recidiva ar fi regulă. Datorită capacității corpului de regenerare de la această vârstă, tendonul se va reface la scurt timp după secționare, integral, dar într-o nouă poziție favorabilă pentru flexibilitatea piciorului.
Rata de succes a metodei Ponseti este de aproximativ 98% prin aplicarea corectă. După îndepărtarea ultimului ghips, piciorul va fi într-o supracorecție, dar piciorul Varus Equin are o tendință naturală de a reveni la forma sa inițială, de aceea este importantă purtarea ortezei timp de câțiva ani pentru a se evita recidivele.
În ce condiții pot apărea recidivele și cum trebuie gestionate?
Un prim pas este cel în care se alege un medic ortoped pediatru specializat în metoda Ponseti.
După realizarea întregii scheme de tratament de către medicul ortoped și mai ales după ultima gipsare, urmează purtarea de orteze special concepute pentru metoda Ponseti. Acestea au rolul de a menține în poziție piciorul și de a evita o viitoare recidivă ce poate apărea.
Folosirea metodei Ponseti sau a ortezei într-un mod greșit poate duce în viitor la agravare, ceea ce va împiedica ulterior corecții considerabile. Reluarea tratamentului este mult mai dificilă, complexă și cu rezultate nesatisfăcătoare decât aplicarea tratamentului de novo. Aceasta este principala condiție în care pot apărea recidivele de lungă durată, în intervalul de 7 ani până la 14 ani.
Există și situații particulare în care musculatura piciorului este extrem de laxă și după îndepărtarea ortezelor musculatura nu are capacitatea de a menține piciorul în poziția corectată din cauza ineficienței musculaturii. În aceste situații pot fi necesare fie intervenții chirurgicale de translatare a unui tendon, fie prelungirea duratei de purtare a ortezelor.
Sfătuiesc părinții care știu că cel mic se va naște cu această afecțiune să se documenteze foarte bine chiar de la început. Ca punct de reper, aceștia își pot lua rezultatele realizate de medicii ortopezi ce tratează piciorul Varus Equin în locul în care aceștia optează să înceapă tratamentul.
Este foarte important ca metoda Ponseti să fie aplicată corect de la început deoarece, prin definiție, recidivele apar în mod frecvent.