Coronarografia este o procedură care poate salva viața pacientului cu boli de inimă ascunse. Principalul simptom care indică necesitatea acestei proceduri este durerea puternică în piept. Există însă și persoane cărora le este contraindicată coronarografia.
Când este recomandată coronarografia, căror categorii de pacienți, cum se desfășoară procedura, dar și ce riscuri există ne explică dr. Adrian Linte, medic primar Cardiologie Intervențională.
Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură minim-invazivă care examinează arterele inimii.
O angiografie coronariană oferă informații despre amploarea și localizarea oricărei îngustări în arterele coronare. Printr-un tub subțire (cateter) se injectează o substanță specială în arterele coronare (substanța de contrast), filmul angiografic obținându-se prin vizualizarea cu ajutorul razelor X a curgerii substanței de contrast prin arterele coronare.
Uneori se fac alte teste sau proceduri complementare, cum ar fi:
Testul oferă medicilor informații valoroase despre patologia arterelor coronare, cum ar fi ateroscleroza cu îngustările mai mult sau mai puțin critice, sau cu privire la patologia valvelor cardiace (în cazul în care se efectuează cateterism sau ventriculografie/aortografie), anume regurgitația (sângele care curge înapoi prin valvele cardiace) sau stenoza (strângerea de sânge într-o cameră din cauza unei îngustări a valvei).
Poate fi recomandată pacienților cu angină (durere toracică tipică pentru boala coronariană), celor cu suspiciune de boală coronariană (CAD) sau celor care urmează să fie operați pe inimă pentru alte boli și la care se consideră posibilă existența bolii coronariene.
Unele dintre motivele pentru care se face coronarografia sunt:
Nu există contraindicații absolute pentru această procedură, însă există și câteva relative ce includ:
Angiografia coronariană este recomandată, efectuată și interpretată de cardiologi. Se realizează în regim de spitalizare de 24 de ore, fiind vorba despre o procedură cu anestezie locală.
Înainte de internare, pacientului i se va face un set de analize, cum ar fi analize de sânge, o electrocardiogramă (ECG) și o ecocardiografie.
Pacientului i se va cere să nu mănânce nimic cu cel puțin șase ore înainte de procedură și poate să își ia medicamentele obișnuite (cu anumite excepții care vor fi precizate de medic).
Pacientul rămâne în poziția întins pe durata procedurii, fiind în permanență conștient. Anestezia se efectuează la nivel local, în zona radială (încheietura mâinii) sau în zona inghinală (rădăcina coapsei), astfel că pacientul nu simte durere.
În artera radială sau femurală se introduce o canulă (teaca arterială), ce permite apoi introducerea unor sonde foarte fine (catetere), până la arterele coronare, pentru injectarea substanței de contrast.
Medicul evaluează astfel imaginea vaselor, care sunt cele afectate și în ce proporție este prezentă stenoza. Procedura durează, în medie, 30 de minute și este finalizată prin scoaterea cateterelor și pansarea zonei de acces.
După procedură, pacientul nu mișcă mâna sau piciorul unde s-a realizat intervenția, urmând să fie externat în ziua următoare; în cazul abordului femural, pacientul trebuie să stea întins la pat cel puțin 8 ore.
Majoritatea pacienților se simt bine imediat după efectuarea procedurii, deși s-ar putea să se simtă puțin obosiți după aceea (în cazul angioplastiei), iar locul unde a fost efectuată intervenția probabil să fie sensibil până la o săptămână.
Posibil să apară hematoame local, însă se vindecă de la sine în decurs de câteva zile în majoritatea cazurilor.
Recomandăm pacienților noștri să urmeze aceste indicații pentru o recuperare cât mai rapidă:
Cu toate acestea, pacientul trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă locul unde a fost făcută inciza se umflă sau hematomul crește în dimensiuni, dacă are sângerări excesive sau probleme de circulație (amorțeală, furnicături, schimbare de culoare) la un membru.
Angiografia coronariană este de obicei foarte sigură. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor procedurilor invazive, există unele riscuri, inclusiv: