Cosmeticele la analize…

Dermatologii recomanda verficarea valabilitatii si a continutului produselor cosmetice pe care le folosim.
  • Publicat:
Cosmeticele  la analize...
Cosmeticele la analize...

Este posibil unele cosmetice folosite in timpul igienei de zi cu zi sa dauneze ficatului, rinichilor sau sa duca la malformatii congenitale? Protectia mediului spune da, industriile chimice si cosmetice sustin ca astfel de afirmatii sunt nefondate. Dar seria produselor supuse investigatiei nu se opreste aici. Numar de numar, pentru a ne proteja sanatatea, le vom supune analizei pe rand impreuna cu Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania. Iata insa cateva sfaturi care sa reduca la minimum eventualele riscuri…

O data cu trecerea timpului pielea noastra imbatraneste din cauza pierderilor de tesut subcutanat si anilor de expunere la soare. Ne pierdem de asemenea culoarea parului, iar oboseala si paloarea ne fac sa ne simtim mai batrani decat suntem. Cosmeticele au fost folosite de mii de ani pentru a ajuta femeile si uneori barbatii sa arate si sa se simta mai tineri, dar pentru cei cu pielea sensibila alegerea si utilizarea lor poate fi un proces costisitor de incercare si eroare.

In timpul ritualului zilnic de ingrijire, ne expunem uneori la mai mult de 100 de substante chimice diferite si, adesea, la aceeasi compusi periculosi care se gasesc in mai multe produse cosmetice. De aceea, trebuie sa tinem cont de cateva recomandari date de catre medicii dermatologi, colaboratori ai Asociatiei pentru Protectia consumatorilor din Romania si care ne vor ajuta sa alegem cele mai putin periculoase cosmetice pentru pielea sensibila.

Folositi pudra atunci cand este posibil!
Cosmeticele pe baza de pudra nu numai ca sunt foarte eficiente cand trebuie sa inlature stralucirea pielii, dar au un numar foarte mic de conservanti si un numar minim de ingrediente care ar putea duce la iritarea pielii. Aceasta inseamna ca este mai putin probabil ca aceste cosmetice sa creeze probleme femeilor cu piele sensibila, ca in cazul cosmeticelor lichide cu acelasi utilizare.

Evitati cosmeticele rezistente la apa!
In timp ce cosmeticele rezistente la apa, precum mascara, sunt nemaipomenite in momentele cu multe lacrimi sau apa, pentru a fi indepartate, ele au nevoie de un solvent care inlatura si sebumul, substanta grasa produsa de glandele sebacee din piele. Fara aceasta substanta, care actioneaza pe post de bariera, pielea este expusa multor substante iritante ce va pot afecta frumusetea.

Aruncati cosmeticele vechi!
„Femeile trebuie sa tina seama de data de expirare a produselor cosmetice si sa arunce orice produs care a depasit aceasta data”, este un sfat des intalnit. De asemenea, tineti cont ca produsele cosmetice se pot strica sau pot fi contaminate cu germeni microbieni, acest sfat fiind de mare importanta mai ales cand este vorba de produsele pentru ochi.

Durata medie de valabilitate a unor produse obisnuite este de un an pentru fondul de ten si ruj, 3 pana la 4 luni pentru mascara; 2 ani pentru pudre si farduri. Este, de asemenea, important sa spalati pensulele si buretii de machiaj cu regularitate, pentru ca pot inmagazina impuritati sau germeni care pot afecta negativ o piele sensibila.

Folositi mascara si tusuri de ochi negre!
Dermatologii considera ca dintre toti colorantii, pigmentul negru este cel mai putin alergenic.

Preferati fardurile in tonurile deschise!
Fardurile deschise la culoare, in tonuri ciocolatii, alb, crem sau bej, par sa cauzeze mai rar iritatii ale pleoapei superioare, probabil din cauza concentratiei mai reduse de pigmenti decat in tonurile din fardurile albastru inchis, de exemplu.

Da creioanelor pentru pleoape si sprancene!
Acestea sunt facute pe baza de ceara si contin alaturi de pigmenti un numar minim de conservanti. Din aceasta cauza, este mai putin probabil sa apara probleme, ca in cazul produselor similare, care fiind pe baza de latex pot produce alergii persoanelor sensibile. Variantele sub forma de creioane ale produselor pentru ochi se pot spala cu apa, ceea ce le face mai usor de suportat.

Verificati ingredientele lotiunii de plaja!
Dermatologii recomanda utilizarea unei lotiuni cu un factor de protectie 15 sau mai mare. Pentru femeile cu piele sensibila, acest filtru ar trebui sa contina numai factorii fizici de protectie precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan.

Cumpara cosmetice care nu contin mai mult de 10 componente!
Un principiu simplu: cu cat mai putine componente, cu atat sunt mai mici riscurile ca un produs sa declanseze alergii.

Evitati lacul de unghii!

Alaturi de alte inconveniente, este friabil, lacul proaspat aplicat poate sa ajunga la nivelul ochilor sau a fetei, inainte de a se usca. Acest transfer intamplator poate cauza probleme femeilor cu piele sensibila la componentele lacului de unghii.

Alege-ti un fond de ten pe baza de silicon!

Desi pudra este de preferat in cazul in care aveti o piele sensibila, femeile care doresc sa foloseasca un fond de ten lichid ar trebui sa caute unul pe baza de silicon. Fondurile de ten bazate pe silicon nu provoaca acnee, iar siliconul duce foarte rar la iritarea pielii.

Ingrijorarile legate de unele din substante chimice din cosmetice au aparut atunci cand s-a observat ca prezenta a catorva substante chimice in corpul femeilor intre 20 si 40 de ani este uneori de pana la 20 de ori mai mare fata de nivelul intalnit la ceilalti oameni. Aceste substante, folosite in diverse produse din industria chimica, sunt de asemenea folosite si in unele produse cosmetice.


Citeste si Ingrijeste-ti pielea in institutele de frumusete!
                  Ai nevoie de o schimbare!

Foto: GULIVER

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult